Τετάρτη 31 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Οι «δωρητές» συζητούν την κατοχή

Το κατοχικό «σαφάρι» στο Αφγανιστάν συνεχίζεται, ενώ οι «δωρητές» συναντώνται σήμερα στο Βερολίνο

Associated Press

Το κατοχικό «σαφάρι» στο Αφγανιστάν συνεχίζεται, ενώ οι «δωρητές» συναντώνται σήμερα στο Βερολίνο
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.- Ενώ ο «πόλεμος χαμηλής έντασης» στο Αφγανιστάν καλά κρατεί, με χθεσινή ανακοίνωση να επιβεβαιώνει δύο νεκρούς και δέκα αγνοούμενους του λεγόμενου εθνικού στρατού από επίθεση «Ταλιμπάν» κοντά στην Κανταχάρ, το ΝΑΤΟ κέρδιζε νέες «δεσμεύσεις» αποστολής στρατευμάτων για την ενίσχυση της ατελούς κατοχής της χώρας, με τη νέα κυβέρνηση της Ισπανίας να «υπόσχεται» διπλασιασμό της δύναμής της από 125 σε 250 άνδρες και πληροφορίες από τη Βρετανία να φέρουν την κυβέρνηση Μπλερ να αποστέλλει άλλους 100 άνδρες, που θα προστεθούν στους 400 που επιχειρούν στη χώρα. Το «φιλόδοξο σχέδιο» του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την εφημερίδα Γκάρντιαν, συνίσταται στο να «επιβάλει την ειρήνη σε όλη τη χώρα», ερχόμενη ενδεχομένως σε αντιπαράθεση και με πολεμάρχους. Ολ' αυτά, ενώ σήμερα στο Βερολίνο πραγματοποιείται η «σύνοδος δωρητών», με συμμετοχή 56 χωρών, ενόψει της οποίας χθες ο Χάμιντ Καρζάι - ο επιλεγόμενος «Πρόεδρος» της χώρας - είχε συνάντηση με τον Γερμανό Καγκελάριο Σρέντερ, για να προλειάνει το έδαφος.

Ο Καρζάι θα ζητήσει «βοήθεια» ύψους 27,5 δισ. δολαρίων για τα επόμενα 7 χρόνια, ποσό που δεν αναμένεται να συγκεντρωθεί σε καμία περίπτωση - ήδη, από τα υπεσχημένα 4,2 δισ. δολάρια γι' αυτήν τη χρονιά, ελάχιστα έχουν πραγματικά φθάσει, και από αυτά «ούτε ένα δολάριο» δεν κατευθύνεται σε αληθινά αναπτυξιακή κατεύθυνση.

Ο Καρζάι τόνισε ότι το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι «ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών, ο οποίος ισοδυναμεί με τον πόλεμο για το Αφγανιστάν», σε μια πρώτη φραστική βολή ενός πιθανού νέου εμφυλίου, καθώς είναι οι ίδιοι οι πολέμαρχοι - σύμμαχοί του, που ελέγχουν το ναρκεμπόριο στη χώρα, από την οποία διακινείται το 75% της παγκοσμίως παραγόμενης ποσότητας ηρωίνης.

Ο Σρέντερ πάντως - απευθυνόμενος σε άλλο ακροατήριο - στάθηκε στη «μεγάλη πρόοδο» που έχει σημειωθεί στο Αφγανιστάν τα τελευταία 2 χρόνια...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ