Πέμπτη 1 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΓΟΡΑ
Προσοχή στην αγορά τροφίμων

Συμβουλές από το υπουργείο Γεωργίας

Το Πάσχα είναι προ των πυλών καθώς και οι αγορές για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των ημερών. Τις τιμές στις οποίες θα πωληθούν τις τελευταίες μέρες τόσο τα κρέατα όσο και τα οπωροκηπευτικά, τις μέρες, δηλαδή, εκείνες που αποτελούν αιχμή για την αγορά, μπορεί κανείς να τις προβλέψει, με απόλυτη βεβαιότητα, αν όχι για το πώς ακριβώς θα διαμορφωθούν, τουλάχιστον για τα επίπεδα ακρίβειας για τα μισθοσυντήρητα νοικοκυριά.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εφιστά την προσοχή των καταναλωτών όσον αφορά στην αγορά και κατανάλωση των παραδοσιακών αμνοεριφίων και άλλων προϊόντων ζωικής προέλευσης. Συγκεκριμένα, καλό είναι οι καταναλωτές να επιλέξουν κατάστημα που τηρεί τις συνθήκες υγιεινής και να αποφεύγουν την αγορά σφαγίων που φέρουν στην επιφάνειά τους ρύπους από περιεχόμενο στομάχων και εντέρων ή γλοιώδες επίστρωμα (γλίτσα).

Τα σφάγια πρέπει να φέρουν σφραγίδες καταλληλότητας (ωοειδής ή στρογγυλή), κατηγορίας ανάλογα με το είδος και την ηλικία των αιγοπροβατοειδών και καταγωγής που είναι παραλληλόγραμμη με το όνομα της χώρας γέννησης του ζώου. Το χρώμα της μελάνης όλων των σφραγίδων είναι το λαμπρό κυανούν (ανοιχτό γαλάζιο) για τα σφάγια που γεννήθηκαν στην Ελλάδα ή σε χώρα της ΕΕ και το καστανό για τα σφάγια ζώων που γεννήθηκαν σε τρίτες χώρες. Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών να μην αγοράζουν σφάγια που δε φέρουν κάποια από τις παραπάνω σφραγίδες και δεν έχουν σφαγεί σε ελεγχόμενα σφαγεία.

Επιπλέον, τα σφάγια δεν πρέπει να παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή στη θωρακική και κοιλιακή κοιλότητα, τα εντόσθια να μη φέρουν οζίδια και κύστεις, ενώ εάν επιλέγονται κατεψυγμένα δεν πρέπει να έχουν αποψυχτεί.

Καλό είναι επιπλέον να γνωρίζει κανείς ότι για οβελία είναι κατάλληλα ολόκληρα σφάγια με το κεφάλι και τον επίπλου (μπόλια), ηλικίας κάτω των 12 μηνών (σφάγια που φέρουν σφραγίδα κατηγορίας «αμνός γάλακτος» ή «αμνός» ή «ερίφιον γάλακτος» ή «ερίφιον»). Επίσης, το κρέας των σφαγίων ηλικίας άνω των 12 μηνών (σφάγια που φέρουν σφραγίδα κατηγορίας «ζυγούρι» ή «βετούλι» ή «τράγος») είναι κατάλληλο με εξαίρεση το κεφάλι και το νωτιαίο μυελό. Για μαγειρικά παρασκευάσματα από εντόσθια, όπως κοκορέτσι, μαγειρίτσα κλπ., κατάλληλα είναι τα έντερα και η συκωταριά εκτός από τη σπλήνα και τον ειλεό όλων των κατηγοριών σφαγίων και αιγοπροβατοειδών ανεξαρτήτως ηλικίας.

Τα αυγά

Οσο για τα αυγά, καλό είναι οι καταναλωτές να γνωρίζουν ότι πρέπει να είναι ωοσκοπημένα. Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη ράτσα της κότας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του, ενώ ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή και δεν επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του αυγού. Η δε νωπότητα του αυγού διαπιστώνεται από το μέγεθος του αεροθαλάμου. Τα φρέσκα αυγά έχουν πολύ μικρό αεροθάλαμο. Θα πρέπει να αποφεύγεται η αγορά αυγών με ακάθαρτο κέλυφος και αυγά με ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος. Να αποφεύγεται επίσης η κατανάλωση αυγών με κηλίδες αίματος, με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και αυγών με δυσάρεστη οσμή. Τέλος, τα αυγά πρέπει να διατηρούνται, χωρίς να έχουν προηγουμένως πλυθεί, σε δροσερό μέρος. Μετά το βρασμό τους, όπως και τα βαμμένα, να διατηρούνται στο ψυγείο.

Αγοράζοντας τυριά είναι καλό να ζητάει κανείς ακριβώς το τυρί που θέλει να αγοράσει (π.χ. φέτα ή τελεμές ή λευκό τυρί άλμης ή κασέρι ή γραβιέρα κλπ.). Ασφαλώς, το τυρί πρέπει να συντηρείται στο ψυγείο και να αναγράφεται στη συσκευασία η ημερομηνία της παραγωγής. Τα μαλακά τυριά πωλούνται δύο μήνες μετά την ημερομηνία παραγωγής ενώ τα σκληρά τρεις μήνες μετά την παραγωγή τους. Πρέπει να έχουν ευχάριστη οσμή και γεύση και να μην είναι αλλοιωμένα (ταγκισμένα, πικρότητα, έντονη οσμή κλπ.)

Τέλος, όσον αφορά στα αλλαντικά, εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών στο περίβλημά τους ώστε να είναι καθαρό, στεγνό, γυαλιστερό και να μην έχει προσβληθεί από μούχλα. Να μην έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση, να μην είναι ταγκισμένα και να μην έχουν γλοιώδη σύσταση, καθώς και να μην υπάρχει αλλαγή στο φυσιολογικό τους χρώμα. Θα πρέπει και αυτά να συντηρούνται στο ψυγείο εκτός από το σαλάμι αέρος και αυτό όταν τεμαχιστεί πρέπει να συντηρείται στο ψυγείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ