Πέμπτη 1 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Στο «γύψο» και το δικαίωμα της διαμαρτυρίας

Στα ...δάση θέλει τους διαδηλωτές η ρωσική κυβέρνηση

Από παλαιότερη συγκέντρωση

Associated Press

Από παλαιότερη συγκέντρωση
Εγκρίθηκε ως βάση από τη ρωσική Βουλή το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση με τη στήριξη του φιλοπροεδρικού κόμματος «Ενιαία Ρωσία», που φέρει τον τίτλο «Για τις συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, πορείες και πικετοφορίες». Συγκεκριμένα, το σχετικό νομοσχέδιο ψήφισαν 294 βουλευτές ενώ κατά ψήφισαν 137. Το νομοσχέδιο προβλέπει σοβαρούς περιορισμούς και απαγορεύσεις στην έκφραση της διαμαρτυρίας του ρωσικού λαού. Σ' αυτό προβλέπεται ότι οι παραπάνω εκδηλώσεις μπορούν να διεξαχθούν μόνο εφόσον οι οργανωτές ενημερώσουν νωρίτερα τις αρχές, όχι νωρίτερα από 15 μέρες, κι όχι αργότερα από 10 μέρες από τη μέρα διεξαγωγής της εκδήλωσης. Πέντε μέρες πριν την ημερομηνία της εκδήλωσης οι αστυνομικές αρχές θα ενημερώνουν από τη μεριά τους αν επιτρέπουν ή όχι τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Στο ίδιο νομοσχέδιο σημειώνεται πως οι αρχές έχουν το δικαίωμα να απαγορεύσουν την εκδήλωση σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι «οι στόχοι της εκδήλωσης έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές του Συντάγματος, με τους γενικούς κανόνες της κοινωνικής ηθικής και της ομοσπονδιακής νομοθεσίας». Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι στις αστυνομικές αρχές δίνεται ευρεία αρμοδιότητα απαγόρευσης οποιασδήποτε κινητοποίησης! Ομως, οι διατάξεις του νέου νόμου δεν αρκούνται σε αυτά! Ετσι προβλέπεται ακόμη:

Απαγορεύεται οι διαδηλωτές να κλείνουν μεγάλους οδικούς κόμβους και σιδηροδρομικές γραμμές, ενώ απαγορεύεται να πραγματοποιούν εκδηλώσεις κοντά σε θρησκευτικούς και λατρευτικούς χώρους και κτίρια! Κάτι που βέβαια στις πόλεις σημαίνει ότι διαδηλώσεις μπορούν να γίνονται μόνο μακριά από το κέντρο, π.χ., σε πάρκα ή ίσως στο κοντινότερο ...δάσος!

Το απόγειο όμως είναι αλλού. Οι διαδηλωτές, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, δεν μπορούν να διαδηλώσουν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, έξω από το κτίριο της κυβέρνησης και των υπουργείων ή άλλων ομοσπονδιακών οργάνων εξουσίας, καθώς επίσης έξω από τις ξένες πρεσβείες ή τις αντιπροσωπείες διεθνών οργανισμών!

Αντιδράσεις

Την αντίδρασή τους στο σχετικό νομοσχέδιο της «Ενιαίας Ρωσίας» εξέφρασαν οι βουλευτές όλων των άλλων κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή. Οπως δήλωσε στο «Ροσμπάλτ» ο Α. Κουβάεφ, Α΄ Γραμματέας της ΚΟ Μόσχας και βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), «το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση είναι μια κατάφωρη παραβίαση των στοιχειωδών δικαιωμάτων των πολιτών και δεν επιτρέπει σ' αυτούς να εκδηλώσουν τη διαμαρτυρία τους με καμία μορφή». Ο Β. Ιλιούχιν σε συνέντευξή του στο «ΡΙΑ-ΝΟΒΟΣΤΙ» αναρωτιέται: «Εάν ο κόσμος δεν μπορεί να διαδηλώσει στα υπουργεία, έξω από άλλα κυβερνητικά κτίρια, πώς θα φτάσει η διαμαρτυρία του ως την εξουσία;». Ενάντια σε οποιεσδήποτε «διοικητικές απαγορεύσεις» τάχθηκε και ο Σ. Μπαμπούριν, αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας, από την κοινοβουλευτική ομάδα της «Πατρίδας». Ο Α. Οστρόφσκι, εκπρόσωπος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Ρωσίας (ΦΔΚΡ), επίσης, χαρακτήρισε παράλογη την απαίτηση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις έξω από τα κυβερνητικά κτίρια.

Την αντίδρασή του εξέφρασε και το κόμμα «Γιάμπλακο», που μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές δεν έχει εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο. Να σημειωθεί επίσης ότι 30 διαδηλωτές, μέλη του ΚΚΡΟ και του «Γιάμπλακο», προσπάθησαν χτες το πρωί να πραγματοποιήσουν πικετοφορία διαμαρτυρίας για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έξω από το ρωσικό Κοινοβούλιο. Η αστυνομία προχώρησε στη διάλυση αυτής της πρώτης αντίδρασης και συνέλαβε τον Σ. Μιτρόχιν, αντιπρόεδρο του «Γιάμπλακο».

«Αντιτρομοκρατική» νομοθεσία

Στο μεταξύ, αύξηση και των ημερών κράτησης από 10 σε 30 μέρες, χωρίς απαγγελία κατηγορίας, προβλέπει ο νόμος που επίσης ψήφισε η Κρατική Δούμα και αφορά όσους συλλαμβάνονται και θεωρούνται ύποπτοι για βαριά εγκλήματα, όπως τρομοκρατία, σύσταση συμμορίας και δολοφονία δημοσίων προσώπων. Επί της ουσίας αυτές οι αλλαγές δεν είναι τίποτα άλλο από προσθέσεις στον ποινικό κώδικα της χώρας, ο οποίος αναπροσαρμόζεται στο καθεστώς παγκόσμιας καταστολής των δικαιωμάτων, που έχουν επιβάλει με τη λεγόμενη αντιτρομοκρατική εκστρατεία οι ΗΠΑ και η ΕΕ, συμπαρασέρνοντας τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ