Πέμπτη 1 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
Νέα έκρηξη αλλά και συλλήψεις

ΤΑΣΚΕΝΔΗ.--

Μια ισχυρή έκρηξη καθώς και συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και φερόμενων ως «ισλαμιστών εξτρεμιστών» συγκλόνισαν χτες για τέταρτη συνεχόμενη μέρα την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, Τασκένδη.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε κατοικία στην περιοχή Σαμπίρ - Ραχιμόσφσκι (περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από την κεντρική αγορά της πόλης) και σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax υπήρξαν αρκετά θύματα. Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή, ενώ κατέφθασαν και τέσσερα φορτηγά με δυνάμεις του στρατού.

Σύμφωνα με αξιωματούχο των δυνάμεων ασφάλειας, η έκρηξη σημειώθηκε όταν η αστυνομία επιχείρησε να εισέλθει στο κτίριο όπου βρίσκονταν ύποπτοι. Μετά την έκρηξη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», οι πολιορκημένοι πήραν άγνωστο αριθμό ομήρων.

Ολόκληρη τη χτεσινή μέρα, η αστυνομία πραγματοποιούσε αυστηρούς ελέγχους στην πρωτεύουσα. Το ρωσικό πρακτορείο ITAR-TASS επίσης μετέδωσε ότι χτες σημειώθηκε έκρηξη και σε πολυκατοικία στην πόλη Αντιτζάν στην κοιλάδα Φεργκάνα.

Εξάλλου, οι αρχές χτες ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν σε συλλήψεις 30 υπόπτων. Αξιωματούχος της αστυνομίας πρόσθεσε ότι οι συλληφθέντες μέχρι στιγμής είναι πιστοί της Ουαχαμπίτικης αίρεσης του Ισλάμ και όχι μέλη της οργάνωσης «Ιτζμπ ουτ-Ταχρίρ», την οποία είχε κατηγορήσει ο Πρόεδρος Καρίμοφ.

Τέλος, ο αμερικανός ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν στις έρευνες για τον εντοπισμό των υπευθύνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ