Πέμπτη 1 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αλλεπάλληλες επιθέσεις

Συλλήψεις από τις κατοχικές δυνάμεις

Associated Press

Συλλήψεις από τις κατοχικές δυνάμεις
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΦΑΛΟΥΤΖΑ - ΒΑΣΟΡΑ.--

Σε «απομεινάρια του προηγούμενου καθεστώτος και τρομοκράτες που παρεισφρύουν από τις γειτονικές χώρες», απέδωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, όπως άλλωστε και εκπρόσωποι της κατοχικής διοίκησης, τις χτεσινές αιματηρές επιθέσεις κατά κατοχικών δυνάμεων και συνεργατών τους, που κατέληξαν και στο λιντσάρισμα των νεκρών σωμάτων ορισμένων από τα θύματα. Την ίδια στιγμή, πάντως, που η Ουάσιγκτον δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει «το έργο της», άνδρες ιδιωτικών εταιριών ασφαλείας, οι περισσότεροι πρώην μέλη ειδικών δυνάμεων από διάφορες χώρες, αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους σε μεγάλες ιρακινές πόλεις ως «βοηθοί» των κατοχικών δυνάμεων.

«Φρικτές» χαρακτήρισε τις χτεσινές αντικατοχικές επιθέσεις ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακ Λίλαν. Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, επέρριψε τις ευθύνες σε «τρομοκράτες και απομεινάρια του καθεστώτος που δεν επιθυμούν τη δημοκρατία» και κατέληξε ότι «οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουν, επιμένοντας στην απελευθέρωση των Ιρακινών».

Τα ιδιαίτερα έντονα σχόλια οφείλονται στις σκηνές που μεταδόθηκαν από τα διεθνή πρακτορεία στις οποίες φαίνεται ότι πλήθος Ιρακινών, στη Φαλούτζα, πυρπόλησε, ακρωτηρίασε, περιέφερε στους δρόμους και κρέμασε σε γέφυρα τα απανθρακωμένα σώματα 4 εργολάβων που εργάζονταν για την κατοχική διοίκηση. Τα αυτοκίνητα που τους μετέφεραν έπεσαν σε ενέδρα Ιρακινών ανταρτών, που τους σκότωσαν πριν συγκεντρωθεί το πλήθος. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι 3 από τους 4 είναι Αμερικανοί.

Λίγο νωρίτερα, 5 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν το όχημά τους έπεσε πάνω σε βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε δρόμο στην επαρχία αλ Ανμπάρ, 23 μόλις χιλιόμετρα από τη Φαλούτζα. Στη Βασόρα, 3 Βρετανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν, πάλι, από έκρηξη βόμβας ενώ στη Μπαακούμπα, βορείως της Βαγδάτης, από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου τραυματίστηκαν 12 Ιρακινοί, εκ των οποίων οι 5 είναι σωματοφύλακες του τοπικού διοικητή.

Την ίδια ώρα, το Πεντάγωνο ανακοίνωνε ότι εκπαιδεύει με ταχύρυθμα σεμινάρια, τουλάχιστον 50 Ιρακινούς στρατιωτικούς, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και στρατηγοί του πρώην καθεστώτος, προκειμένου να τους αναθέσει τη διοίκηση του νέου ιρακινού στρατού, ο οποίος, σκοπεύουν, να αναλάβει την ασφάλεια της χώρας. Προς το παρόν, πάντως, «δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί», όπως ανακοινώθηκε από την κατοχική διοίκηση, οι κατοχικές δυνάμεις δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την ασφάλεια σε όσους εκπροσώπους επιχειρήσεων θελήσουν να συμμετάσχουν στη διεθνή εμπορική έκθεση που διοργανώνεται στη Βαγδάτη, μεταξύ 5 - 8 Απριλίου.

Η κατοχική διοίκηση δεν έκανε κανένα σχόλιο για τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που αναφέρουν ότι πληρώνει αδρά ιδιωτικές εταιρίες μισθοφόρων (κυρίως πρώην μελών των βρετανικών ειδικών δυνάμεων και Νοτιοαφρικανούς), προκειμένου να ενισχύσει την ασφάλεια εταιριών και στελεχών της σε όλες τις μεγάλες ιρακινές πόλεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ