Πέμπτη 1 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η απεργία απλώθηκε παντού!

Στη Λάρισα, οι εργαζόμενοι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου έδωσαν το «παρών» τους στη μαχητική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Π. Λιόλιος, αντιπρόεδρος του ΕΚ, ενώ ακολούθησε πορεία στους δρόμους. Από το πρωί κλιμάκια του ΕΚ βρέθηκαν στους χώρους δουλιάς περιφρουρώντας το δικαίωμα στην απεργία, το οποίο πολλοί εργοδότες προσπάθησαν να καταπατήσουν με τρομοκρατικές μεθόδους. Στο Βόλο οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν στους δρόμους για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων τους. Στα Τρίκαλα, οι απεργοί συμμετείχαν στην προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και με πορεία, βροντοφωνάζοντας αγωνιστικά συνθήματα, κατευθύνθηκαν στο Εργατικό Κέντρο. Στην Καρδίτσα πραγματοποιήθηκε προσυγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ στη Νέα Αγορά.

Στην Πάτρα, πριν ακόμα χαράξει, εκατοντάδες απεργοί κάτω από τις σημαίες του ΠΑΜΕ δώσανε τη μάχη με απεργιακές αλυσίδες, έξω από τα εργοστάσια, τα γιαπιά, τα πολυεθνικά καταστήματα. Με σημαίες, τραγούδια, μαζική συμμετοχή και αγωνιστική διάθεση δεν άφησαν κανένα περιθώριο αντίδρασης στην εργοδοσία για άλλη σκέψη. Ιδιαίτερα, βροντερό «παρών» δόθηκε στη Βιομηχανική Περιοχή (ΑΜΣΤΕΛ, ΦΡΙΓΚΟΚΛΑΣ κ.α.), στο «Μανιατόπουλο» και στο PRAKTIKER.

Η συμμετοχή στην απεργία άγγιξε το 100% όπου οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων. Η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ έγινε στην πλ. Τριών Συμμάχων, ενώ η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης κι ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στην Καλαμάτα, οι απεργοί της πόλης συμμετείχαν στην προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλ. 23ης Μάρτη και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ η πλειοψηφία του ΕΚ έπινε τον... καφέ της σε διπλανό καφενείο, καθώς ουδείς απεργός παραβρέθηκε στη συγκέντρωσή της. Στην Κόρινθο, υψηλή ήταν η συμμετοχή των εργατών στην απεργία στα μεγάλα εργοστάσια της πόλης, χάρη στην παρέμβαση του ΠΑΜΕ (ΛΑΝΤΙΣ, ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ, ΦΟΥΛΓΚΟΡ, ΕΛΑΣ ΚΑΝ, ΚΑΡΤΟΝΠΑΚ κ.α.). Ακολούθησε προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στα Περιβολάκια, απεργιακή συγκέντρωση στο ΕΚ και πορεία στους δρόμους τους πόλης. Στον Πύργο, αγρότες κι εργάτες πορεύτηκαν μαζί σε μια δυναμική πορεία. Στη Ζάκυνθο, η απεργιακή συγκέντρωση έγινε έξω από το Εργατικό Κέντρο και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του νησιού. Προσυγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ έγιναν σε Τρίπολη, Αργος, Κεφαλονιά και Λουτράκι.

Υψηλά ήταν τα ποσοστά συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία σε Στερεά - Εύβοια, ιδιαίτερα σε μεγάλες βιομηχανίες της περιοχής, παρά την υπονόμευση της απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η περίπτωση του εργοστασίου ΣΕΛΜΑΝ, στο Βασιλικό Εύβοιας, όπου δύο συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ έπαιξαν ανοιχτά το ρόλο του απεργοσπάστη - τραμπούκου. Προσυγκεντρώσεις των δυνάμεων του ΠΑΜΕ έγιναν στη Χαλκίδα, τη Λαμία και τη Λιβαδειά. Στη Θήβα η συμβιβασμένη πλειοψηφία των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΝ αδιαφόρησε πλήρως και τη συγκέντρωση οργάνωσε το ΠΑΜΕ στην κεντρική πλατεία της πόλης. Μαχητική συγκέντρωση έγινε και στην Αμφισσα με διοργανωτή την ταξική διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας. Μαζική συγκέντρωση και πορεία, με κύριο όγκο τους οικοδόμους, έγινε στο Αλιβέρι, με διοργανωτές τα σωματεία των οικοδόμων Νότιας Εύβοιας, της ΒΙΟΜΕΚ, της ΕΒΙΕΣΚ και της ΑΓΕΤ Ηρακλής, που υιοθέτησαν ομόφωνα το αγωνιστικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ.

Στα Γιάννενα, οι ταξικές δυνάμεις έκαναν προσυγκέντρωση στο Δημαρχείο και με δυναμική πορεία κατευθύνθηκαν στη συγκέντρωση του ΕΚ Ιωαννίνων. Στο Αγρίνιο, με απόφαση του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, που μετέχει στο ΠΑΜΕ, εργαζόμενοι και εργαζόμενες κατά κύριο λόγο από το χώρο των Οικοδόμων, των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του Ιματισμού και των ΔΕΚΟ, συγκεντρώθηκαν έξω από το ΕΚΑ και στη συνέχεια έγινε πορεία έως την πλατεία Δημοκρατίας. Στην Αρτα, με απόφαση του Εργατικού Κέντρου στα πλαίσια του ΠΑΜΕ, συγκεντρώθηκαν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑ. Στη συνέχεια έγινε πορεία μέχρι τη Νομαρχία. Στην Κέρκυρα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο ΕΚ Κέρκυρας και μετά έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης έως τη Νομαρχία. Στη Λευκάδα, μαζική συγκέντρωση και πορεία έκαναν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες με απόφαση του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας στα πλαίσια του ΠΑΜΕ. Κινητοποιήσεις έγιναν, επίσης, σε Ηγουμενίτσα, Μεσολόγγι και Ναύπακτο. Στην Πρέβεζα οι ταξικές δυνάμεις συγκεντρώθηκαν στο Φόρο, από όπου ξεκίνησαν δυναμική πορεία έως το ΕΚ Πρέβεζας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ