Παρασκευή 2 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Σχεδιασμοί στο δρόμο της εμπορευματοποίησης

Οι σχεδιασμοί του υπουργείου Υγείας υπακούουν στη σταθερή προώθηση του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ για την Υγεία και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι διορθωτικές κινήσεις που αφορούν, κυρίως, σε λειτουργικά ζητήματα των νοσοκομείων, όπως το αίτημα για αύξηση των κονδυλίων των εφημεριών στα νοσοκομεία ή η επάνοδος στις θέσεις τους των νοσηλευτών, που ασκούν αλλότρια καθήκοντα. Το στίγμα του προγράμματος είναι η περαιτέρω εμπορευματοποίηση του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος Υγείας, ως προέκταση των πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Υγείας Νικ. Κακλαμάνη με την Εκτελεστική Γραμματεία (ΕΕ) της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, ο υπουργός Υγείας προσπάθησε να υπερκεράσει τις τρομακτικές ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό με την υπογραφή απόφασης για την επάνοδο στη θέση τους όσων νοσηλευτριών ασκούν αλλότρια καθήκοντα.

Επίσης ο Νικ. Κακλαμάνης είπε στην αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ ότι ζήτησε την αύξηση των κονδυλίων -χωρίς να αναφέρει και το ύψος- για τις εφημερίες των νοσοκομείων το 2004, στο φόντο μάλιστα των αναγκών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι υπουργικές αποφάσεις που υπέγραψε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανέρχονταν σε 275 εκατ. ευρώ και από την πρώτη στιγμή συνδικαλιστικές οργανώσεις των γιατρών είχαν επισημάνει ότι είναι ανεπαρκή.

Κατά τα άλλα ο υπουργός Υγείας επανέλαβε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες στο χώρο της υγείας: Αμέσως μετά το Πάσχα θα εκδηλωθεί η πρώτη για λειτουργικά θέματα των νοσοκομείων -όπως η επαναφορά των Διοικητικών Συμβουλίων στα νοσοκομεία. Θα ακολουθήσουν νομοσχέδια το καλοκαίρι για τις προμήθειες των νοσοκομείων και για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα της Υγείας το φθινόπωρο, ενώ από την 1.1.2005 θα καταργηθούν τα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (ΠεΣΥΠ), που -όπως έχει πει επανειλημμένα ο Νικ. Κακλαμάνης- θα γίνει σε συντονισμό με νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις περιφέρειες.

Μετά τη συνάντηση συνεδρίασε η ΕΕ της ΟΕΝΓΕ, όπου η πλειοψηφία της αποφάνθηκε ότι ήταν χρήσιμη η συνάντηση με τον υπουργό Υγείας.

Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών, Τ. Χρονάς, υπογράμμισε ότι η αλλαγή της κυβέρνησης δε σημαίνει και αλλαγή πολιτικής. Πρόκειται υπογράμμισε για αλλαγή φρουράς στην κατεύθυνση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής και οι γιατροί πρέπει να προετοιμαστούν για αγώνες, σε συντονισμό με υπόλοιπο λαϊκό κίνημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ