Σάββατο 3 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Να σταματήσει η ποινικοποίηση των αγώνων

Παρέμβαση του ΚΚΕ σε Βουλή και Ευρωβουλή

Την άμεση άρση των διώξεων των αγροτών ζητά το ΚΚΕ σε Βουλή και Ευρωβουλή
Την άμεση άρση των διώξεων των αγροτών ζητά το ΚΚΕ σε Βουλή και Ευρωβουλή
Με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή τρεις βουλευτές του ΚΚΕ, καλείται η κυβέρνηση να απαντήσει για το τι μέτρα θα πάρει προκειμένου να σταματήσει η ποινικοποίηση των αγώνων των αγροτών, ενώ παράλληλα με παρέμβασή του στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Γιάννης Πατάκης ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των διώξεων των αγροτών.

Στην Ερώτηση των βουλευτών Παναγιώτη Κοσιώνη, Αγγελου Τζέκη και Σταύρου Σκοπελίτη, οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Δικαιοσύνης ερωτώνται για το τι ενέργειες θα κάνει η κυβέρνηση για να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και η ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων της αγροτιάς;

Στο κείμενο της Ερώτησης αναφέρονται τα εξής: «Η προηγούμενη κυβέρνηση για να καταστείλει τις κινητοποιήσεις των αγροτών, που αγωνίζονταν ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, ποινικοποίησε τους αγώνες της αγροτιάς, με αποτέλεσμα χιλιάδες αγρότες να σέρνονται στα αγροτοδικεία. Κάτω από τη γενική κατακραυγή αναγκάστηκε το 1999 με το άρθρο 25 του Ν. 2721/99 να εξαλείψει το αξιόποινο και να παύσει την ποινική δίωξη των αδικημάτων που φέρονταν ότι εκτέλεσαν κατά τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Ομως σήμερα και πάλι μαζικά σέρνονται στα αγροτοδικεία οι αγρότες που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις μετά την ψήφιση του παραπάνω νόμου».

Το συνεχιζόμενο «πογκρόμ» διώξεων των αγωνιστών του αγροτικού κινήματος κατήγγειλε με προ ημερήσιας διάταξης παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατάκης, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό κάθε δίωξης εναντίον των αγροτών που αγωνίζονται για την υπεράσπιση του δικαιώματός τους για αξιοπρεπή διαβίωση και παραμονή στη γη τους.

Πιο συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε τα εξής:

«Σήμερα, αλλά και τις επόμενες μέρες, δεκάδες Θεσσαλοί αγρότες - από την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, τη Λάρισα, τη Μαγνησία - και πολλοί ακόμα αγρότες από άλλες περιοχές της Ελλάδας θα καθίσουν στο εδώλιο. Κατηγορούμενοι για τη συμμετοχή τους σε αγροτικές κινητοποιήσεις, στις οποίες συμμετείχαν για να αντικρούσουν την ολομέτωπη επίθεση που δέχονται από την ΚΑΠ, για να μην ξεκληριστούν και να μπορέσουν να παραμείνουν στα χωράφια και στα χωριά τους.

Η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση, σε απάντηση των δίκαιων αιτημάτων των αγροτών, έστησε εκατοντάδες αγροτοδικεία σε όλη τη χώρα, καταδικάζοντας τους αγρότες, προκειμένου να κάμψουν το αγωνιστικό τους φρόνημα.

Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά τ' αγροτοδικεία μένουν!

Με την ποινικοποίηση των αγροτικών αγώνων επιδιώκεται η τρομοκράτηση των αγωνιστών της φτωχομεσαίας αγροτιάς για να σταματήσουν τους αγώνες τους, που στοχεύουν στην ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής, που έφερε τόσα δεινά για τα μεσογειακά προϊόντα, τα αγροτικά εισοδήματα, την ανάπτυξη της υπαίθρου.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση, η οποία ως αξιωματική αντιπολίτευση έλεγε ότι διαφωνεί με τις δικαστικές διώξεις, σιωπά ως νέος Πόντιος Πιλάτος.

Και από το βήμα αυτό καταγγέλλουμε το συνεχιζόμενο και σήμερα πογκρόμ κατά των αγωνιστών του αγροτικού κινήματος και απαιτούμε τον άμεσο τερματισμό του.

Είναι βέβαιο ότι καμία δίκη και καταδίκη δεν πρόκειται να κάμψει το αγωνιστικό τους φρόνημα. Οι φτωχοί αγρότες θα αγωνίζονται για να μείνουν στα χωράφια τους, να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα γιατί είναι θέμα ζωής των ίδιων και των οικογενειών τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ