Κυριακή 16 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Να στηριχθεί η εξωσωματική γονιμοποίηση

Με αφορμή την ευαισθησία και την αλληλεγγύη που επέδειξε ένας ολόκληρος κόσμος προκειμένου να βοηθήσει στην περίπτωση του μικρού Ανδρέα από την Κύπρο, που δίνει μάχη για τη ζωή του, λόγω της σπάνιας πάθησής του, ο Δρ. Νικόλαος Μανιάς, μαιευτήρας γυναικολόγος, ο οποίος με γράμμα του, αφού υπογραμμίζει την αξία της διάσωσης έστω και μιας ζωής, θέτει το θέμα της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης και των εξόδων που απαιτούνται σχετικά.

«Πολλά ζευγάρια - γράφει - που λαχταρούν να αποκτήσουν ένα παιδί, έχοντας κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας, καταφεύγουν στο μόνο τρόπο που μπορούν να το αποκτήσουν, την Εξωσωματική Γονιμοποίηση. Και καλά εάν το ζευγάρι αυτό έχει ως ασφαλιστικό φορέα το Δημόσιο ή κάποιο άλλο «ευγενές» Ταμείο, όπως ΟΤΕ, Τράπεζα κλπ., τότε τα φάρμακα που απαιτεί η θεραπεία τα χορηγεί το Ταμείο. Πρόκειται για ένα ποσό 150 έως 500.000 δρχ. περίπου για κάθε μήνα θεραπείας.

Εάν, όμως, το ζευγάρι έχει ως ασφαλιστικό φορέα το ΙΚΑ, ανήκει δηλαδή στην πλειοψηφία των Ελλήνων εργαζομένων, τότε «δε δικαιούται» να αποκτήσει παιδί. Και αυτό γιατί, μαζί με άλλα ταμεία, το ΙΚΑ δίνει ένα επίδομα για τα έξοδα της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, αλλά δε χορηγεί και τα φάρμακα που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο κόστος όλης της θεραπείας. Το ΤΕΒΕ προς τιμήν του, τελευταία, χορηγεί αυτά τα φάρμακα στους ασφαλισμένους του.

Απευθύνομαι στην ανθρώπινη και κοινωνική ευαισθησία της διοίκησης του ΙΚΑ, αλλά πιστεύω και στη δύναμη της επιρροής της εφημερίδας σας, για να εκλείψει αυτή η ανισότητα σε μια μεγάλη κατηγορία Ελλήνων ασφαλισμένων, των ασθενέστερων οικονομικά.

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα γεννιούνται 1.000 περίπου υγιή παιδιά, με τη βοήθεια της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Σε περίοδο μεγάλης υπογεννητικότητας της πατρίδας μας, πιστεύω ότι η πολιτεία έχει καθήκον να υποστηρίξει την προσπάθεια αυτή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ