Τετάρτη 7 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΠΑΤΡΑ 2006»
Νέο «αδιέξοδο»!

Σε αδιέξοδο, πριν ακόμη καν ξεκινήσει, βρίσκεται η ...«προετοιμασία» της Πάτρας ως «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης» το 2006. Αυτό προκύπτει από την προχτεσινή σύσκεψη στο ΥΠΠΟ, με πρωτοβουλία του υφυπουργού, Π. Τατούλη και τη συμμετοχή εκπροσώπων των εμπλεκομένων φορέων, δηλαδή του νυν και τέως δημάρχων της Πάτρας Α. Καράβολα και Ε. Φλωράτου αντίστοιχα, του Θ. Μικρούτσικου, καλλιτεχνικού διευθυντή «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας», του Δ. Πεφάνη, αντιδημάρχου και εντεταλμένου συμβούλου «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας» και Γ. Δημαρά, αντιδημάρχου έργων «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, ο υφυπουργός «ενημερώθηκε ενδελεχώς για όλα τα ζητήματα που έχουν προκύψει, λόγω της έλλειψης σχεδιασμού και ρεαλιστικού χρηματοδοτικού πλαισίου από την παρελθούσα ηγεσία του ΥΠΠΟ». Μετά την ενημέρωση εξέφρασε «την ανησυχία του για την εξελικτική διαδικασία του θεσμού, ο οποίος ουσιαστικά είχε υποβαθμιστεί λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος που επέδειξε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου». Τέλος, ζήτησε από όλους «συνολική επαναπροσέγγιση στο ζήτημα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας», με έναν αναθεωρημένο σχεδιασμό, που να ανταποκρίνεται ρεαλιστικά «στα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στην όλη διαδικασία» και «να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της πατραϊκής κοινωνίας, στις προκλήσεις ενός τόσο σημαντικού γεγονότος για όλη τη Νότια Ελλάδα και να απεγκλωβίσουν την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης "Πάτρα 2006" από το αδιέξοδο στο οποίο έχει αυτή περιέλθει»!

Σε απάντηση των παραπάνω, ο πρώην ΥΠΠΟ, Ε. Βενιζέλος, εξέδωσε δελτίο Τύπου στο οποίο, μεταξύ άλλων, γράφει ότι στον προϋπολογισμό του 2004 είναι εγγεγραμμένα 110 εκατομμύριο ευρώ για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα και ότι η σημερινή ηγεσία του ΥΠΠΟ πρέπει να «διασφαλίσει» την εκταμίευσή τους.

Το θέμα, βέβαια, για το λαό της Πάτρας και συνολικά για το λαϊκό κίνημα δεν είναι αν θα πετύχει μια διοργάνωση που έχει σαν στόχο την προπαγάνδιση των αντιδραστικών πολιτιστικών επιλογών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των μονοπωλίων της, αλλά το ότι όλα αυτά γίνονται με δημόσιο χρήμα. Το φιάσκο της προηγούμενης ανάλογης πικρής εμπειρίας της Θεσσαλονίκης και τα σκάνδαλα που την ακολούθησαν, δεν ξεχνιούνται. Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι ότι «μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ για την προετοιμασία της διοργάνωσης», όπως δήλωσε ο Θ. Μικρούτσικος, αλλά το πού θα πάνε τα χρήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ