Τετάρτη 7 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η έκδοση των βιβλίων

Αμεση συμμόρφωση υποσχέθηκε το υπουργείο Παιδείας όταν η Ευρωπαϊκή Ενωση «τράβηξε το αυτί» στην Ελλάδα, σχετικά με τις διαδικασίες έκδοσης των σχολικών βιβλίων. Η ΕΕ ζητά να εφαρμοστεί η Οδηγία 92/50 που προβλέπει διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού, με βασικά κριτήρια το προσωπικό, τον εξοπλισμό και την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων, αντί για τις αναθέσεις που γίνονται μέχρι σήμερα σε 70 - 80 επιχειρήσεις του λεκανοπεδίου Αττικής. Δηλαδή, η ΕΕ ζητά, όπως ήταν αναμενόμενο, την εφαρμογή των νόμων του «ελεύθερου ανταγωνισμού» προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, την οποία, βέβαια, «βαφτίζουν» απελευθέρωση.

Και γεννώνται τα ερωτήματα: Πόσες είναι άραγε οι επιχειρήσεις οι οποίες πληρούν τα κριτήρια που θέτει η Οδηγία; Ποιοι, τελικά, θα ωφεληθούν από την εφαρμογή τους; Οι απαντήσεις είναι ευνόητες στον καθένα.

Σε ό,τι αφορά στη γνώμη μας, πιστεύουμε, ότι η ανάθεση της έκδοσης των σχολικών βιβλίων πρέπει να γίνεται σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας, αλλά με κριτήρια ενίσχυσης των μικρομεσαίων αντίστοιχων επιχειρήσεων και όχι τη συγκέντρωση της παραγωγής από τις ελάχιστες «μεγάλες», όπως κάνουν τα κριτήρια της κοινοτικής Οδηγίας. Προφανώς, όμως, η κυβέρνηση έχει την ακριβώς αντίθετη λογική...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ