Τετάρτη 7 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Ενα οκτάχρονο αγόρι και η τετράχρονη αδελφή του τραυματίστηκαν, όταν εξερράγη βόμβα («κληρονομιά» απ' τις ΝΑΤΟικές επιδρομές του '99) σε λιβάδι του Κοσσυφοπεδίου όπου έπαιζαν. Το αγόρι υπέστη ακρωτηριασμό στο ένα πόδι και νοσηλεύεται όπως και η αδελφή του, δίχως, όπως ανακοινώθηκε, να απειλείται η ζωή τους.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- Επαναλήφθηκαν, χθες, οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στο Νεπάλ, για πέμπτη συνεχή μέρα, παρά τη βίαιη αστυνομική καταστολή. Καθιστικές διαμαρτυρίες και πορείες διοργανώθηκαν σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας της χώρας.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.- Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στο Μεξικό, ενώ περισσότεροι από 40 αγνοούνται ακόμη και 3.500 έμειναν άστεγοι από τις μεγάλες πλημμύρες που σημειώθηκαν σε μία συνήθως άνυδρη περιοχή στην πόλη Πιέδρας Νέγρας, στις όχθες του ποταμού Ρίο Γκράντε, κοντά στα σύνορα με τις ΗΠΑ.

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.- Η απόφαση του Κοινοβουλίου της Κίνας που δίνει στο Πεκίνο τον τελευταίο λόγο και δικαίωμα βέτο σχετικά με την ανάδειξη της επόμενης κυβέρνησης στο Χονγκ Κονγκ, όπου θα διεξαχθούν εκλογές το 2007, προκάλεσε αντιδράσεις από πολιτικούς του κρατιδίου, που μίλησαν για «υποβάθμιση της αυτονομίας» της πρώην βρετανικής αποικίας.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.- Αναταράξεις δέχτηκε χτες η κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού της Σλοβενίας, Αντουν Ροπ, μετά την αποχώρηση του έτερου Λαϊκού Κόμματος από το κυβερνών σχήμα που διαφώνησε με το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που αρνείται την παροχή δικαιωμάτων στους περίπου 30.000 «μη Σλοβένους» πολίτες της χώρας. Ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Γιάνεζ Πόντομπνικ ανήγγειλε πως σήμερα θα υποβάλουν παραιτήσεις τρία στελέχη της παράταξης που έχουν υπουργικές θέσεις (Γεωργίας, Δικαιοσύνης και Μεταφορών).

ΚΙΝΣΑΣΑ.- Εξι Νοτιοαφρικανοί στρατιώτες, μέλη δύναμης του ΟΗΕ στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, πνίγηκαν όταν εξετράπη της πορείας το όχημα στο οποίο επέβαιναν, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να βρεθεί από δρόμο της πόλης Γκόμα στα νερά της λίμνης Κίβου. Από το 1999, οπότε ξεκίνησε στη ΛΔ Κονγκό η ανάπτυξη δύναμης κυανοκράνων, έχουν χάσει τη ζωή τους (σε τροχαία, είτε από τροπικές ασθένειες) 33 στρατιώτες. Το ίδιο 24ωρο, κυανόκρανοι σκότωσαν έναν Κογκολέζο στρατιώτη κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών στη βορειοανατολική πόλη Κισαγκάνι.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.- Μάχη «στήθος με στήθος» δίνουν το Ινδονησιακό Δημοκρατικό Κόμμα Αγώνα της Προέδρου Μεγκαβάτι Σουαρνοπούτρι και το (κυβερνών επί χούντας Σουχάρτο) Γκολκάρ. Αμφότερα, εναλλάσσουν θέσεις στην πρώτη και δεύτερη κατανομή με διαφορά δεκαδικών ποσοστιαίων μονάδων. Η καταμέτρηση, ένα 24ωρο μετά τις γενικές εκλογές, είχε φθάσει μόλις στο 1% των ψηφοδελτίων (2 εκατομμύρια από 147.000.000 ψηφοδέλτια).

ΚΙΕΒΟ.- Ο Ουκρανός Πρόεδρος Λέονιντ Κούτσμα υπέγραψε χτες νομοσχέδιο που επιτρέπει τη διέλευση ΝΑΤΟικών δυνάμεων από το έδαφος της χώρας.

ΜΟΣΧΑ.- Ελαφρά τραυματίστηκε χτες ο Πρόεδρος της Ρωσικής Δημοκρατίας της Ινγκουσετίας Μουράτ Ζιαζίκοφ, έπειτα από επίθεση αυτοκτονίας εναντίον του αυτοκινήτου του. Παράλληλα, χτες στη Μόσχα συναντήθηκαν οι ΥΠΕΞ πέντε χωρών της Κασπίας Θάλασσας, προκειμένου να συζητήσουν το «μοίρασμα» των κοιτασμάτων πετρελαίων που υπάρχουν στη θάλασσα.

ΜΑΔΡΙΤΗ.- Με τη σύλληψη του ληστή και την απελευθέρωση όλων των ομήρων έληξε τη Δευτέρα το βράδυ η πολιορκία τράπεζας στην πόλη Αλικάντε της Ισπανίας.

ΤΙΦΛΙΔΑ.- Ο διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στη Γεωργία τραυματίστηκε χτες από έκρηξη βόμβας στην Τιφλίδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ