Τετάρτη 7 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Παραμηχανισμός προπαγάνδας υπέρ του «σχεδίου Ανάν»!

Ο «Ρ» αποκαλύπτει στο σύνολό του το «ραβασάκι» που απέστειλε «άγνωστο κέντρο» προς πρόθυμα «παπαγαλάκια» σε Αθήνα και Λευκωσία για να «επιχειρηματολογούν» υπέρ του «σχεδίου Ανάν», εκβιάζοντας το λαό και διαστρέφοντας την αλήθεια!

Ο παραμηχανισμός της προπαγάνδας υπέρ του «σχεδίου Ανάν» σε πλήρη διάταξη! Μια επιχειρηματολογία-καρμπόν που διακινείται αμέσως μετά τη Λουκέρνη, βγαλμένη σαν από «κασέτα», και που επιχειρεί να βαφτίσει το «μαύρο άσπρο», έκανε την εμφάνισή της, ήδη από τα ξημερώματα της δεύτερης κιόλας μέρας της διαπραγμάτευσης στην Ελβετία, και στάλθηκε «συστημένη» στους πρόθυμους να τη διακινήσουν στο πόπολο!

Χαράματα!

Ηταν «χαράματα», 6.29 το πρωί, όταν έφτανε στις 30 του Μάρτη στη Λουκέρνη με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο η επιχειρηματολογία υπέρ του «σχεδίου Ανάν». Ο αποστολέας άγνωστος. Αρα τίθεται το ερώτημα: Αν βρισκόταν στη Λουκέρνη πώς είχε το χρόνο να αντιμετωπίσει είτε την υπερένταση από τις διαβουλεύσεις είτε το πολύωρο των διαπραγματεύσεων, για να προλάβει να στήσει την επιχειρηματολογία για ένα κείμενο 10.000 σελίδων και να στείλει ταχύτατα το πόνημά του στους αποδέκτες του; Εκτός αν συμβαίνει κάτι άλλο: Αν το πόνημα συντάχθηκε καμιά δεκαριά ώρες μακρύτερα από τη Λουκέρνη, κάπου στις ΗΠΑ δηλαδή, και από κάποιους που γνώριζαν από πριν τόσο το σχέδιο, όσο και τις «παγίδες» κατά της Κύπρου, άρα ήταν έτοιμοι να προβούν σε μια επιχείρηση αντιστροφής της αλήθειας. Ισως...

«Εδώ και τώρα»!


Το βέβαιο είναι ότι η επιχειρηματολογία που συγκροτήθηκε από το άγνωστο «κέντρο», έτυχε της επεξεργασίας από τους εγχώριους αποδέκτες, οι οποίοι συνόψισαν και διακίνησαν τα επιχειρήματα με τα οποία κινήθηκαν από εκείνη τη στιγμή τα «παπαγαλάκια», δημοσιογραφικά και πολιτικά, για να υποστηρίξουν το «σχέδιο Ανάν» και τη «λύση» που αυτό επιφυλάσσει για την Κύπρο.

Η αποκάλυψη για την ύπαρξη του «πονήματος» έγινε χτες και προχτές από την κ. Κύρα Αδάμ (στην «Ελευθεροτυπία») και τον κ. Κ. Αγγελόπουλο (στην «Καθημερινή»). Σήμερα ο «Ρ» παρουσιάζει το σύνολο σχεδόν της «γραμμής», όπως αυτή στάλθηκε «άνωθεν» σε αποδέκτες σε Ελλάδα και Κύπρο, με την εντολή να πιάσουν δουλιά «εδώ και τώρα»!!!

Βρέστε κι άλλα «παπαγαλάκια»!

Στην εισαγωγή της επιχειρηματολογίας, το άγνωστο «κέντρο» ισχυρίζεται ότι οι δημοσιογράφοι που κάλυπταν τα γεγονότα στη Λουκέρνη και αποκάλυπταν τις πλευρές του σχεδίου, προχώρησαν σε «απάτη»! Καλούσε δε τους «ανθρώπους» του σε Ελλάδα και Κύπρο να αρχίσουν μια επιχείρηση αντιστροφής του κλίματος, δημιουργώντας ένα «αντίβαρο», να μιλήσουν για τα «θετικά» του σχεδίου και να βρουν κι άλλους πρόθυμους να το κάνουν! Αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Οπως ήταν αναμενόμενο η κάλυψη του σχεδίου Ανάν-4 από τα ΜΜΕ ήταν μεγάλη απάτη. Οι "παραμυθάδες" της μη λύσης, για μια ακόμη φορά είχαν τη μέρα τους. Διάβασε το γνήσιο κείμενο και βρες την αλήθεια... Επισυνάπτεται επίσης η περίληψη εγγράφου με τα οφέλη που προκύπτουν από το σχέδιο Ανάν-4 το οποίο έχει συνταχθεί με στόχο την προβολή ενός αντίβαρου στην απίστευτη προπαγάνδα που κυκλοφορεί τριγύρω αυτές τις μέρες από τους θιασώτες της μη λύσης. Εχεις το ελεύθερο να προωθήσεις αυτό το μέιλ και τα επισυναπτόμενα σε καθένα που πιστεύεις ότι θα το χρησιμοποιήσει για καλύτερη ενημέρωση».

«Βέβαια - συνεχίζεται στο "ραβασάκι" - θα χρησιμοποιήσουμε τις μια-δυο μέρες που απέμειναν διαπραγματευόμενοι για βελτιώσεις και όχι για να επιτρέψουμε στην Τουρκία να βγει αλώβητη. Πράγματι ελπίζουμε οι ηγέτες μας να κάνουν αυτό ακριβώς τώρα. Σε κάθε περίπτωση οι ψίθυροι και η παραπληροφόρηση έχουν προχωρήσει και πρέπει να σταματήσουν ακριβώς εδώ και τώρα»!

Καρμπόν!

Στη συνέχεια του κειμένου παρατίθεται μια «συγκροτημένη» επιχειρηματολογία, η οποία από τη μια παρουσιάζει τα «ψέματα» που υποτίθεται ότι διασπείρουν οι οπαδοί της «μη λύσης» - όπως αποκαλεί τους μη συναινούντες με το σχέδιο - και από την άλλη αποκαθιστά την «αλήθεια» των υπέρμαχων του «σχεδίου Ανάν».

Υποστηρίζεται συγκεκριμένα:

«Μεγάλο ψέμα 1: Τα εδάφη που θα επιστραφούν (μέχρι να επιστραφούν σε φάσεις) δεν θα είναι κάτω από τον έλεγχο του ΟΗΕ - Η αλήθεια βγαίνει από το κείμενο του Ανάν (Ο ΟΗΕ θα αναλάβει με επαρκή και αποτελεσματικό τρόπο την ευθύνη των περιοχών που θα επιστρέψουν στις φάσεις 3, 4, 5 και 6 από 3 μέχρι 10 μήνες πριν την ημερομηνία της επιστροφής).

Μεγάλο ψέμα 2: Οι έποικοι θα μπορούν να συνεχίσουν νόμιμα να έρχονται στην Κύπρο και τελικά να την καταλάβουν - Η αλήθεια σύμφωνα με το κείμενο του Ανάν είναι πως μετά τη λήξη του ορίου του 5% ή ακόμη και πριν τη λήξη, θα λάβουμε κάτι καλύτερο. Η δημογραφική σχέση ανάμεσα σε ελληνόφωνους Κύπριους και τουρκόφωνους Κύπριους στην Κύπρο θα παραμείνει για πάντα όπως είναι τώρα.

Μεγάλο ψέμα 3: Ελάχιστοι πρόσφυγες θα επιστρέψουν (18%, έναντι 21% που ήταν η πρόβλεψη) - Η αλήθεια του σχεδίου: Το όριο του 18% αφορά αυτούς που θα μπορούν να ασκήσουν τα πολιτικά τους δικαιώματα - εκτός της εκλογής της Γερουσίας - στο τουρκοκυπριακό κράτος. Κάθε πρόσφυγας που έχει περιουσία ή έμεινε σε κάποιο σπίτι για 10 χρόνια μπορεί να επιστρέψει, είτε στο σπίτι του είτε σε άλλο κατάλυμα ή γη στην πόλη του ή το χωριό του».

Ο αναγνώστης εφημερίδων, ο τηλεθεατής, ο ακροατής αντιλαμβάνεται, παρακολουθώντας τις σχετικές συζητήσεις των τελευταίων ημερών, ότι οι υπέρμαχοι του σχεδίου τήρησαν σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις τους όλες τις παραπάνω υποδείξεις κατά γράμμα!

Σύνοψη στα ελληνικά

Οι οδηγίες από το «κέντρο» έτυχαν της επεξεργασίας των παραληπτών, οι οποίοι συνόψισαν και διένειμαν ένα τρισέλιδο υπόμνημα στα ελληνικά με τα «θετικά στοιχεία του τέταρτου σχεδίου Ανάν». Δεν απέφυγαν, όμως, μερικές λέξεις που αποκαλύπτουν την πραγματικότητα. Συγκεκριμένα, και όπως ενδεικτικά αναφέρεται σε μερικά σημεία της «σύνοψης»:

  • «Εδαφικό - Παίρνουμε κάποια εγγύηση για επιστροφή όπως συμφωνήθηκε» (σ.σ.: «κάποια»...)
  • «Βασικές ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα - πλήρης εφαρμογή για κάποιες μετά από μεταβατικές περιόδους» (σ.σ.: «κάποιες»...)
  • Πλήρης ελευθερία εγκατάστασης με σύστημα «ετεροδημότη» (εξάσκηση πολιτικών δικαιωμάτων στην άλλη πολιτεία) (σ.σ.: ομολογία της αφαίρεσης των πολιτικών δικαιωμάτων των Ελληνοκύπριων στα Κατεχόμενα...)
  • Περιουσίες - όλοι μπορούν να πάρουν πίσω το 30% της περιουσίας τους (σ.σ.: αυτή είναι η δικαιοσύνη τους, το 30% δηλαδή...)
  • Εάν κατέχει κάποιος το σπίτι σου, το Συμβούλιο Περιουσιών θα σε βοηθήσει, αν θέλεις, να το ανταλλάξεις με άλλο διαθέσιμο σπίτι στο χωριό ή να αποζημιωθείς (σ.σ.: αυτή είναι η επιχειρηματολογία τους προς τους πρόσφυγες: Εχεις σπίτι στα Κατεχόμενα; Ξέχνα το!)
Χυδαίοι!

Εκεί που οι υποβολείς της προπαγάνδας υπέρ του σχεδίου γίνονται πια χυδαίοι είναι όταν «επιχειρηματολογούν» για το οικονομικό ...συμφέρον που απορρέει από το «σχέδιο Ανάν». Απολαύστε τι αναφέρουν:

  • Ενιαία οικονομία. Ε/κυπριακές εταιρίες δικαιούνται να ενοικιάζουν, π.χ., ξενοδοχεία στην Κερύνεια, ή να χτίσουν τη «Νέα Μόρφου» εάν πάρουν συμβόλαιο (σ.σ.: η Κύπρος, δηλαδή, δε θα επανενωθεί, αλλά οι ξενοδόχοι θα κερδίσουν!)
  • Ετοιμοι ομοσπονδιακοί νόμοι για απονομή συμβολαίων δημοσίων έργων, προστασία ανταγωνισμού, προστασία προσωπικών δεδομένων, χρηματαγορές, ασφάλειες, εμπορική ναυτιλία (σ.σ.: οι πρόσφυγες μπορεί να μην έχουν τύχη με το «σχέδιο Ανάν», οι γιάπηδες των χρηματαγορών και οι εφοπλιστές, όμως, είναι κατοχυρωμένοι!)

Στα αποκαλυπτικά, δε, της «γραμμής» είναι η ακόλουθη υποσημείωση-ομολογία προς τα «παπαγαλάκια» (την οποία πρέπει βέβαια να αποφεύγουν) σε ό,τι αφορά τους εποίκους:

«Κάποιοι άλλοι από τους υπόλοιπους 75.000 (εποίκους) μπορεί να μείνουν με βάση περίπλοκα κριτήρια, δύσκολο να πούμε πόσοι», καταλήγουν οι υποβολείς!


Ρεπορτάζ: Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ - Δημήτρης ΜΗΛΑΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ