Τετάρτη 7 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Με αγώνες και όχι με οδηγίες κατακτώνται τα θεμελιώδη δικαιώματα

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στη συζήτηση του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, με παρέμβασή του στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, κατά τη συζήτηση της έκθεσης σχετικά με την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2003, τόνισε ότι η παραβίασή τους δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με εφαρμογή υφιστάμενων μέτρων ή με νέες Οδηγίες και μέτρα της ΕΕ, αλλά με αγώνες των εργαζομένων και κατήγγειλε το γεγονός ότι ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, που χρησιμοποιείται ως κριτήριο για συμμόρφωση, βρίσκεται πολύ πιο πίσω από τις προβλέψεις αρκετών εθνικών Συνταγμάτων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε τα εξής:

«Η έκθεση δίνει μια αρκετά πιστή εικόνα της ΕΕ, που απέχει από το φτιασιδωμένο προφίλ της, πρότυπο σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως συχνά εμφανίζεται από τους προπαγανδιστές της.

Περιέχει αρκετές κριτικές αναφορές για την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ που αφορούν στη μεταχείριση των φυλακισμένων, τη δουλεία και την αναγκαστική εργασία, την προστασία των προσωπικών δεδομένων, την ελευθερία έκφρασης και ενημέρωσης, το δικαίωμα ασύλου, το ρατσισμό και την ξενοφοβία, τις διακρίσεις με βάση το φύλο, την αναπηρία, τα εργασιακά δικαιώματα, τα δικαιώματα υπηκόων τρίτων χωρών και τη δίκαιη πρόσβαση στη δικαιοσύνη.

Αυτή η αυτοκριτική ωστόσο υπονομεύεται, αφού θεωρεί ως κριτήριο τη συμμόρφωση στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, που υπολείπεται ακόμη και των προβλέψεων αρκετών Συνταγμάτων, όπως της Ελλάδας.

Η βασικότερη ένστασή μας όμως αφορά στην αντιμετώπιση θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως αυτό της εργασίας, δωρεάν και δημόσιας υγείας, παιδείας, πρόνοιας κ.λπ. Σε μια εποχή που το κεφάλαιο επιτίθεται ολομέτωπα στις εργατικές κατακτήσεις το να θεωρείς ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί όχι με αγώνες, αλλά με νέες Οδηγίες και μέτρα της ΕΕ ή με εφαρμογή υφιστάμενων, αποτελεί στην καλύτερη περίπτωση αυταπάτη. Σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών η έκθεση αγνοεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει ισότητα στην κοινωνική, οικογενειακή ζωή, αν δεν ανατραπεί ο καπιταλιστικός πυρήνας της πολιτικής της ΕΕ.

Για το λόγο αυτό, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ απέχουμε από την ψηφοφορία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνένοχη και προκλητικά συνυπεύθυνη η ΕΕ στο όργιο αντικομμουνισμού στην Πολωνία (2018-08-03 00:00:00.0)
Αθλιο παζάρι ενάντια στους πρόσφυγες και τους λαούς η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας (2016-04-29 00:00:00.0)
Στόχος οι λαϊκές κινητοποιήσεις (2008-02-01 00:00:00.0)
Μοχλός επιθετικότερης πολιτικής κατά λαών και χωρών (2007-06-26 00:00:00.0)
Προς εμπορευματοποίηση και κατεδάφιση αξιών (2003-11-21 00:00:00.0)
Υποκριτική η ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα (2003-01-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ