Πέμπτη 8 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΠΑΜΕ ΓΙ' ... ΑΛΛΑ

ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ: «Μια βεβαιότητα υπάρχει, ότι ο γεωπολιτικός ρόλος της Τουρκίας για τις ΗΠΑ και την ΕΕ θα είναι όλο και πιο σημαντικός. Γιατί η Τουρκία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις εξελίξεις σε μια πολύ μεγάλη περιοχή (Μέση Ανατολή, Κασπία, Κεντρική Ασία) όπου υπάρχουν τα αναγκαία για τη Δύση ενεργειακά αποθέματα» (άρθρο του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ: «Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα απευθύνει απόψε διάγγελμα στον κυπριακό λαό έχοντας στην κυριολεξία το πιστόλι στον κρόταφο. Το κρατούν με ένα χέρι οι ΗΠΑ και οι παραγγελιοδόχοι τους, η ΕΕ, ο ΟΗΕ, η πλειοψηφία της ελληνικής πολιτικής τάξης και των λεγόμενων "διαμορφωτών της κοινής γνώμης", τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ. Με άλλα λόγια, ένα θηριώδες σύστημα εξουσίας που σε πρώτο επίπεδο επιχειρηματολογεί υπέρ του "ναι" στο δημοψήφισμα, αλλά σε δεύτερο επίπεδο αρνείται το δικαίωμα ενός λαού να αποφασίσει χωρίς χειραγώγηση» (το κύριο άρθρο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ: «Στην τελική απόφαση καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισαν οι εκτιμήσεις για τις συνέπειες ενός "Οχι", η αρνητική προοπτική για το επόμενο σχέδιο λύσης που θα προσφερθεί, η ιστορία του κόμματος και οι σχέσεις με τους Τουρκοκυπρίους» (το ρεπορτάζ για τη θέση του ΑΚΕΛ στο ΒΗΜΑ).

Η ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ (1): «- Είστε υπέρ της διχοτόμησης επομένως;». «- Εκατό τοις εκατό. Μόνο αν έχουμε δύο πλήρως ανεξάρτητα κράτη, εντός της ΕΕ θα μπορεί να υπάρξει πλήρης ελευθερία» (συνέντευξη του Στέφανου Μάνου στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Η ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ (2): «Οποιο και αν είναι για την ελληνική και την ελληνοκυπριακή πλευρά το - βραχυπρόθεσμο - τίμημα του "ΟΧΙ", δε θα ήταν σαφώς προτιμότερη μια εθνική στρατηγική εδαφικών κυρίως διεκδικήσεων, που θα βασίζονταν επιτέλους στη ρεαλιστική αποδοχή της ήδη υπάρχουσας διχοτόμησης, ώστε να μη καταλήξουμε σ' αυτήν μέσα από νέες επώδυνες περιπέτειες και θεσμικά εμφράγματα;» (ο Θανάσης Διαμαντόπουλος στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ