Τετάρτη 14 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΕΔΑΦΩΝ
Γιαβάς γιαβάς και αν...

Eurokinissi

Με τις «εδαφικές προσαρμογές» που προτείνονται στο «σχέδιο Ανάν» επιστρέφεται μόλις το ένα πέμπτο των κατεχομένων (7,5% του συνόλου). Ωστόσο, η επιστροφή ακόμα κι αυτών των περιορισμένης έκτασης εδαφών θα γίνει σε έξι φάσεις και θα ολοκληρωθεί σε περίοδο μεταξύ τρεισήμισι μηνών και τριάμισι χρόνων, από την υπογραφή της λύσης, χωρίς καμία εγγύηση ότι αυτό θα εφαρμοστεί. Στην Ελβετία απορρίφτηκε η ελληνοκυπριακή πρόταση όπως υπαχθούν τα εδάφη αυτά υπό τον έλεγχο της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ και όχι υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση (ουσιαστικά υπό τη διοίκηση του τουρκικού στρατού).

Ετσι η επιστροφή εδαφών, ακόμα κι αν όλα εξελιχθούν ομαλά, ολοκληρώνεται τέλη του 2007. Με βάση τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα:

Η πρώτη φάση ολοκληρώνεται σε 104 μέρες. Επιστρέφονται η νεκρή ζώνη και οι περιοχές που είναι ακατοίκητες. Περιλαμβάνονται ο θύλακας των Κοκκίνων, τα χωριά Σελέμανι και Αγιος Νικόλαος (Λεύκας) και ένα μέρος της πόλης της Αμμοχώστου. Το τμήμα αυτό της πόλης είναι περιφραγμένο και ακατοίκητο από το 1974.

Εξι μήνες αργότερα επιστρέφεται το χωριό Αχνα (επίσης ακατοίκητη και με τα περισσότερα σπίτια γκρεμισμένα). Αρα στους πρώτους έξι μήνες επιστρέφουν τα ρημάδια...

Μετά την πάροδο 15 μηνών υπάγονται στο ελληνοκυπριακό κρατίδιο τα χωριά Τύμπου και Πυρόι στην περιοχή Μεσαορίας και ο Λουτρός, η Γαληνή και η Πέτρα στην περιοχή Ξερού.


Eurokinissi

Δύο χρόνια και έξι μήνες αργότερα θα επιστραφούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση άλλο ένα τμήμα της πόλης της Αμμοχώστου και τα χωριά Καλοψίδα, Αχερίτου, Μακράσυκα, Κοντέα και Λύση, Αυλώνα, Λιμνίτης, Ξερόβουνος, Σόλοι και οι Αμμαθκιές.

Στην επόμενη φάση, που θα ολοκληρωθεί τρία χρόνια μετά τη συμφωνία, περιέρχονται υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση τα χωριά Ζώδια, Γερόλακκος και ένα μέρος του Αγίου Δομετίου, δυτικά της Λευκωσίας. Επίσης, επιστρέφονται η Μια Μηλιά (βορειανατολικά της Λευκωσίας) και η περιοχή των Κάτω Βαρωσίων στην Αμμόχωστο.

Η «προσαρμογή» των εδαφών ολοκληρώνεται σε τρία χρόνια και έξι μήνες, όταν προβλέπεται να επιστραφούν ο Γαϊδουράς, το Πραστειό, η Πυργά, η Ασσια και η Βατυλή. Την ίδια περίοδο θα επιστραφεί και η Μόρφου, καθώς και τα χωριά Καλό Χωριό, Πραστειό, Νικήτας, Αγία Μαρίνα, Κυρά, Αργάκι, Κατωκοπιά, Ελιά, Σκυλλούρα, Αγιος Βασίλειος, Μύρτου, Καρπάσια, Ασώματος, Κοντεμένος, Λάρνακας, Σύσκληπος, Αγιος Ερμόλαος, καθώς και ο Κορμακίτης.

Μπορεί και όχι

Ολες οι εδαφικές «προσαρμογές» θα γίνουν, αφού πρώτα δημιουργηθούν νέοι οικισμοί για τους τωρινούς κατοίκους (Τουρκοκύπριους και Τούρκους έποικους που θα παραμείνουν στο νησί). Το άρθρο 5 του «σχεδίου Ανάν» προβλέπει ότι όσοι απ' αυτούς διαθέτουν επαρκή οικονομικά μέσα, θα εκκενώσουν τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων το αργότερο ένα μήνα πριν τη συμφωνημένη ημερομηνία μεταβίβασης της διοίκησης της σχετικής περιοχής, «εκτός εάν το Συμβούλιο Μετεγκατάστασης αποφασίσει κατ' εξαίρεση διαφορετικά». Δηλαδή μπορεί και να αναβληθούν εκκενώσεις και άρα επιστροφές εδαφών;

Το Συμβούλιο Μετεγκατάστασης θα διευθύνει αυτήν ακριβώς τη διαδικασία. Πενταμελές όργανο, θα αποτελείται από έναν Ελληνοκύπριο, έναν Τουρκοκύπριο, ένα εκπρόσωπο του ΟΗΕ (ως προεδρεύων} και άλλα δύο μέλη. Οι μη Κύπριοι δε θα είναι πολίτες της Ελλάδας, της Τουρκίας ή της Βρετανίας. Θα διοριστούν από τον Ανάν και - όπως ισχύει και για το Συμβούλιο Περιουσιών - δεν αποκλείεται να είναι Αμερικανοί ή αχυράνθρωποί τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το λαό της Κύπρο.

Υπολογίζεται ότι συνολικά 60.000 Τουρκοκύπριοι θα μετακινηθούν από τις περιοχές που θα επιστραφούν. Σχεδόν οι μισοί προέρχονται από την περιοχή της Μόρφου, την πόλη που κατά το σχέδιο θα κάνει τριάμισι χρόνια να επιστραφεί στους Ελληνοκύπριους. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, υπάρχει ήδη σχέδιο για τη δημιουργία της Νέας Μόρφου. Μιας νέας πόλης, από 6.500 κατοικίες και υποστατικά, σε μια έκταση πέντε χιλιάδων στρεμμάτων βορειοδυτικά της Μόρφου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ