Τετάρτη 14 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΓΙΟΥΡΟΥΣΙΑ
Στη ρότα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ

Εγκύκλιος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, με τις «προτεραιότητες» του φοροεισπρακτικού μηχανισμού για το 2004

Αντιμέτωπη με τις ανακολουθίες των προεκλογικών της εξαγγελιών έρχεται πλέον η κυβέρνηση της ΝΔ και σε ό,τι αφορά το θέμα των φορολογικών ελέγχων, με τους οποίους τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ξεζούμισαν τους ΕΒΕ και τις μικρές επιχειρήσεις. Με άλλοθι τα λεγόμενα δημοσιονομικά ελλείμματα - που άφησε πίσω της η προηγούμενη διαχείριση - η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών αναδιπλώνεται στην πεπατημένη των φοροελέγχων και επαναφέρει στο προσκήνιο τις λεγόμενες ανέλεγκτες υποθέσεις και τα γνωστά φορολογικά γιουρούσια. Ετσι, με στόχο την αναπλήρωση των φοροαπωλειών, που θα προκληθούν από τις φοροελαφρύνσεις που θεσμοθετήθηκαν σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου - τις οποίες η κυβέρνηση της ΝΔ δεσμεύτηκε να διευρύνει - ορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες εισηγούνται τη μείωση των συντελεστών φορολογίας για τις επιχειρήσεις πάνω στα φετινά (2004) εισοδήματα.

Ολα δείχνουν ότι η αναπλήρωση των φοροαπωλειών θα φορτωθεί για μια ακόμη φορά στις πλάτες των μικρεμπόρων, βιοτεχνών και ελεύθερων επαγγελματιών. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η κυβέρνηση δέχεται εισηγήσεις για κατάργηση ή τροποποίηση του «πόιντ-σίστεμ» (ισχύει χωρίς να εφαρμόζεται) και την επαναφορά των προστίμων (κρίθηκε ότι αποδίδουν άμεσα στη συγκέντρωση πρόσθετων φοροεσόδων). Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών κοινοποίησε στις αρμόδιες υπηρεσίες και τα Ελεγκτικά Κέντρα την εγκύκλιο που αφορά στην «απογραφή των ανέλεγκτων υποθέσεων και στον προγραμματισμό των ελέγχων για το 2004», προκειμένου να επιτευχθεί η «ομαλή πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού».

Σύμφωνα με την εν λόγω εγκύκλιο, στο επίκεντρο των ελέγχων του φοροεισπρακτικού μηχανισμού για το 2004 μπαίνουν οι παρακάτω:

  • Ως τυχαίο δείγμα (5% με 10% στο σύνολο των ελεγχόμενων επιχειρήσεων) επιλέγονται οι επαγγελματίες με ΑΦΜ που λήγει στο ψηφίο 9 (πέρσι «κλήρωσε» στο ψηφίο 6).
  • Επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν «ανέλεγκτη» τη χρήση του 1998 (οικ. έτος 1999), γιατί οι τυχόν παραβάσεις για τη χρονιά αυτή παραγράφονται στο τέλος του 2004.
  • Οι χρήσεις από το 1997 και παλαιότερες για τις οποίες δόθηκε παράταση της παραγραφής μετά την κοινοποίηση προστίμων για πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Επίσης για «ουσιαστικές παραβάσεις του ΚΒΣ ανεξαρτήτως της παλαιότητας των ανέλεγκτων χρήσεων».
  • «Ιδιαίτερη έμφαση» θα δοθεί στην «ορθή απόδοση του ΦΠΑ και των παρακρατούμενων φόρων».

Στην ίδια εγκύκλιο γίνεται λόγος για «απογραφή των ανέλεγκτων υποθέσεων» ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων, τις οποίες να σημειωθεί ότι η προηγούμενη διαχείριση του ΠΑΣΟΚ είχε στην κυριολεξία ξετινάξει. Τα «ευρήματα» θα αξιοποιηθούν από τις κατά τόπους Εφορίες για την επιλογή αυτών που θα υπαχθούν σε έλεγχο. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει στη ρότα του ΠΑΣΟΚ, βάζοντας στο στόχαστρο τους επαγγελματίες που δεν προσήλθαν να πληρώσουν «οικειοθελώς» τα φοροχαράτσια της «συνάφειας».

Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η λεγόμενη δημοσιονομική απογραφή, τα στοιχεία της οποίας θα αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση καρατόμησης των κρατικών δαπανών. Για το θέμα αυτό - και ενόψει της συζήτησης στη Βουλή - θα συναντηθούν αύριο Πέμπτη ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης με τον αρμόδιο υφυπουργό Π. Δούκα. Στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομίας βρίσκεται και η σύσταση της Επιτροπής για τη διοργάνωση του κοινωνικού ψευτοδιαλόγου γύρω από τη λεγόμενη μεταρρύθμιση του φορολογικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα από τα εξωυπηρεσιακά πρόσωπα που θα τη στελεχώσουν συμμετείχαν και στην προηγούμενη αντίστοιχη «Επιτροπή Γεωργακόπουλου», παρέχοντας τις «καλές τους υπηρεσίες» και στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ