Τετάρτη 14 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
«Πονοκέφαλος» το Κυπριακό

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η απόφαση του ΑΚΕΛ την περασμένη Παρασκευή στην Κουμουνδούρου. Η ηγεσία του ΣΥΝ, αν και ήταν γνωστό πως τάσσεται υπέρ του «ναι», απέφευγε να πάρει δημόσια και σαφή θέση επί του σχεδίου Ανάν, αναμένοντας την τοποθέτηση του ΑΚΕΛ - και εκτιμώντας πως θα είναι θετική για το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ - για να σπεύσει να ευθυγραμμιστεί με αυτή. Η απόφαση του ΑΚΕΛ όμως ανέτρεψε τους σχεδιασμούς και προσδίδει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην καθορισμένη για σήμερα συνεδρίαση της ΚΠΕ η οποία έχει και τον τελικό λόγο.

Αν και φαίνεται ότι στα πλαίσια της ΚΠΕ το ρεύμα του «ναι» είναι ισχυρό και πλειοψηφεί, σίγουρα η απόφαση του ΑΚΕΛ θα ενδυναμώσει την πλευρά του «όχι» με την οποία συντάσσονται ανοιχτά μεταξύ άλλων ο Π. Λαφαζάνης, ο Αλ. Αλαβάνος κ.ά. Αλλωστε, μιλώντας στο «ΜΕΓΚΑ» ο Ν. Χουντής, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, δήλωσε πως οι θέσεις και η γνώμη των συλλογικών οργάνων του ΑΚΕΛ έχουν ξεχωριστή σημασία και θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη στην τοποθέτηση του Συνασπισμού. Μπορεί βέβαια η θέση του ΑΚΕΛ να μην προσφέρεται για πιστή αντιγραφή, υπάρχει όμως και η θέση της τουρκοκυπριακής αριστεράς την οποία «θυμήθηκε» χτες στέλεχος του ΣΥΝ λέγοντας πως και αυτή θα βαρύνει. Από την πλευρά του, ο βουλευτής του κόμματος Αλ. Αλαβάνος μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Φλας» εκτίμησε πως το σχέδιο Ανάν δεν είναι μια τελευταία ευκαιρία, αλλά μια τελευταία παγίδα και υπερασπίστηκε το «ΟΧΙ».

Την αντίθεσή τους στο σχέδιο Ανάν εκφράζουν με κοινή τους δήλωση στελέχη και μέλη του ΣΥΝ - μεταξύ των οποίων και ο Δ. Σουλιώτης, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ - ζητώντας από την ηγεσία του κόμματος να πάρει τη γνώμη όλων των μελών του κόμματος με ένα εσωκομματική δημοψήφισμα πριν διαμορφώσει την τελική της θέση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα το θέμα του Κυπριακού διχάζει και τον ΣΥΡΙΖΑ (εκλογικός συνδυασμός που στηρίχτηκε από τον ΣΥΝ). Στο «Παρόν» της Κυριακής δημοσιεύεται ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο ο Μ. Γλέζος απορρίπτει το σχέδιο Ανάν. Στην ίδια εφημερίδα γίνεται γνωστό ακόμα πως ο Μ. Γλέζος προτίθεται να μην συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, όπως, υπενθυμίζουμε, και η ΚΕΔΑ σύμφωνα με την καταρχήν απόφαση που έλαβε η Γραμματεία της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ