Τετάρτη 14 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Η ώρα της απόφασης...

Τα «ψέματα τελειώνουν» για τον Κ. Καραμανλή. Σήμερα ή αύριο θα αποσαφηνίσει τη θέση του για το ναι ή όχι στο «σχέδιο Ανάν». «Επιτήδεια ουδετερότητα» και «μεσαίοι δρόμοι» δεν μπορούν να υπάρξουν γενικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, πολύ περισσότερο στο Κυπριακό. Η τελική θέση που θα πάρει ο Ελληνας πρωθυπουργός θα δείξει πόσο «έπιασαν τόπο» τα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα του Τζ. Μπους, προκειμένου να ρίξει το βάρος του στο «μέτωπο του ναι» μπροστά στα δημοψηφίσματα.

Θα δείξει επίσης κατά πόσο σέβεται το δικαίωμα των Κυπρίων να έχουν τον «πρώτο λόγο» και να αποφασίζουν για το μέλλον τους. «Ούτε θέλουμε ούτε μπορούμε να επιβάλουμε απόψεις στους Ελληνοκυπρίους», είχε δηλώσει πρόσφατα στη Βουλή και ασφαλώς θα κριθεί και γι' αυτές τις διακηρύξεις του. Οπως και για τη διακήρυξη ότι «συνεργαζόμαστε στενά, στηρίζουμε, παίρνουμε πρωτοβουλίες μετά από συνεννόηση μαζί τους». Είναι αλήθεια ότι ο Κ. Καραμανλής δεν «εκτέθηκε» από την πρώτη στιγμή, όπως ο Γ. Παπανδρέου, υπέρ του «ναι» και δεν μπήκε μπροστά στην άσκηση πιέσεων για την αποδοχή του «σχεδίου Ανάν». Τα δημοψηφίσματα όμως είναι στις 24 του μήνα... Οι προσεκτικοί χειρισμοί και η επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος έχουν ημερομηνία λήξης.

Η «στάθμιση των δεδομένων» κάποτε τελειώνει και φτάνει η ώρα της απόφασης. Και η αλήθεια είναι ότι οι ΗΠΑ και οι «Ευρωπαίοι» έχουν φροντίσει να μην του του αφήσουν πολλά περιθώρια ελιγμών: «΄Η το σχέδιο Ανάν ή καμία λύση του Κυπριακού»... Το ζήτημα λοιπόν είναι ποια λύση του Κυπριακού προκρίνει και είναι αποφασισμένος να παλέψει ο πρωθυπουργός... Δεν πάει πολύς καιρός που ο Κ. Καραμανλής μεμφόταν την κυβέρνηση Σημίτη ότι κάνει τα πάντα για να δείξει πως είναι το «καλό παιδί» της Ουάσιγκτον. Σήμερα ή αύριο θα δείξει αν ήταν απλά έπεα πτερόεντα για «εσωτερική κατανάλωση»...


Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ