Τετάρτη 14 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
Θέατρο
Σκηνικοί μονόλογοι

Ο Γιάννης Φέρτης «Οσκαρ Ουάιλντ»
Ο Γιάννης Φέρτης «Οσκαρ Ουάιλντ»
Ενα σημαντικό έργο της παγκόσμιας δραματουργίας, το «Πορτραίτο του Οσκαρ Ουάιλντ» του Ιρλανδού συγγραφέα και ηθοποιού Μάικλ Μακ Λιάμορ ανεβαίνει στο «Θέατρο Τέχνης», για δέκα μόνο παραστάσεις, από αύριο μέχρι τις 25 Απρίλη, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Αθανασίας Καραγιαννοπούλου. Τον μοναδικό ρόλο του έργου ερμηνεύει ο Γιάννης Φέρτης, ο οποίος το παρουσίασε για πρώτη φορά το Σεπτέμβρη 2003, στο πλαίσιο των «Θεατρικών Μονολόγων». Τα σκηνικά - κοστούμια είναι του Γιώργου Ασημακόπουλου.

Ο Μακ Λιάμορ είχε μπροστά του το δύσκολο έργο να ανασυνθέσει το πρόσωπο ενός πνευματώδους ανθρώπου. Διάλεξε την αφήγηση. Με χιούμορ, ζωντάνια, αλλά και με κάποια μελαγχολία απεικόνισε τη ζωή του Οσκαρ Ουάιλντ, φέρνοντας στο προσκήνιο στιγμές περισσότερο ή λιγότερο γνωστές που συνέθεσαν την ιδιοφυΐα του γνωστού δραματουργού. Στο πρώτο μέρος ανοίγει με την περιγραφή των απλών εξωτερικών χαρακτηριστικών του άντρα Οσκαρ, συνεχίζει με τη γλαφυρή διήγηση βιογραφικών στοιχείων του Ουάιλντ και φτάνει στην παράθεση κομματιών από γνωστά θεατρικά έργα του. Το δεύτερο μέρος αποτελεί μικρό φόρο τιμής σε ένα από τα καλύτερα κείμενα του συγγραφέα, το «Ντε προφούντις». Στην εναρκτήρια σκηνή ο Ουάιλντ στέκεται απέναντι στους κατηγόρους του, ενώ στη συνέχεια η διήγηση μας μεταφέρει στη φυλακή, την ώρα που ο Οσκαρ Ουάιλντ δακτυλογραφεί τη μεγάλη του εξομολόγηση.

  • Το μονόλογο της Αύρας Σιδηροπούλου «Τα δάκρυα της Κλυταιμνήστρας» ερμηνεύει στο θέατρο «Δίπυλον», στη Β΄ Σκηνή, από αύριο μέχρι τις 4 του Μάη, η Θέμις Μπαζάκα, σε σκηνοθεσία της συγγραφέα. Η ηρωίδα, το καταραμένο πρόσωπο της μεγάλης περιπέτειας των Ατρειδών, δεν παίρνει το λόγο για να προκρίνει το δίκιο της, ούτε για να δικαιολογήσει την ύστατη πράξη του φόνου του άντρα της. Αίτημά της είναι να υπάρξει, ν' αφήσει τις αισθήσεις της, που είναι χρόνια φυλακισμένες, να λειτουργήσουν. Τα σκηνικά είναι της Εύας Μανιδάκη, τα κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη, η επιμέλεια κίνησης της Μαργαρίτας Μάντακα και η μουσική σύνθεση του Βάνια Απέργη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ