Παρασκευή 16 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Παλαιστινιακή οργή, ισραηλινοί πανηγυρισμοί

Σειρά αντιδράσεων προκάλεσε η πλήρης αποδοχή από το Λευκό Οίκο των σχεδίων μονομερούς «απεμπλοκής» από τη Γάζα και διατήρησης εποικισμών στη Δ. Οχθη, του Αριέλ Σαρόν

Σύλληψη διαδηλωτή ενάντια στην ανέγερση του «τείχους»

Associated Press

Σύλληψη διαδηλωτή ενάντια στην ανέγερση του «τείχους»
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΦΑ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκάλεσε διεθνώς η επίσημη, πλέον, υποστήριξη, άνευ όρων, που παρείχε ο Αμερικανός Πρόεδρος στα σχέδια του Αριέλ Σαρόν περί «μονομερών κινήσεων». Η παλαιστινιακή πλευρά δεν κρύβει την οργή της, ενώ αντίθετα θριαμβευτική είναι η ατμόσφαιρα στον ισραηλινό Τύπο που πανηγυρίζει «τη νίκη Σαρόν».

«Δεν μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη χωρίς πλήρη τερματισμό του εποικισμού και της κατοχής» υπογράμμιζε, χτες, ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Ο Γιάσερ Αραφάτ απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα στα ονόματα των Μπους και Σαρόν. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του, χτες, στην 16η επέτειο από τη δολοφονία, στην Τύνιδα από πράκτορες της Μοσάντ, του Νο 2 της ΟΑΠ, Χαλίλ αλ Ουαζίρ - Αμπού Τζιχάντ - ο Αραφάτ τόνισε ότι είναι «στη μοίρα των Παλαιστινίων να αγωνιστούν μέχρι τέλους για την ανεξαρτησία των εδαφών τους, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ», ενώ συμπλήρωσε ότι είναι αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων.

«Ο Πρόεδρος Μπους προχώρησε σε παραχωρήσεις εκ μέρους των Παλαιστινίων, χωρίς τους Παλαιστινίους», σχολίαζε αγανακτισμένα ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός. Ο Αχμάντ Κορέι συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, στον οποίο είπε ότι οι ΗΠΑ είναι προκατειλημμένες απέναντι στους Παλαιστινίους και ότι οι συνέπειες της πολιτικής τους θα είναι τεράστιες. Ο Πάουελ, από την πλευρά του, φέρεται να προσπάθησε να υποβαθμίσει τον αντίκτυπο της «στροφής» στις αμερικανικές θέσεις.

«... Τα φιλαράκια τα καλά»

Associated Press

«... Τα φιλαράκια τα καλά»
Ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ, Ναμπίλ Σάαθ, κάλεσε το Βρετανό πρωθυπουργό, που μεταβαίνει σήμερα στην Ουάσιγκτον, αλλά και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο Κουαρτέτο - Ρωσία, ΕΕ, ΟΗΕ - να παρέμβουν, έτσι ώστε ο Λευκός Οίκος να αποσύρει την υποστήριξή του από τα μονομερή σχέδια Σαρόν. Ο Σάαθ επισήμανε, όπως και πολλοί άλλοι αξιωματούχοι, ότι η πολιτική που επέλεξε να ακολουθήσει η Ουάσιγκτον «δεν πρόκειται να φέρει παρά μόνο αρνητικές συνέπειες».

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης ανακοίνωσε, χτες, ότι προχωρά σε έκτακτη σύνοδο για το θέμα, μετά από αίτημα του Γιάσερ Αραφάτ. Η σύνοδος πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μάη.

Δυσαρέσκεια

Επέκρινε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, τη θέση που υιοθέτησε ο Λευκός Οίκος απέναντι στα μονομερή σχέδια Σαρόν, τονίζοντας ότι «αγνοείται η παλαιστινιακή πλευρά και καταστρατηγούνται προοπτικές διαπραγματεύσεων στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ». Την ίδια στιγμή, η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ υιοθετούσε πρόταση της ΕΕ, που ζητά τον άμεσο τερματισμό της ανέγερσης του διαχωριστικού τείχους και του εποικισμού. Την πρόταση δεν ψήφισαν ΗΠΑ και Κονγκό.

«Θετικό βήμα» χαρακτήρισε τα ισραηλινά σχέδια αποχώρησης ο Υπατος Αρμοστής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Χαβιέ Σολάνα, συμπληρώνοντας, όμως, ότι θα πρέπει να προκύψει μετά από διαπραγματεύσιμη συμφωνία. Ο Σολάνα υπενθύμισε ότι, μόλις προσφάτως, «η ΕΕ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί καμία αλλαγή συνόρων μονομερώς και ότι θα πρέπει οποιαδήποτε κίνηση να οδηγεί σε εφαρμογή του οδικού χάρτη στην κατεύθυνση της λύσης των 2 βιώσιμων κρατών στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και στα σύνορα πριν το 1967». Ανάλογη δήλωση έκανε και ο προεδρεύων της ΕΕ, ΥΠΕΞ της Ιρλανδίας.

Εντονότερου ύφους ήταν οι αντιδράσεις του Παρισιού και της Μόσχας. Ο Γάλλος Πρόεδρος καταδίκασε κάθε ισραηλινή μονομερή αλλαγή συνόρων, χαρακτηρίζοντάς τη «εξοργιστικό προηγούμενο» και εκτίμησε ότι είναι «ατυχείς και επικίνδυνες οι μονομερείς ή διμερείς αμφισβητήσεις του διεθνούς δικαίου». Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι «μια μονομερής αποχώρηση θα ήταν χρήσιμη αν ακολουθείται από άλλα μέτρα στην κατεύθυνση της εφαρμογής των αποφάσεων του ΟΗΕ». Ανάλογη ανακοίνωση έγινε και από τη γερμανική κυβέρνηση.

Πανηγυρισμοί, συγκρούσεις και περικοπές

Θριαμβευτικό ήταν το κλίμα, πάντως, χτες, εντός Ισραήλ. Τα πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων μιλούσαν για διπλωματική νίκη του Σαρόν, ενώ, πλέον, οι πρώτες δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι εξασφαλίζοντας την, άνευ όρων, υποστήριξη Μπους, ο Αριέλ Σαρόν κατάφερε να υπερσκελίσει και το σκόπελο της εσωτερικής αντιπολίτευσης που αντιμετωπίζει στο κόμμα του.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ ανακοίνωσε το ολικό «πάγωμα» όλων των κρατικών χρηματοδοτήσεων προς τους εποικισμούς, εξαιτίας των καταγγελιών που έγιναν για κακοδιαχείριση των πόρων αυτών, προκειμένου να επεκταθούν αυθαιρέτως οι εποικισμοί. Παράλληλα, σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και εποίκους, στη Δ. Οχθη, στην προσπάθεια των πρώτων να απομακρύνουν 2 φυλάκια, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί 1 αστυνομικός και να γίνουν 7 συλλήψεις.

Επίσης, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε, για πολλοστή φορά, στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, με τεθωρακισμένα, υπό την κάλυψη ελικοπτέρων. Σημειώθηκαν συγκρούσεις και ελικόπτερο έβαλλε κατά του πλήθους, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν, τουλάχιστον, 20 Παλαιστίνιοι. Συγκρούσεις σημειώθηκαν και έξω από τη Νάμπλους, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 3 Παλαιστίνιοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ