Παρασκευή 16 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
«Ο πόλεμος δεν τελείωσε»...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Πλήρης αταξία», «οι ΗΠΑ απροστάτευτες», «λάθη». Μερικοί χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιήθηκαν εκ μέρους του επικεφαλής της CIA, Τζορτζ Τένετ, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην επιτροπή ερεύνης του Κογκρέσου για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη 2001, υπόθεση που έχει προκαλέσει πολύ σοβαρούς τριγμούς και εσωτερικές δονήσεις... Είναι το ένα εκ των δύο «μετώπων» του ανηλεούς πολέμου που μαίνεται στις ΗΠΑ. Το άλλο είναι το Ιράκ, που από οποιαδήποτε πλευρά το προσεγγίσει κανείς προκαλεί το λιγότερο ίλιγγο.

Ο Τένετ παραδέχτηκε ότι οι μυστικές υπηρεσίες έκαναν λάθη και δεν μπόρεσαν να ξεδιπλώσουν το σενάριο της Αλ Κάιντα για τη διπλή επίθεση στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον και τόνισε ότι οι ΗΠΑ ήταν στην «πραγματικότητα απροστάτευτες» όταν εκδηλώθηκαν οι επιθέσεις. Πρόσθεσε δε ότι όταν ο ίδιος ανέλαβε τα ηνία της CIA το 1997, η υπηρεσία ήταν σε «πλήρη αταξία». Η χρηματοδότηση της υπηρεσίας, είπε, από τον κρατικό προϋπολογισμό μειωνόταν συνεχώς αντί να αυξάνεται, παρά τις συνεχείς απειλές για επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ και έκανε επίσης λόγο και για θεσμικά προβλήματα στους κόλπους της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Σημείωσε φυσικά ότι τα προβλήματα αυτά έχουν ξεπεραστεί, όμως τόνισε ότι θα περάσουν τουλάχιστον πέντε χρόνια για να φτάσουν οι μυστικές υπηρεσίες στο επίπεδο που απαιτείται για την προστασία των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ χτες συνεχίστηκαν οι καταθέσεις και για πρώτη φορά στην ιστορία της κατασκοπίας ένας από τους επικεφαλής της μυστικής μονάδας της CIA που στρατολογεί ξένους πράκτορες και διευθύνει μυστικές επιχειρήσεις εμφανίστηκε δημοσίως και κατέθεσε... Ο Τζέιμς Πάβιτ έχει δώσει ομιλίες και είχε εμφανιστεί σε συνεδριάσεις του Κογκρέσου κεκλεισμένων των θυρών, αυτή, όμως ήταν η πρώτη κατάθεσή του, γεγονός που έκανε ακόμη και ορισμένα από τα μέλη της επιτροπής να αισθάνονται νευρικότητα.

Στην κατάθεσή του, ο αξιωματούχος της CIA ανέφερε, ότι το τμήμα του έχει καταφέρει ν' ανατρέψει πολλά επίδοξα σχέδια της Αλ Κάιντα, τονίζοντας χαρακτηριστικά, ότι βρίσκεται πίσω από μερικές από τις «εντυπωσιακότερες αποτυχίες» της οργάνωσης. Ωστόσο, επισήμανε, πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για να μιλάμε για το τέλος του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ