Παρασκευή 16 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
«ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ» ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ «ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ»
Οσάμα καλεί... Ευρώπη

ΝΤΟΥΜΠΑΪ - ΚΑΪΡΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΑΔΡΙΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Μια κασέτα με ένα υποτιθέμενο μήνυμα του Οσάμα μπιν Λάντεν προς την Ευρώπη, με το οποίο «προσφέρει εκεχειρία» στις χώρες της, αν αυτές αποσύρουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις από μουσουλμανικές χώρες, αλλά επιμένει πως θα συνεχιστεί ο «ιερός πόλεμος», ο τζιχάντ, εναντίον των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Ευρωπαϊκές και αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, στη δεύτερη περίπτωση επισήμως, με ανακοίνωση της CIA, χαρακτήρισαν «πιθανώς αυθεντικό» το μήνυμα, το οποίο μεταδόθηκε από τα δίκτυα «αλ Αραμπίγια» και «αλ Τζαζίρα».

«Η κήρυξη της εκεχειρίας θα ξεκινήσει με την απόσυρση του τελευταίου στρατιώτη από τη γη μας και η πόρτα θα είναι ανοιχτή για τρεις μήνες από την ημερομηνία αυτής της δήλωσης. (...) Αν θέλουν πόλεμο, είμαστε οι γιοι του πολέμου, αλλά αν θέλουν ειρήνη, την κηρύσσουμε», αναφέρει μεταξύ άλλων το μήνυμα.

Διάφοροι αναλυτές και κυβερνητικοί αξιωματούχοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν «στρατήγημα με στόχο την περαιτέρω διάσπαση της συμμαχίας» την τοποθέτηση μπιν Λάντεν: Στόχος είναι, ανέφερε ισραηλινή πηγή πληροφοριών μιλώντας στο «Ρόιτερς», να διχάσει τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς όσον αφορά τα θέματα του Ιράκ όσο και της Μέσης Ανατολής.

Με μια «ομοβροντία» δηλώσεων, ο Γάλλος Πρόεδρος Σιράκ, ο Ιταλός ΥπΕξ Φρατίνι, ο πρόεδρος της Κομισιόν Πρόντι, ο επόμενος Ισπανός ΥπΕξ Μορατίνος, η βρετανική και η γερμανική διπλωματία χαρακτήρισαν «αδιανόητο» το να υπάρξει «διαπραγμάτευση» υπό «τρομοκρατική απειλή». Πράγμα που δείχνει ότι το «μήνυμα»μπιν Λάντεν ανεξαρτήτως πιθανών προθέσεων φέρνει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, ταυτίζοντας την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία με τη λογική της συνέχισης του πολέμου κατά της τρομοκρατίας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ