Παρασκευή 16 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΤΟΝΙΑ
Μεγάλη κινητοποίηση μαθητών

Δεκάδες χιλιάδες μαθητές των ρωσόφωνων σχολείων της χώρας κατέβηκαν στους δρόμους διεκδικώντας το δικαίωμά τους να συνεχίσουν να σπουδάζουν στη μητρική τους γλώσσα. Η κυβέρνηση της χώρας προωθεί μεταρρύθμιση με την οποία σε όλα τα σχολεία της χώρας η διδασκαλία θα γίνεται στα λετονικά τουλάχιστον για το 60% των ωρών παρακολούθησης. Η επιτροπή που διοργανώνει τον αγώνα υπεράσπισης των ρωσικών σχολείων έχει καλέσει σε αποχή από τα μαθήματα και σε διαδήλωση στο κέντρο της Ρίγας.

Τα συνθήματα που κρατούσαν οι νεαροί διαδηλωτές ήταν: «Κάτω τα χέρια από τα σχολεία μας!», «Τη μεταρρύθμιση στο βόθρο!», «1945 - 2004. Η Νίκη θα είναι και πάλι δική μας!».

Στις παραμονές της εκδήλωσης ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Παιδείας της Λετονίας με δηλώσεις τους είχαν ζητήσει από τους γονείς να μην επιτρέψουν στα παιδιά τους να κατέβουν σε διαδηλώσεις, που μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητά τους!

Δύο μέτρα και σταθμά των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών

Να σημειωθεί πως στη Λετονία τουλάχιστον το 45% του πληθυσμού είναι οι ρωσόφωνοι. Στην περίπτωση της ΠΓΔΜ η ΕΕ είχε επιβάλει την ίδρυση όχι μόνο σχολείων, αλλά ακόμη και κρατικών πανεπιστημίων στα αλβανικά, για την αλβανόφωνη μειονότητα, που αποτελεί περίπου το 30% της ΠΓΔΜ. Στην περίπτωση όμως της Λετονίας, που το πρόβλημα αφορά ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού καθώς και μικρότερες ηλικίες (τη βασική και μέση εκπαίδευση) στηρίζει τις επιλογές της λετονικής κυβέρνησης. Η ευρω-υποκρισία για τα «δικαιώματα των μειονοτήτων» στο μεγαλείο της!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ