Σάββατο 17 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Μικρός λαός και πολεμά...

Ολοι όσοι μιλούσαν για τον κυρίαρχο ρόλο του κυπριακού λαού και των δημοψηφισμάτων, σήμερα φωνάζουν και απειλούν, ότι ένας δρόμος μόνον υπάρχει, αυτός της υποταγής...

Του Διογένη Καμένου από την «Ελευθεροτυπία»
Του Διογένη Καμένου από την «Ελευθεροτυπία»
Κλιμακώνονται οι ωμοί εκβιασμοί και οι ασφυκτικές πιέσεις στον κυπριακό λαό, καθώς πλησιάζει η μέρα των κρίσιμων ταυτόχρονων δημοψηφισμάτων, της 24ης Απρίλη. Το χορό της επιχείρησης επιβολής του διαβόητου «σχεδίου Ανάν» σέρνουν οι ΗΠΑ κι από κοντά η Μεγάλη Βρετανία και η ΕΕ. Με άλλα λόγια, όλοι όσοι φέρουν βαρύτατες και σοβαρότατες ευθύνες για τα τριάντα χρόνια της βασανιστικής μέχρι σήμερα πορείας της Κύπρου. Αυτοί, που οργάνωσαν και καθοδήγησαν την επιβολή της στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα και «έσπρωξαν» στο προδοτικό πραξικόπημά της στην Κύπρο. Αυτοί, που έκλεισαν τα μάτια στην τουρκική εισβολή, την κατάλυση της ανεξαρτησίας ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ. Αυτοί, που ένιπταν τας χείρας τους, ως άλλοι Πόντιοι Πιλάτοι, όταν η Αγκυρα έγραφε στα παλιά της παπούτσια τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τις αλλεπάλληλες πρωτοβουλίες του για την επίλυση του Κυπριακού.

Το ρόλο του εγχώριου, πρώτου βοηθού των παραπάνω παίρνει... επάξια ο Γιώργος Παπανδρέου και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Μονόδρομος είναι το «ναι» κραυγάζουν προς κάθε κατεύθυνση, κάνοντας φανερές τις βαθύτερες λογικές τους και αποκαλύπτοντας - εμμέσως πλην σαφώς - τις εγκληματικές ευθύνες, αλλά και τις δεσμεύσεις τους, από τα όσα έχουν προηγηθεί και οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα.

Από κοντά και η ηγεσία του ΣΥΝ. Το «φύλο συκής» της πρότασης για αναβολή των δημοψηφισμάτων δεν μπορεί να κρύψει το «ναι» στο «σχέδιο Ανάν», τον αδιέξοδο εγκλωβισμό της στη λογική του «ευρωμονοδρόμου».

Και τέλος η κυβέρνηση. Σαφές ήταν το προχτεσινό «ναι» του Κ. Καραμανλή. Εξίσου σαφείς, όμως, ήταν και οι αντιφάσεις στην πρωθυπουργική τοποθέτηση. Επιτυχής προσπάθεια ισορροπίας, είπαν ορισμένοι. Κραυγαλέα απόδειξη της μεγάλης αντίθεσης, που υπάρχει στο συγκεκριμένο ζήτημα, μεταξύ των κυρίαρχων δυνάμεων και της λαϊκής θέλησης, θα λέγαμε εμείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ