Σάββατο 17 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Μια στο καρφί και μια στο πέταλο...

Από το Ελσίνκι έως το τελευταίο διχοτομικό σχέδιο Ανάν, όλη η πορεία της επιχείρησης να δοθεί λύση στο κυπριακό πρόβλημα στα μέτρα της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων και των βλέψεών της στην ευρύτερη περιοχή, φέρουν τη συναίνεση και τη συγκατάθεση του Συνασπισμού. Ακόμα όμως και σε αυτό το μείζον ζήτημα δεν απέφυγε τις παλινδρομήσεις και τις αντιφάσεις ως έκφραση του πολιτικού καιροσκοπισμού που τον διακατέχει.

Στις 14 του περασμένου Φλεβάρη ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος έκανε δηλώσεις για το Κυπριακό, καταγγέλλοντας πιέσεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου να αποδεχτούν ό,τι για δεκαετίες αρνιούνταν, τη μετατροπή του Κυπριακού σε διμερή ελληνοτουρκική διαφορά που θα επιλυθεί με επιδιαιτησία. Ο ΣΥΝ βέβαια είχε χαιρετίσει ως θετική την απόφαση του Ελσίνκι, η οποία επικύρωσε την προηγηθείσα σταδιακή έκπτωση του Κυπριακού από διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής σε διαφορά μεταξύ των δύο κοινοτήτων και άνοιξε το δρόμο της επιδιαιτησίας.

Ερχόμαστε στις 14 του Απρίλη. Ακριβώς δύο μήνες μετά. Τι μεσολάβησε άραγε σε αυτούς τους δύο μήνες για να έρθει ο πρόεδρος του ΣΥΝ στην ΚΠΕ του κόμματός του με την εκτίμηση ότι το Κυπριακό διάγει φάση μέγιστης δυνατής διεθνοποίησής του, αντιμετώπισής του δηλαδή ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής! Και από πού προκύπτει αυτό; Το τελικό σχέδιο Ανάν κάθε άλλο παρά ως τέτοιο αντιμετωπίζει το Κυπριακό πρόβλημα και ούτε οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του δεν τόλμησαν να ισχυριστούν το αντίθετο.

Μάλιστα, ο Ν. Κωνσταντόπουλος επιχείρησε την επόμενη μέρα μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών να επιπλήξει το ΚΚΕ και την εκτίμησή του πως το Κυπριακό έχει αποδιεθνοποιηθεί, αναρωτώμενος με προσποιητή αφέλεια, πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο από τη στιγμή που ο ΟΗΕ και η ΕΕ ασχολούνται με το θέμα και αφού αυτά αποτελούν τα μοναδικά δύο πεδία σήμερα διεκδίκησης και διαπραγμάτευσης. Η διεθνοποίηση ωστόσο του Κυπριακού προβλήματος δεν έχει να κάνει, και το ξέρει καλά ο πρόεδρος του ΣΥΝ, με το ποιοι, αν και πόσο ασχολούνται με αυτό. Εχει να κάνει πρωτίστως με το περιεχόμενο που δίνουν στο πρόβλημα. Διεθνοποίηση του Κυπριακού ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής, ως απαίτηση για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, ως αίτημα για μια Κύπρο ενιαία και ανεξάρτητη, που θα παλεύεται η λύση του σε κάθε προσφερόμενο πεδίο, με κινητοποίηση, διαμόρφωση συμμαχιών κλπ., τέτοια διεθνοποίηση είναι πασιφανές πως σήμερα δεν υφίσταται. Οσο για το πόρισμά του πως η ενεργοποίηση και παρέμβαση της κοινής γνώμης διεθνώς δεν μπορεί τίποτα να προσφέρει, ας το κρίνουν εκείνοι στους οποίους απευθύνεται ο ΣΥΝ της κατά τα άλλα «κινηματικής αριστεράς».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ πιστεύει και διακηρύττει πως τα «προβλήματα» του σχεδίου Ανάν θα αντιμετωπιστούν στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Ο ίδιος άνθρωπος όμως δηλώνει με κυνισμό «ρεάλ πολιτίκ» πως είναι αφελείς όσοι πίστευαν ότι δε θα επιχειρούνταν η εξισορρόπηση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ με μια λύση που θα εξασφάλιζε τα τουρκικά και τουρκοκυπριακά συμφέροντα. Τι από τα δύο ισχύει; Γιατί και αντιμετώπιση των προβλημάτων του σχεδίου που αφορούν στους Ελληνοκυπρίους και εξασφάλιση των συμφερόντων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, δεν μπορεί να υπάρξει ακόμα κι αν δεχτούμε ότι η ΕΕ μπορεί να συμβάλει σε μια τέτοια κατεύθυνση.

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος σήμερα διαπιστώνει και καταγγέλλει λάθη από μέρους της ελληνοκυπριακής και ελληνικής πλευράς κατά τις διαπραγματεύσεις. Δεν αντιλέγουμε. Ο ίδιος όμως δήλωνε το Νοέμβρη του 2002: «Ο ΣΥΝ στηρίζει τη διαπραγμάτευση που αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου. Δεν είναι η ώρα για πλειοδοσίες σε συνθήματα, εντυπώσεις, ενθουσιασμούς, ή απορριπτισμούς των πάντων. Είναι η ώρα μέγιστης ευθύνης, ενότητας και σοβαρότητας. Η σημερινή κατάσταση της de facto διχοτόμησης δεν μπορεί να διαιωνιστεί. Η μη λύση δεν είναι λύση».

Δήλωνε ακόμα τότε, για το τότε σχέδιο Ανάν, που ήταν όπως ομολογεί χειρότερο από το σημερινό που δεν είναι επίσης ό,τι το καλύτερο: «Πιστεύουμε ότι δεν προσφέρουν ουσιαστικές υπηρεσίες τόσο η ωραιοποίηση, όσο και η μηδενιστική αντιμετώπιση του σχεδίου λύσης». Και δεν έφτανε που εκτιμούσε ως θετικό ακόμα κι εκείνο το σχέδιο, αλλά κατήγγειλε και όσες δυνάμεις, μεταξύ αυτών και το ΚΚΕ, δεν το είχαν αποδεχτεί και είχαν προειδοποιήσει για τις συνέπειες τυχόν εφαρμογής του.

Προς το παρόν ας μείνουμε σ' αυτά τα λίγα αλλά χρήσιμα για κάποια πρώτα συμπεράσματα. Για το Κυπριακό και τη στάση πολλών απέναντί του έχουμε ακόμα πολλά να πούμε...


Β.Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ