Σάββατο 17 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Το μαχαίρι στο λαιμό της Κύπρου βάζει και το Ευρωκοινοβούλιο

Σε κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων με την αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή EE-Κύπρου, συζητήθηκε το «σχέδιο Ανάν». Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος επί πενήντα λεπτά προσπαθούσε να εξηγήσει το πόσο καλό είναι το «σχέδιο Ανάν», χωρίς να πει τίποτα το καινούριο.

Στα πλαίσια μιας απαράδεκτης διαδικασίας, ο πρόεδρος, με πρόσχημα την έλλειψη χρόνου, αρνήθηκε να δώσει το λόγο στον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Αλυσσανδράκη, ο οποίος, σημειωτέον, είναι Α΄ αντιπρόεδρος της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Κύπρου. Αρνήθηκε επίσης το αίτημα του ίδιου για αναβολή ώστε να δοθεί η δυνατότητα ολοκληρωμένης συζήτησης. Ο λόγος δε δόθηκε ούτε στον Στρατή Κόρακα, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

Οι περισσότεροι από τους ομιλητές επανέλαβαν τους γνωστούς εκβιασμούς, «ή σχέδιο Ανάν ή τίποτα», επιχειρώντας να δώσουν μαθήματα καλής συμπεριφοράς στον κυπριακό λαό. Τελικά υιοθετήθηκε, στο πνεύμα αυτό, πρόταση ενός απαράδεκτου ψηφίσματος με 7 ψήφους κατά και 5 αποχές, που θα τεθεί προς έγκριση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την επόμενη βδομάδα.

Σε δήλωσή τους μετά το τέλος της διαδικασίας οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταγγέλλουν τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις, που οδήγησαν στο να μην υπάρξει ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων. Εκφράζουν, για μια ακόμη φορά, την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον κυπριακό λαό και την αποφασιστική του αντίθεση στις πιέσεις για αποδοχή ενός σχεδίου «λύσης» που βρίσκεται μακριά από τις επιθυμίες και τις δίκαιες διεκδικήσεις του, που ζημιώνει και τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους εργαζόμενους και υποδαυλίζει την ένταση στο νησί και στην περιοχή. Τονίζουν ότι, τη στιγμή που το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αρνήθηκε να τοποθετηθεί, η ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο ρίχνουν όλο τους το βάρος υπέρ του «σχεδίου Ανάν», εκβιάζοντας τις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου και αποδεικνύοντας έτσι, για μια ακόμη φορά, τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ υπενθυμίζουν ότι το «σχέδιο Ανάν» όχι μόνο βρίσκεται σε κατάφωρη αντίθεση με τις μέχρι σήμερα αποφάσεις του ΟΗΕ και τις δικοινοτικές συμφωνίες κορυφής, αλλά νομιμοποιεί την εισβολή-κατοχή και τα αποτελέσματά τους καθιερώνοντας ένα ιδιόμορφο κράτος, μοναδικό στα χρονικά του διεθνούς δικαίου, μη βιώσιμο, άδικο για τον κυπριακό λαό, στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστών. Ενα κράτος που θα λειτουργεί κάτω από τη διαρκή παρουσία ξένων στρατευμάτων και την κηδεμονία των ξένων δικαστών και των εγγυητριών δυνάμεων, ανάμεσά τους και της Τουρκίας, στην οποία αναγνωρίζεται το δικαίωμα στρατιωτικής παρουσίας και παρέμβασης σε κράτος-μέλος της ΕΕ. Επιπλέον, δεσμεύει την Κύπρο να στηρίξει, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ταυτόχρονα, παραβιάζοντας κάθε έννοια δικαίου, επιφορτίζει ουσιαστικά την ελληνοκυπριακή κοινότητα να πληρώσει το κόστος της εισβολής και της όποιας αποκατάστασης.

«Καλούμε τους ευρωβουλευτές να αφήσουν επιτέλους τους Κύπριους να εκτιμήσουν την κατάσταση, να αποφασίσουν σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα. Να σταματήσουν τις απειλές και τους εκβιασμούς, με ψηφίσματα που βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό του κυπριακού λαού. Να σεβαστούν την αξιοπρέπειά τους, να βγάλουν από πάνω τους την έπαρση και την αλαζονεία του επικυρίαρχου», κατέληξαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ