Σάββατο 17 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΗΠΑ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Θα τον συλλάβουμε»

Ρίτσαρντ Μάγιερς. Ο Αμερικανός στρατηγός «υποσχέθηκε» και πάλι ότι ο πόλεμος κατά της «Αλ Κάιντα» θα είναι «επιτυχής»

Associated Press

Ρίτσαρντ Μάγιερς. Ο Αμερικανός στρατηγός «υποσχέθηκε» και πάλι ότι ο πόλεμος κατά της «Αλ Κάιντα» θα είναι «επιτυχής»
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Σε δηλώσεις του από το Αφγανιστάν, όπου πραγματοποιούσε χτες επίσκεψη, ο στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ, διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι το «εντεινόμενο» ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του «υπ' αριθμόν 1 εχθρού της Αμερικής», του Οσάμα μπιν Λάντεν, θα «αποδώσει καρπούς», ωστόσο το πότε δεν είναι σαφές. Ο Μάγιερς, επαναλαμβάνοντας για νιοστή φορά την ιμπεριαλιστική προπαγανδιστική ρητορεία περί «πολέμου για την ελευθερία και τον πολιτισμό», που διεξάγουν οι ΗΠΑ εναντίον «της βαρβαρότητας», επέμεινε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν έχουν «απογοητευτεί» από το άκαρπο των προσπαθειών τους τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Πρόσφατα, η επικήρυξη για το κεφάλι του Σαουδάραβα πρώην συνεργάτη της CIA Μπιν Λάντεν αυξήθηκε σε 50 εκατομμύρια δολάρια.

«Θα επιτύχουμε (να νικήσουμε) την "Αλ Κάιντα" και την ηγεσία της, αλλά δεν μπορούμε να ορίσουμε το χρονοδιάγραμμα», είπε ο στρατηγός Μάγιερς.

Τον περασμένο μήνα, και με «ανανεωμένη αισιοδοξία» μετά τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν, οι ΗΠΑ έλεγαν ότι μπορούν να συλλάβουν τόσο τον Μπιν Λάντεν, όσο και τον μουλά Μοχάμεντ Ομάρ, καθώς επίσης και άλλα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης-νεφέλωμα, που φέρονται να βρίσκονται στη μεθόριο ανάμεσα στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν, και γι' αυτό το σκοπό το Πεντάγωνο διέταξε περίπου 2.000 πεζοναύτες, περιλαμβανομένης μιας ειδικής ομάδας κομάντος, να μεταβεί στην περιοχή.

Παράλληλα, τόσο ο Μάγιερς όσο και ο Ντέιβιντ Μπάρνο, διοικητής των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, επιχειρούσαν να υποβαθμίσουν τη σημασία των απανωτών επιθέσεων ενόπλων με πολλούς νεκρούς σε διάφορες περιοχές του Αφγανιστάν. Η απάντηση που έδωσαν σε σχετικές ερωτήσεις, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», είναι ότι οι ενέδρες και οι δολοφονίες Αφγανών αξιωματούχων «δεν είναι ιστορικά περισσότερες από όσες πραγματοποιούνται αυτή την εποχή του χρόνου».

Και χτες, όμως, ένοπλοι επιτέθηκαν εναντίον Αφγανών στρατιωτών στην ανατολική επαρχία Κοστ, σκοτώνοντας δύο στρατιώτες και τραυματίζοντας άλλους δύο.

Ωστόσο, η σημαντικότερη «είδηση» βγήκε από κάτι που υπονόησε ο Μάγιερς, ότι δηλαδή όσο πλησιάζουν οι εκλογές στις ΗΠΑ και αφού ολοκληρωθούν, ο αριθμός των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν θα μειωθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ