Κυριακή 18 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Πατριδογνωμόνιο
Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία

Οταν το έγραφε ο ποιητής η χώρα Ελλάς ήταν σε πολύ μικρότερα μεγέθη απ' ό,τι σήμερα. Ηταν όμως χώρα του ανέφικτου. Που συγκινούσε ως και βολεμένους Ευρωπαίους αστούς, ριζοσπάστες και έτοιμους να κυνηγήσουν το όνειρο, ρομαντικούς και τρελούς που άντεχαν στην ιδέα ενός θανάτου υπέρ υψηλού σκοπού. Αργότερα, πάνω τους οι Ελληνες του σύγχρονου κράτους έστησαν ολόκληρο μύθο πλάι στην πραγματικότητα του φιλελληνισμού. Στη γέννησή του και πριν υποθηκευτεί στην τράπεζα της Αγγλίας και σε προστάτες των κοτσαμπάσηδων, αυτός ο βραχότοπος με τις γαλάζιες θάλασσες και τους μύθους με τις μούσες μαζί, να υπερασπίζονται μια λαϊκή κουλτούρα που βαστάει ως τις μέρες μας, ήταν τόπος του ανέφικτου, ικανός για θαύματα ανθρώπων. Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία! Για τόλμη σήμερα, μέρες Κύπρου και νεοταξίτικης τρομοκρατίας, ούτε λόγος να γίνεται.

Χτυπάει το τηλέφωνο, μιλάει δυο λεπτά ο Πάουελ κι ο Μπους και χρειάζονται πάνες ενηλίκων οι νηφάλιοι επενδυτές, είτε Ελλαδίτες είτε Κύπριοι οπαδοί του Ντάου Τζόουνς... Μιλάει βλέπετε ο τρελός θεός του καπιταλισμού, ο δείκτης ροής του αίματος και του χρήματος που βαράει κάθε πρωί στη Νέα Υόρκη.

Τριάντα χρόνια τώρα μετά την εισβολή και κατοχή, έργο λαμπρό του ΝΑΤΟ με το ιστορικό όνομα «Αττίλας», η Κύπρος, όπως όλες οι μικρές τεράστιες πατρίδες, είναι μία... πιστωτική κάρτα. Ξεχρεώνει πολιτικές αμαρτίες. Κρατάει ανοιχτούς μικροκομματικούς λογαριασμούς. Συντηρεί πολιτικά τζάκια που καίνε λαϊκά συμφέροντα σε βωμούς μικροαστικών σκοπιμοτήτων. Ξεπληρώνει με δόσεις τις απώλειες της βρετανικής ξεφτισμένης αποικιοκρατίας. Το Κυπριακό μέχρι τη Λουκέρνη κι ως τις 24 του φετινού θλιβερού Απρίλη, είναι το άλλοθι για τη σαπίλα της Δημοκρατίας. Το κάλπικο εθνόσημο των πατριωτών ιδίων συμφερόντων.

Αρκεσε μια καθαρή, τοις μετρητοίς θέση του μόνου λαϊκού εργατικού αριστερού κόμματος, του ξεκάθαρου και τιμημένου ΚΚΕ, ένα έγκαιρο και τεκμηριωμένο με αρετή και τόλμη ΟΧΙ, για να λήξει η πολιτική πιστωτική κάρτα ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, εδώ. Στη χώρα του Κάλβου.

Η Κύπρος βρήκε στον πρόεδρο που ψήφισε, το δικό της οδυνηρό και πεντακάθαρο ΟΧΙ. Κι έληξε εκεί, πριν από κάθε υποχρεωτικό δημοψήφισμα, πριν η λίρα γίνει ευρώ (!), η πιστωτική κάρτα του κοσμοπολιτισμού. Ισως πριν απ' όλους κι όλα μίλησε το αίμα που χύθηκε από παλικάρια που αρνήθηκαν να ζήσουν σ' ένα αεροπλανοφόρο - Μονακό, αφοδευτήριο, ταμιευτήριο και ανακουφιστήριο μισθοφόρων και κουρασμένων λεγεωνάριων των εκάστοτε προτεκτόρων. ΟΧΙ. Με αρετή και τόλμη. Δυο ιδιότητες που δεν απαιτούν νηφαλιότητα, αλλά βαθύ, συγκλονιστικό συναίσθημα ικανό να ρίχνει τους ελεύθερους πολιορκημένους ίσα πάνω στον πολιορκητή, διεκδικητές ζωής κι όχι επιβίωσης.

Το «ναι» ανήκει στην οίηση.

Το ΟΧΙ ανήκει στην ποίηση.

Ντριιν! Προσοχή. Στο τηλέφωνο κάποια ευρωπαϊκή ή αμερικάνικη φωνή καλεί σ' εξόφληση της κάρτας. Λήγει η πίστωση. Οι πολιτικοί αποδέκτες της κλήσης δεν ακούν πολύ καλά.

Οι λαοί κάνουν παράσιτα. Στη γραμμή, έστω δορυφορική κι απόρρητη, βουίζει βόμβος. Κάλβος, Κάλβος, Κάλβος...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ