Τρίτη 20 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Κραυγή καταδίκης από τους εργαζόμενους

Κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στην εργατική τάξη, η επικίνδυνη και προκλητική πρόταση των εργοδοτικών οργανώσεων, που κατατέθηκε την περασμένη βδομάδα, για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2004 και η οποία υπηρετεί τη στρατηγική επιδίωξη του ΣΕΒ για κατάργηση των ΣΣΕ και το πέρασμα στις ατομικές συμφωνίες. Ενώ αύριο, Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί η τέταρτη κατά σειρά διαπραγματευτική συνάντηση.

Συνδικάτα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και πλήθος ακόμα φορέων με ανακοινώσεις τους καταγγέλλουν την πρόταση του ΣΕΒ που αρνείται την καθολική ισχύ της ΕΓΣΕΕ για όλους τους εργαζόμενους και ταυτόχρονα επιχειρεί να την αποσυνδέσει από τις κλαδικές και ενδοεπιχειρησιακές συμβάσεις και μέσα από αυτό τον τεμαχισμό αποβλέπει στην υπονόμευσή της και τη σταδιακή κατάργησή της.

Καταγγέλλουν επίσης ότι με την πρόταση για ποσοτική αύξηση και όχι ποσοστιαία, όπως γινόταν μέχρι τώρα, επιχειρείται η διάσπαση των κλιμακίων και η τιμωρία όλων όσοι διαθέτουν προϋπηρεσία, αφού το ποσοστό αύξησης θα είναι μικρότερο από αυτό του πρώτου κλιμακίου. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την προς τα κάτω διολίσθηση των μισθών και ημερομισθίων. Ως απαράδεκτη όμως καταγγέλλεται και η τακτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που με την επικίνδυνη γραμμή του «κοινωνικού εταιρισμού» αποθρασύνει την προκλητικότητα των βιομηχάνων.

Με ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Σάμου καταγγέλλει την πρόταση του ΣΕΒ που «ζήτησε να αποσυνδεθεί η ΕΓΣΣΕ από τις άλλες συμβάσεις, κλαδικές και επιχειρησιακές, ώστε να τις αντικαταστήσουν πιο εύκολα με τις ατομικές και έτσι να μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευση των εργαζομένων, εξασφαλίζοντας, παράλληλα, πιο παχυλά υπερκέρδη για το κεφάλαιο». Υπογραμμίζει ότι «το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα επιβάλλεται να δώσει άμεση αγωνιστική απεργιακή απάντηση στους βιομήχανους και τους συμμάχους τους. Μπορούμε και πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα, διεκδικώντας αυτά που πραγματικά έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, αυτά που τους ανήκουν».

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου καταγγέλλει ότι η πρόταση των εργοδοτών για ποσοτική αύξηση και όχι ποσοστιαία σημαίνει ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο μισθός τόσο μικρότερη θα είναι η πραγματική αύξηση στην τσέπη του εργάτη. Καταδικάζει τη δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλου, ο οποίος χαρακτήρισε την πρόκληση των εργοδοτών «βελτιωτική πρόταση» και υπογραμμίζει ότι «με τη δήλωση αυτή που βλέπει θετικά τη "νέα λογική" την οποία επιχειρούν να προωθήσουν οι εργοδότες, ουσιαστικά ανοίγει το παράθυρο στην υπογραφή μιας σύμβασης που τινάζει στον αέρα τις ελάχιστες εργατικές κατακτήσεις που έχουν απομείνει». Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιριών και Γραφείων Αθήνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ