Πέμπτη 22 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
ΡΟΔΟΣ
Εκρυψαν την αλήθεια από το λαό

Αποσπάσματα από την ομιλία του Σπ. Χαλβατζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό είναι όχι μόνον πυκνές και ενδιαφέρουσες, αλλά ανησυχητικές και επικίνδυνες από την άποψη της διάθεσης των δυνάμεων του ιμπεριαλισμού». Τα παραπάνω τόνισε χτες βράδυ ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας σε συγκέντρωση συμπαράστασης στον κυπριακό λαό που διοργάνωσε η ΚΟ Ρόδου του ΚΚΕ.

Ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε τις ευθύνες των άλλων πολιτικών δυνάμεων, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, τονίζοντας πως «η ευθύνη τους συνίσταται ανάμεσα στ' άλλα και στο γεγονός ότι έκρυψαν την αλήθεια από το λαό». Οπως υπογράμμισε: «Πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε ό,τι αφορά την άσκηση πιέσεων και εκβιασμών προς την κυπριακή ηγεσία και στο λαό της Κύπρου. Αποδέχτηκε το "σχέδιο Ανάν" ως ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού. Αυτήν την τοποθέτησή του το ΠΑΣΟΚ τη δήλωσε δημόσια πριν και από την κυπριακή ηγεσία, με επιδίωξη να την προκαταλάβει.

Ο ΣΥΝ συμφώνησε με το "σχέδιο Ανάν". Με τις θέσεις του, με την πολιτική του, έχει αποδείξει για μια ακόμα φορά ότι συμβάλλει στο μέτρο των δυνάμεών του στον αποπροσανατολισμό του λαού. Τι άλλο από χέρι βοήθειας προς τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις είναι οι θέσεις του και η αναγόρευση της ΕΕ στον παράγοντα εκείνο ο οποίος θα οδηγήσει σε δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος. Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΝ κατηγορεί το ΚΚΕ για "απομονωτισμό" και "εθνικισμό", επειδή το Κόμμα μας αντιτάχθηκε και καταδίκασε το "σχέδιο Ανάν" και τη διχοτόμηση της Κύπρου».

Αναφερόμενος στο περιβόητο «ευρωπαϊκό κεκτημένο», τόνισε: «Με αφορμή αυτό και με αιτία την πραγματοποίηση σε πενήντα μέρες από σήμερα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε να σημειώσουμε τα παρακάτω: Τι είναι η ΕΕ; Είναι η καπιταλιστική ενοποίηση, η ιμπεριαλιστική πολιτική στην Ευρώπη, η οποία ευθύνεται για την πιο σκληρή εκμετάλλευση και καταπίεση της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. Ευθύνεται για τον περιορισμό, αλλά και για το γκρέμισμα των κοινωνικών κατακτήσεων στην παιδεία, την υγεία, την πρόνοια. Ευθύνεται για την ανεργία και το διψήφιο αριθμό που αυτή πέτυχε στα πλαίσιά της. Ευθύνεται για την ιδιωτικοποίηση του δημοσίου τομέα, της παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας, του περιβάλλοντος. Ευθύνεται για την εμπορευματοποίηση όλων των κοινωνικών αγαθών. Ευθύνεται για το ξεπούλημα δασών, ακτών, δημόσιας γης και αναπτύσσουν, προωθούν την ανταποδοτικότητα σε όλους τους τομείς της ζωής. Ευθύνεται για μεγάλα εγκλήματα όπως αυτά που συνέβησαν και συμβαίνουν και σήμερα, στα Βαλκάνια, στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν. Στο έγκλημα που συντελείται αυτή την ώρα στο Ιράκ. Για όλα όσα γίνονται στην Παλαιστίνη».

Καταλήγοντας ο ομιλητής και αφού εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, σημείωσε: «Σήμερα το ΚΚΕ, σηκώνοντας τη σημαία της εναντίωσης, της ρήξης, της ανυπακοής με την ΕΕ, της απαίτησης και του αγώνα του για να διαμορφωθούν όροι, συνθήκες και προϋποθέσεις για την αποχώρηση της χώρας μας, αλλά και για την ίδια τη διάλυση της ΕΕ, σηκώνει ταυτόχρονα το λάβαρο της ενότητας εκείνων όλων των δυνάμεων που βλέπουν, έστω και στο βάθος του χρόνου, ως μόνη Ευρωπαϊκή Ενωση την ΕΕ του σοσιαλισμού. Μόνο μια τέτοια προοπτική, μια τέτοια λύση μπορεί να απελευθερώσει τους λαούς της Ευρώπης από την καπιταλιστική εκμετάλλευση και βαρβαρότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ