Παρασκευή 23 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «ΕΛΑ»
Αστυνομικά μέτρα με πρόσχημα τη διακίνηση έντυπου υλικού!

Με την απαράδεκτη ενέργεια από την πλευρά των αστυνομικών να ελέγξουν τα προσωπικά αντικείμενα δικηγόρων, δημοσιογράφων και κατηγορούμενων, με πρόσχημα τη διακίνηση έντυπου υλικού, ξεκίνησε χτες η δική του «ΕΛΑ» στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Συγκεκριμένα, η δίκη ξεκίνησε με την καταγγελία της δικηγόρου Α. Ζορμπαλά ότι αστυνομικοί ερεύνησαν την τσάντα του κατηγορούμενου Μ. Κασίμη. Ο ίδιος ανέφερε πως διάβασαν έγγραφα και σημειώσεις του. Στον ίδιο έλεγχο κατήγγειλε ότι υποβλήθηκε και ο δικηγόρος Μ. Καλογήρου, ενώ ελέγχθηκαν τσάντες των δημοσιογράφων και μελών του ακροατηρίου. Η πρόεδρος του δικαστηρίου κάλεσε τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης να δώσει εξηγήσεις. Ο τελευταίος ισχυρίστηκε πως προχτές, κατά τη μεσημεριανή διακοπή, μοιράστηκαν έντυπα που ζητούσαν συμπαράσταση στους διωκόμενους στον «ΕΛΑ» και στη μάρτυρα κατηγορίας Σ. Κυριακίδου.

Η Ε. Μπρίλλη ζήτησε να μην επαναληφθεί ο έλεγχος λέγοντας ότι δε θα ελέγχονται τσάντες δημοσιογράφων, δικηγόρων και κατηγορούμενων. Ζήτησε να υπάρχουν αστυνομικοί που να παρακολουθούν τι γίνεται μέσα στο δικαστήριο. Τις ενέργειες του αστυνομικού προσωπικού, κατήγγειλαν με δήλωσή τους στην ΕΣΗΕΑ οι συντάκτες που καλύπτουν τη διεξαγωγή της δίκης.

Αντιδράσεις για τη στάση της προέδρου

Ακολούθησε εξέταση της Σ. Κυριακίδου από τον Δ. Τσοβόλα, συνήγορο της Ε. Αθανασάκη. Σε απάντησή της η μάρτυρας είπε πως όταν κατέφυγε στον εισαγγελέα Γ. Διώτη και παρά το ότι είχε δηλώσει ότι ήταν μέλος του «ΕΛΑ», δεν ερευνήθηκε το σπίτι της, προσθέτοντας πως της πήραν δακτυλικά αποτυπώματα. Επανειλημμένα ρωτήθηκε από το συνήγορο υπεράσπισης αν της κατάθεσής της προηγήθηκε άτυπη συζήτηση με τον εισαγγελέα. Τότε, η Ε. Μπρίλλη είπε ότι η μάρτυρας έχει απαντήσει.

Οι σχετικές ερωτήσεις συνεχίστηκαν και η πρόεδρος του δικαστηρίου κάλεσε τη μάρτυρα να μην απαντήσει. Στη συνέχεια ρωτήθηκε αν στο άλμπουμ φωτογραφιών που ισχυρίστηκε ότι της επιδείχτηκε στην εισαγγελία υπήρχαν οι φωτογραφίες όλων των κατηγορούμενων. Δήλωσε ότι ήταν όλων - και η δική της - ενώ δε θυμόταν αν ήταν του Μ. Κασίμη. Ρωτήθηκε, πάλι, αν αναγνώρισε και κατονόμασε στην πρώτη της κατάθεσή τους κατηγορούμενους. Ακολούθησε σχόλιο του Δ. Τσοβόλα για τη στάση της προέδρου του δικαστηρίου και η πρόεδρος του ζήτησε να ανακαλέσει. Η ανάκληση δεν έγινε και του αφαιρέθηκε ο λόγος.

Τότε, ο Δ. Τσοβόλας απευθύνθηκε στο δικαστήριο και ζήτησε να του επιτραπεί η ερώτηση διότι είχε σκοπό να ελέγξει αν η μάρτυρας κατηγορίας πρώτα ρωτήθηκε και περιέγραψε τα χαρακτηριστικά των προσώπων που αναφέρει στην κατάθεσή της και μετά έγινε η επίδειξη των φωτογραφιών. Για το θέμα αυτό τοποθετήθηκε ο εισαγγελέας Ε. Πατσής και χωρίς να δοθεί από την πρόεδρο ο λόγος στον Δ. Τσοβόλα, το δικαστήριο απέρριψε την ένστασή του και αμέσως μετά αποχώρησε από τη συνεδρίαση δηλώνοντας πως «δε συμμετέχω σε δική που δεν τηρείται η νομιμότητα».

Παρατηρητές από το ΔΣΑ

Μετά τη διακοπή, ο συνήγορος της Ε. Αθανασάκη, Α. Κωνσταντάκης, υπέβαλε αίτημα με το οποίο ζητούσε τη διακοπή της διαδικασίας για να ενημερωθεί ο ΔΣΑ και να ζητήσουν παρατηρητές της διαδικασίας από το ΔΣΑ και τον Ευρωπαϊκό Σύλλογο Δικηγόρων.

Το σκεπτικό του αιτήματος ανέφερε ότι «η διευθύνουσα της διαδικασίας (σ.σ. πρόεδρος του δικαστηρίου) προέβη σε συνεχείς παρεμβάσεις με τις οποίες απαγόρευε ερωτήσεις, σε συνεχείς υποδείξεις προς τη μάρτυρα να άπαντα με τις φράσεις "δεν ξέρω", "δε θυμάμαι", "δεν απαντώ", "έχω ήδη απαντήσει", επίσης με συνεχείς παρεμβάσεις διερμήνευε τη μάρτυρα απαντώντας κατ' ουσία για λογαριασμό της. Ακόμη προέβη σε χαρακτηρισμούς των ερωτήσεων, ως παραπειστικές κι ότι έχουν σκοπό να παρελκύσουν τη δική. Εξαλλου, προέβη σε γενικότερο χαρακτηρισμό των συνηγόρων υπεράσπισης με την απαξιωτική φράση "να σταματήσετε να παίζετε". Τέλος, επέβαλλε τη διοικητική ποινή της αφαίρεσης του λόγου από συνήγορο υπεράσπισης, δίχως να τον ανακαλέσει στην τάξη και δίχως να του δώσει το λόγο, μετά την πρόταση του κ. εισαγγελέα, δημιουργώντας κατ' αυτό τον τρόπο απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας».

Παρόμοιο αίτημα υπέβαλαν οι Α. Κούγιας και Ν. Δαμασκόπουλος. Τα αιτήματα απορρίφθηκαν, το δικαστήριο διέκοψε και θα συνεδριάσει εκ νέου σήμερα το πρωί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ