Σάββατο 24 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αποκαλυπτικό «υμνολόγιο»

«

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών είναι ένα σημαντικό έργο, είναι ένα σημαντικό όπλο για την προβολή του σύγχρονου πολιτισμού, είναι ακριβώς το μέρος που πρέπει να αγκαλιάζει όλους τους Ελληνες πολίτες». Αυτή είναι η θέση του υφυπουργού Πολιτισμού, Π. Τατούλη, όπως τη διατύπωσε στη χτεσινή, «ενημερωτική» επίσκεψή του στο ΜΜΑ, για ένα κτίριο που έχει «συμβολοποιηθεί» από κάθε προοδευτικό άνθρωπο σαν το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα για το τι σημαίνει ενίσχυση και στήριξη του αστικού κράτους στις πολιτιστικές «ανησυχίες» του κεφαλαίου.

Αυτή είναι η θέση (και) της σημερινής κυβέρνησης για έναν οργανισμό που εξακολουθεί να καταπατά και να επεκτείνεται στο Πάρκο Ελευθερίας, υπογραμμίζοντας πως η έννοια του δημόσιου - ελεύθερου χώρου (ακόμη και σε μια πόλη σαν την Αθήνα), βρίσκεται υπό συνεχή «διαπραγμάτευση» όταν πρόκειται να ικανοποιηθούν οι παραπάνω «ανησυχίες».

Ο Π. Τατούλης, όμως, δε σταμάτησε εκεί: Συζήτησε «τα προβλήματα που απασχολούν το ΜΜΑ και τους προβληματισμούς που υπάρχουν» και ανακοίνωσε ότι «τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει καινούρια συνάντηση για να συζητήσουμε συγκεκριμένα προβλήματα και να δούμε τη λύση που πρέπει να δοθεί». Ολα αυτά, βέβαια, «συνοδεύτηκαν» με τα περί «ο πολιτισμός ανήκει σε όλους τους πολίτες, παράγεται απ' όλους τους πολίτες και απευθύνεται σε όλους τους Ελληνες πολίτες» κλπ.

Η αλήθεια είναι πως όλα αυτά δεν αποτελούν είδηση. Η ΝΔ είχε υποσχεθεί την ιδιωτικοποίηση, ουσιαστικά, του πολιτιστικού γίγνεσθαι με το προεκλογικό της πρόγραμμα. Απλά, όλα αυτά γίνονται πιο εξόφθαλμα, όταν οι δηλώσεις Τατούλη έγιναν ελάχιστες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής της Συντονιστικής Επιτροπής για τη διάσωση του Πάρκου Ελευθερίας προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, στην οποία σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Η νέα αυτή κατάληψη (σ.σ. οι επεκτάσεις του Μεγάρου) αποτελεί το επιστέγασμα σωρείας άλλων αυθαιρεσιών που αποσκοπούν στη σταδιακή ιδιοποίηση του κοινόχρηστου Πάρκου και την ένταξή του στις κατασκευές, τις λειτουργίες και στον περιφραγμένο χώρο των νέων εγκαταστάσεων του Μεγάρου Μουσικής».

Αν αυτός είναι ο «σύγχρονος πολιτισμός» για τον κ. υφυπουργό, τότε σίγουρα δεν αφορά όλους τους Ελληνες...


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο Γ. Παπανδρέου... ως Π. Τατούλης... (2005-10-12 00:00:00.0)
Αγνοια (!) δηλώνει το ΥΠΠΟ (2005-03-12 00:00:00.0)
«Ξεκινά»... από το Μέγαρο Μουσικής (2005-01-28 00:00:00.0)
Επέκταση της αστικής κουλτούρας (2005-01-20 00:00:00.0)
Απολύεστε! (2004-10-09 00:00:00.0)
Αναφορά στον Μπαχ (2001-11-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ