Τρίτη 27 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κοινωνία του «μεγάλου αδελφού»

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Περισσότερες από 4 εκατομμύρια κάμερες σε όλη τη βρετανική επικράτεια παρακολουθούν επί 24 ώρες τη ζωή των Βρετανών, αλλά εάν κανείς φανταστεί ότι δυσφορούν λανθάνει, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, η πλειονότητα των πολιτών την επικροτεί.

Τα 4 εκατομμύρια κάμερες είναι αποτέλεσμα της αλματώδους αύξησης που έχει σημειώσει την τελευταία τριετία ο αριθμός των μηχανημάτων παρακολούθησης που έχουν εγκατασταθεί και για το θέμα αυτό η βρετανική εφημερίδα «Independent» πολύ εύγλωττα αναφέρει ότι «ο φόβος της εγκληματικότητας έχει καταστήσει τη Βρετανία μία από τις πλέον παρακολουθούμενες χώρες στην Ευρώπη», ενώ, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η Urbaneye, το 67% των Βρετανών εγκρίνει την ύπαρξη κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης (CCTV), έναντι 37,4% στη Γερμανία.

Επίσης, μετά από απουσία 50 ετών -τις τελευταίες υποχρεωτικές ταυτότητες κατήργησε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, το 1952 - θα γίνουν υποχρεωτικές οι ταυτότητες στη Βρετανία και μάλιστα «ηλεκτρονικές».

Σκοπός των ταυτοτήτων θα είναι να προστατεύουν τις δημόσιες υπηρεσίες και να αποθαρρύνουν τη λαθρομετανάστευση και την οργανωμένη απάτη. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δημιουργήσει μια εθνική βάση δεδομένων με τις διαστάσεις του προσώπου, φωτογραφίες της ίριδας και δακτυλικά αποτυπώματα των πολιτών.

Τα σχέδια για την εισαγωγή των ταυτοτήτων παρουσίασε χθες η βρετανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για καταστολή της τρομοκρατίας και της λαθρομετανάστευσης. Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών, Ντέιβιντ Μπλάνκετ παραδέχτηκε πως αυτές οι ταυτότητες υψηλής τεχνολογίας δεν πρόκειται να προστατεύσουν τη χώρα από τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ηδη, δέκα χιλιάδες Βρετανοί προσήλθαν ως εθελοντές, προκειμένου να ελεγχθεί το τεχνολογικό κομμάτι των ταυτοτήτων, οι οποίες θα χορηγούνται σε εθελοντική βάση από το 2007 και έπειτα, μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ενώ δεν αναμένεται να γίνουν υποχρεωτικές πριν από το 2013.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ