Τρίτη 27 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Τιμή και μνήμη στους δολοφονημένους λιμενεργάτες

Τους δολοφονημένους απεργούς λιμενεργάτες της Καλαμάτας που έπεσαν το 1934 στον αγώνα για τα δικαιώματα της τάξης τους, τιμά το ΚΚΕ μπροστά στη φετινή πρωτομαγιά. Στα πλαίσια αυτά, το Αχτιδικό Γραφείο Καλαμάτας του ΚΚΕ διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια (1934 - 2004) από τη δολοφονία τους.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην πρόσκλησή του το Αχτιδικό Γραφείο: «Το 1934 η άνοδος του απεργιακού κινήματος υπήρξε πολύ σημαντική... Το απεργιακό κίνημα πήρε μεγάλη έκταση με τα γεγονότα της Καλαμάτας. Συγκεκριμένα, στις 9 του Μάη 1934, με διαταγή των κυβερνητικών αρχών, ο στρατός χτύπησε με πυροβόλα διαδήλωση των λιμενεργατών και μυλεργατών της Καλαμάτας, που είχαν κατέβει σε απεργία κατά των μαζικών απολύσεων που ετοίμαζαν οι βιομήχανοι και το κράτος, ύστερα από την εγκατάσταση απορροφητήρα (σιλό) στο λιμάνι της. Ο απολογισμός της επίθεσης του στρατού ήταν εφτά εργάτες νεκροί και πολλοί βαριά τραυματισμένοι».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι το εξής:

Από την Τρίτη 27/4 ως την Παρασκευή 30/4, από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ, θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας και υλικού από εκείνη την εποχή στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας.

Την Τετάρτη, 28/4 στις 5 το απόγευμα, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα συναντηθεί με το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Λιμενεργατών, στα γραφεία του σωματείου.

Την Πέμπτη 29/4, στις 7 το απόγευμα, στο χώρο δίπλα στο μνημείο, στο λιμάνι, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους δολοφονημένους λιμενεργάτες της πόλης. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλία στελέχους του ΚΚΕ, ιστορική αναδρομή, καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Την Παρασκευή 30/4 στις 8.30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί λαμπαδηδρομία από την κεντρική πλατεία της Καλαμάτας στο μνημείο των λιμενεργατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ