Τρίτη 27 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Παρουσίαση βιβλίου για το Σύνταγμα και το πολιτικό σύστημα της Κούβας

Από τη χτεσινή εκδήλωση
Από τη χτεσινή εκδήλωση
Η παρουσίαση του βιβλίου «Το Σύνταγμα -Πολιτικό Σύστημα της Δημοκρατίας της Κούβας» πραγματοποιήθηκε χτες στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, όπου παραβρέθηκαν ο πρέσβης της Κούβας στην Αθήνα, Χόρχε Κεσάδα, το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ, η Ελένη Κατροδαύλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Νίκος Σερετάκης απ' το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος.

Ξεκινώντας την παρουσίαση του βιβλίου, ο Δημήτρης Παπαλεωνίδας διευθυντής των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή» τόνισε πως «υπάρχει συμπόρευση του αμερικανικού με τον ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό, με σκοπό την πολιτική απομόνωση της Κούβας, με το πρόσχημα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Σκοπός της «Σύγχρονης Εποχής» είναι η έκδοση του βιβλίου να βοηθήσει στην ενημέρωση των αναγνωστών σε ό,τι αφορά στην ποιότητα ζωής στην Κούβα, ώστε ο ελληνικός λαός να διατρανώσει παραπέρα την αλληλεγγύη του για στο Νησί της Επανάστασης.

Απ' τη μεριά του, ο Εδουάρδο Λάρα Χερνάντες, ομότιμος καθηγητής και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αβάνας και του Ανώτερου Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων αναφέρθηκε στα τρία κεφάλαια του βιβλίου: Η Ιστορία της χώρας, Το Σύνταγμα, και η εκλογική διαδικασία. Ο ίδιος δίνει μεγάλη έμφαση στη σημασία του κεφαλαίου, που αναφέρεται στην ιστορία της Κούβας γιατί, όπως σημείωσε, έτσι γνωρίζει ο αναγνώστης καλύτερα τη χώρα. Οπως ανέφερε, απ' την αρχή του απελευθερωτικού αγώνα ενάντια στους Ισπανούς, η Κούβα είχε υιοθετήσει σύνταγμα. Οταν, όμως, τελικά επιτεύχθηκε η απελευθέρωση απ' τους Ισπανούς, ήρθε η επέμβαση των ΗΠΑ, που, για τέσσερα χρόνια, είχαν την Κούβα υπό την κατοχή τους. Φεύγοντας, ωστόσο, την υποχρέωσαν να υιοθετήσει νόμο του κογκρέσου των ΗΠΑ που αναφερόταν στο δικαίωμά τους να συμμετέχουν και να παρεμβαίνουν στη ζωή της Κούβας. «Ηταν δηλαδή μία αποικιοκρατική δημοκρατία». Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στο σύνταγμα του 1959 που η δύναμή του προερχόταν απ' την επανάσταση. Το 1976 τέθηκε σε δημοψήφισμα το νέο Σύνταγμα, όπου συμμετείχε το 98% των πολιτών της χώρας και απ' αυτό το ποσοστό το 97,7% το ενέκρινε. «Ο λαός είπε "ναι" στο πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, σοσιαλιστικό σύστημα», σημείωσε. Καταλήγοντας, ο Χερνάντες αναφέρθηκε στο εκλογικό σύστημα της Κούβας, που, όπως είπε, «είναι διαφορετικό και ανταποκρίνεται στην οργάνωση του συστήματος και στις επιθυμίες του λαού».

Από τη μεριά του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης, το λόγο πήρε ο γγ Κώστας Τουμασάτος, που μεταξύ άλλων δήλωσε πως «αποφασίσαμε από κοινού να εκδώσουμε το σύνταγμα και το νόμο του εκλογικού συστήματος για την ενημέρωση των αναγνωστών μας μια και γράφονται πολλά σήμερα ενάντια στην Κούβα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ποιήματα του Νικολάς Γκιγιέν (2012-06-18 00:00:00.0)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ (2004-12-19 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις για την Κούβα (2004-04-23 00:00:00.0)
Σύνθετο μεν, κρίσιμο δε το σκηνικό (2003-01-17 00:00:00.0)
Εμπνέει ο "ηρωικός αντάρτης" (1997-05-21 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1996-07-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ