Τρίτη 27 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
Εντονη πολιτική βία στο δεύτερο γύρο

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Η κυβερνώσα την Ινδία παράταξη εμφανιζόταν να χάνει κρίσιμες βουλευτικές έδρες, στο δεύτερο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με τα έξιτ πολ που επικαλείται η εφημερίδα Τάιμς οφ Ιντια. Από τις 136 έδρες που κρίνονταν χθες Δευτέρα, το BJP, το βασικό κόμμα της Εθνικής Δημοκρατικής Συμμαχίας, του κυβερνώντος συνασπισμού 22 κομμάτων, εμφανιζόταν να καταλαμβάνει από 60 έως 80, ενώ το Κογκρέσο καταλάμβανε από 38 ως 50. Βάσει στατιστικών προβολών για τις κρινόμενες στις εκλογές 543 έδρες, τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδιδαν ότι το BJP και οι σύμμαχοί του μόλις και μετά βίας θα φθάσουν σε αυτοδυναμία, καταλαμβάνοντας από 267 έως 279 έδρες, ενώ το Κογκρέσο μπορεί να φθάσει από 160 έως 172 έδρες. Τα υπόλοιπα κόμματα, περιλαμβανομένων των δύο κομμουνιστικών, θα καταλάβουν από 97 έως 109 έδρες.

Ο τρίτος γύρος, πάντως, σημαδεύτηκε από επεισόδια πολιτικής βίας, με τουλάχιστον επτά νεκρούς και κάπου 80 τραυματίες, σε συγκρούσεις στο Αντρα Πραντές και το Ούταρ Πραντές - το τελευταίο θεωρείται από τα πλέον κρίσιμα, αφού σε αυτό κρίνονται 80 έδρες - όπως, κατά τρόπο «αναμενόμενο», και στο Κασμίρ.

Κατά τα λοιπά, ο τρίτος γύρος αποτέλεσε πολιτικό «βάπτισμα πυρός» για τον γιο του Ρατζίβ Γκάντι, Ραχούλ, ο οποίος θεωρείται ως μια από τις «ελπίδες» του Κογκρέσου.

Οι επόμενοι δύο γύροι πραγματοποιούνται την 5η και τη 10η Μάη, ενώ τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τη 13η Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ