Τρίτη 27 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απτόητος στις απειλές ο Σαρόν

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Ετοιμος να «κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διαμορφωθεί ευνοϊκό κλίμα για την ειρήνη» δήλωνε, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, επιμένοντας, όμως, ότι το Ισραήλ «θα καταδιώξει μέχρι τέλους όσους προσπαθούν να του κάνουν κακό». Στο μεταξύ, η θύελλα των αντιδράσεων που προκάλεσαν οι απειλές κατά της ζωής του Γιάσερ Αραφάτ δεν έχουν ακόμη καταλαγιάσει, ενώ σποραδικές συγκρούσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού έχει τεθεί το Ισραήλ, που χτες τιμούσε την Ημέρα Μνήμης για τους πεσόντες στρατιώτες του σε πολέμους και αμέσως μετά άρχιζε ο γιορτασμός για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Η ίδια ημέρα ονομάζεται «Καταστροφή» - αλ Νάκμπα - από τους Παλαιστινίους καθώς σήμανε τον ξεριζωμό χιλιάδων Παλαιστινίων από τις εστίες τους.

Στην ομιλία του, για τη χτεσινή επέτειο, ο Αριέλ Σαρόν υποστήριξε ότι «θα κάνει τα πάντα προκειμένου να δημιουργηθεί μια διπλωματική διέξοδος που θα οδηγήσει στην ειρήνη», αλλά επανέλαβε τις προειδοποιήσεις του προς «τους εχθρούς» του Ισραήλ. Ανάλογη προειδοποίηση διατυπώνει σε χτεσινή του συνέντευξη στη «Γιεντότ Αχρονότ» και ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, Μοσέ Γιααλόν, όπου τονίζει ότι «ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει να εξοντώνει Παλαιστινίους ηγέτες, με στόχο να γίνει σαφές ότι η βία είναι ένα μέσο που δεν πρόκειται να αποδώσει τίποτε στους Παλαιστινίους».

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι οι δολοφονίες ακριβείας «αυξάνουν τον κίνδυνο, γιατί εντείνουν τη θέληση εκδίκησης». Εντούτοις, προσπάθησε, κάπως, να χαμηλώσει τους τόνους, υποστηρίζοντας ότι αν και ο ισραηλινός στρατός γνωρίζει ποιος είναι ο νέος ηγέτης της «Χαμάς» (κατονομάζοντας τον Μαχμούντ Ζαχάρ), δεν πρόκειται να τον πλήξει παρά μόνο εάν η οργάνωση «προβεί σε κάποια ενέργεια». Τόσο ο Γιααλόν, όσο και άλλοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν τις απειλές Σαρόν κατά του Αραφάτ, τονίζοντας ότι «έχουν περισσότερο συμβολικό παρά πραγματικό χαρακτήρα».

Παρ' όλα αυτά, η ένταση που πυροδότησαν τα λόγια του Αριέλ Σαρόν δε λέει να καταλαγιάσει. Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός επανέλαβε, χτες, ότι ο Αραφάτ θα έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος να κυκλοφορεί στα παλαιστινιακά εδάφη και όχι να απειλείται με δολοφονία. Ο πρέσβης του Αραβικού Συνδέσμου, στο Παρίσι, Νασίφ Χίτι, κατηγόρησε τον Σαρόν ότι με τις απειλές του «δημιουργεί μια κατάσταση ανοιχτού πολέμου, καθώς στοχεύει στον αποκεφαλισμό της παλαιστινιακής ηγεσίας και όλων των πολιτικών και κοινωνικών θεσμών, κάτι που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο πλήρες χάος».

Κατά της όποιας ενέργειας σε βάρος του Γιάσερ Αραφάτ, μετά τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τον ΟΗΕ και πολλές άλλες μεμονωμένες χώρες, τάχθηκε, χτες, και η Ιαπωνία, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της. Επικριτικός απέναντι στον Αριέλ Σαρόν εμφανίστηκε και ο ηγέτης του αντιπολιτευτικού Εργατικού Κόμματος, Σιμόν Πέρες, χαρακτηρίζοντας τις απειλές του «σφάλμα, καθώς συσπειρώνουν τους Παλαιστινίους και κινητοποιούν υπέρ τους τους Αμερικανούς».

Νέα αιματηρά επεισόδια

Στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ένας 14χρονος σκοτώθηκε όταν Ισραηλινοί στρατιώτες τον πυροβόλησαν πισώπλατα, επειδή μαζί με συνομηλίκους του είχε ανέβει σε λόφους από άμμο για να τους βλέπει καλύτερα. Στη νότια Γάζα, κοντά στον εποικισμό Μόραγκ, Ισραηλινοί στρατιώτες τραυμάτισαν ένα 15χρονο κορίτσι με πνευματική υστέρηση.

Την Κυριακή, το βράδυ, Παλαιστίνιοι ένοπλοι, κοντά στη Χεβρώνα, επιτέθηκαν κατά αυτοκινήτου της ισραηλινής μεθοριακής αστυνομίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 συνοροφύλακας και να τραυματιστούν 3. Την ευθύνη ανέλαβαν οι «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα». Την ίδια ημέρα, στη Λωρίδα της Γάζας 2 έποικοι τραυματίστηκαν και αρκετά κτίρια υπέστησαν ζημιές από όλμους που έπληξαν εποικισμό. Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός συνελάμβανε 6 Παλαιστινίους στη Δ. Οχθη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ