Τρίτη 27 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέα κλιμάκωση συγκρούσεων και επιθέσεων

Σε καταυλισμό προσφύγων, διωγμένο από τις μάχες στη Φαλούτζα

Associated Press

Σε καταυλισμό προσφύγων, διωγμένο από τις μάχες στη Φαλούτζα
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Αναζωπυρώνονται, μέρα με την ημέρα, οι συγκρούσεις σε διάφορα σημεία του Ιράκ, μετά από λίγα εικοσιτετράωρα σχετικής ηρεμίας. Νέα κλιμάκωση σημειώνεται και στις αντικατοχικές επιθέσεις, ενώ οι δυνάμεις της «συμμαχίας των προθύμων» ανασυντάσσονται, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κενό που αφήνουν τα στρατεύματα της Ισπανίας, της Ονδούρας και της Δομινικανής Δημοκρατίας, που ετοιμάζονται προς αποχώρηση. Η αμερικανική ηγεσία συσκέπτεται, ενώ η κατοχική διοίκηση προειδοποιεί ότι «δε θα περιμένει επ' αόριστον να λογικευτούν» οι εξεγερμένοι στα διάφορα σημεία της χώρας.

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν, χτες νωρίς το πρωί, στη Φαλούτζα, λίγες ώρες μετά τη νέα ανακοίνωση περί «ανακωχής», ανάμεσα σε αντάρτες και Αμερικανούς πεζοναύτες. Οι συγκρούσεις επικεντρώθηκαν στις συνοικίες Γκολάν και Σουχάντα και, με βάση τις επίσημες δηλώσεις, σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 8, ενώ εκτιμάται ότι μεγάλες είναι οι απώλειες και των ανταρτών. Παρ' όλα αυτά, οι Αμερικανοί διοικητές επέμεναν ότι θα προχωρήσουν στο σχέδιό τους για έναρξη κοινών περιπολιών με Ιρακινούς αστυνομικούς, αν και δεν ήταν διόλου βέβαιο ότι η παρουσία Ιρακινών θα αποτρέψει τις επιθέσεις των ανταρτών, που, μέχρι χτες, πάντως, αρνούνταν να καταθέσουν τα όπλα τους.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στη Νατζάφ, όπου οι πιστοί του Μουκτάντα Σαντρ παραμένουν οχυρωμένοι και ενισχύουν τον οπλισμό τους, αρνούμενοι να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους. Ο σιίτης ηγέτης, μιλώντας στην ιταλική «Repubblica», προειδοποίησε τους Αμερικανούς ότι «ο ιρακινός λαός θα εξαπολύσει πυρ κόλασης εναντίον τους» και κάλεσε την κοινή γνώμη των χωρών που συμμετέχουν στην κατοχή «να πιέσουν για την αποχώρηση των στρατευμάτων τους». Ο Σαντρ αναρωτήθηκε «για ποιον πολιτισμό μιλάμε, όταν μένουν όλοι απαθείς μπροστά στα ποτάμια αίματος που χύνονται στο Ιράκ;» και επανέλαβε ότι τάσσεται υπέρ «ενός ελεύθερου, ασφαλούς και ικανού για αυτοδιάθεση Ιράκ».

Κηδεία κατοχικού στρατιώτη στις ΗΠΑ

Associated Press

Κηδεία κατοχικού στρατιώτη στις ΗΠΑ
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο κατοχικός διοικητής, Πολ Μπρέμερ, είχε δηλώσει ότι «η πολιορκία της Νατζάφ δεν μπορεί να διαρκέσει επ' αόριστον. Θα πρέπει να τελειώνουμε». Ο Μπρέμερ κατηγόρησε τους σιίτες ότι χρησιμοποιούν τα τεμένη για να αποθηκεύσουν όπλα και προειδοποίησε ότι εφόσον γίνεται κάτι τέτοιο, τα τεμένη αποτελούν στόχο.

Χτες, αμερικανικές δυνάμεις μετακινήθηκαν στις βάσεις της επαρχίας Νατζάφ και Ας Καντισίγια από όπου αναμένεται να αποχωρήσουν, εντός των προσεχών ημερών, τα στρατεύματα Ισπανίας, Δομινικανής Δημοκρατίας και Ονδούρας. Οι Αμερικανοί, μέχρις ότου βρεθεί νέα λύση, θα αναλάβουν τη διοίκηση και αυτών των επαρχιών, αφήνοντας στους Πολωνούς τις 3 επαρχίες: Καρμπάλα, Βαβυλώνα, Ουασίτ. Προκειμένου να καλυφθούν τα κενά, δεν αποκλείεται να αναπτυχθούν επιπλέον βρετανικά ή αυστραλέζικα στρατεύματα, όπως διαρρεόταν από τις πρωτεύουσες των 2 χωρών. Στο Λονδίνο, πάντως, λεγόταν ότι αν αυξηθούν τα στρατεύματα, θα αυξηθεί και η συμμετοχή των Βρετανών στη λήψη αποφάσεων.

Μπαράζ επιθέσεων

«Νέες διαστάσεις» στις αντικατοχικές επιθέσεις, εκτιμούν αναλυτές ότι εισάγει η τριπλή επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ, κατά πετρελαϊκού τερματικού σταθμού στη Βασόρα. Οι επιθέσεις έγιναν με σκάφη και στοίχισαν τη ζωή, εκτός από τους καμικάζι, σε 3 Αμερικανούς ακτοφύλακες, ενώ τραυματίστηκαν 4.

Ο τερματικός σταθμός άρχισε να δουλεύει μετά από 27 ώρες. Πρόκειται για εξαιρετικά καλά φυλαγμένο στόχο, καθώς από εκεί ημερησίως βγαίνει το 85% της ιρακινής παραγωγής, δηλαδή 1,9 εκατομμύρια βαρέλια. Με μήνυμα σε ηλεκτρονική σελίδα των ΗΑΕ, την ευθύνη για την επίθεση φέρεται να αναλαμβάνει ο Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, που συνδέεται με την «αλ Κάιντα», αλλά δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητά του.

Χτες, σε βομβιστική επίθεση στη Βασόρα, τραυματίστηκε 1 Βρετανός στρατιώτης. Βορειότερα, στη Ντουανίγια, ισπανική περίπολος συγκρούστηκε με αντάρτες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5 αντάρτες και 7 να αιχμαλωτιστούν. Στη Βαγδάτη, χτες, έκρηξη, από άγνωστη αιτία, σημειώθηκε τη στιγμή που Αμερικανοί στρατιώτες εισέβαλαν σε κτίριο που υπέθεταν ότι είναι «αποθήκη χημικών», με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 Αμερικανοί στρατιώτες και να τραυματιστούν άλλοι 5.

Την Κυριακή, είχε σκοτωθεί άλλος ένας Αμερικανός από βόμβα και πολλοί τραυματίστηκαν, με αποτέλεσμα να ανοίξουν πυρ αδιακρίτως και να σκοτώσουν 4 Ιρακινούς, ενώ τραυμάτισαν 7. Στη Μοσούλη, την Κυριακή, από 4 διαφορετικές επιθέσεις με ρουκέτες σκοτώθηκαν 4 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 13, ενώ στο Κιρκούκ, την ίδια ημέρα, σκοτώθηκε 1 Ιρακινός αστυνομικός και τραυματίστηκε ένας δεύτερος. Συνολικά, εκτιμάται ότι από τις αρχές Απρίλη έχουν σκοτωθεί 115 Αμερικανοί.

Αιφνιδιαστικές επισκέψεις

Την Κυριακή επέλεξαν τόσο ο Βούλγαρος Πρόεδρος όσο και ο Αυστραλός πρωθυπουργός για να επισκεφθούν, υπό άκρα μυστικότητα, τα στρατεύματά τους στο Ιράκ προκειμένου να τους ανυψώσουν το ηθικό. Ο Αυστραλός Τζον Χάουαρντ δε βγήκε από το αεροδρόμιο, όπου σταθμεύουν οι περισσότεροι Αυστραλοί. Αντίθετα, ο Γκεόργκι Παρβάνοφ μετέβη στη βουλγαρική βάση στην Καρμπάλα, και όπως έγινε γνωστό μετά την άφιξή του στη Σόφια, στη διαδρομή δέχτηκε επίθεση, χωρίς, όμως, να υπάρξουν τραυματισμοί από τη συνοδεία του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ