Τρίτη 27 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Προεκλογική κριτική

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Οι ΗΠΑ έχουν οδηγηθεί σε παγκόσμια απομόνωση» τόνισε για άλλη μία φορά ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την Προεδρία των ΗΠΑ Τζον Κέρι επιτιθέμενος στον Τζορτζ Ου. Μπους για την πολιτική του, δεσμευόμενος παράλληλα, για προεκλογικούς λόγους, να εργαστεί για την αποκατάσταση της επιρροής της χώρας.

«Ακόμη κι αν διατηρούμε τον πιο ισχυρό στρατό του κόσμου, έχουμε ανάγκη από φίλους και συμμάχους», τόνισε ο Κέρι σε συγκέντρωση οπαδών του στην Αϊόβα και διαβεβαίωσε πως εάν εκλεγεί πρόεδρος στις 2 Νοέμβρη, θα συνταχθεί με την κοινότητα των εθνών και θα αποκαταστήσει την επιρροή των ΗΠΑ και το σεβασμό προς τη χώρα και συνδέοντας το θέμα της ασφάλειας με την κατάσταση στο Ιράκ, τόνισε: «Δεν μπορεί να επιτευχθεί αυτό λαμβάνοντας διαρκώς μία μονομερή θέση. Πιστεύω πως τα στρατεύματα που βρίσκονται στο Ιράκ αξίζουν έναν ανώτατο διοικητή που να κατανοεί πως δεν πρόκειται για ζήτημα γοήτρου, δεν πρόκειται για την τήρηση μιας αμετακίνητης θέσης».

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών δε σταμάτησε σε αυτό το σημείο και προχώρησε και σε άλλες προεκλογικές δεσμεύσεις, αναγγέλλοντας ότι εφόσον εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, τότε θα διαφυλάξει όλες τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες που η εφαρμογή τους στηρίζει τη βιομηχανία των ΗΠΑ, κατηγορώντας μάλιστα την κυβέρνηση Μπους ότι είναι «τυφλωμένη απέναντι στην πραγματικότητα, ότι οι εμπορικοί μας εταίροι δεν τηρούν τα συμφωνημένα και αντλούν αδικαιολόγητα πλεονεκτήματα από τη συμπεριφορά τους αυτή», όπως τουλάχιστον αναφέρεται σε έγγραφη ανακοίνωση για την οικονομία, που υπογράφεται από το προεκλογικό επιτελείο του υποψήφιου προέδρου των Δημοκρατικών.

Στο μεταξύ, ο Κέρι, που περιοδεύει αυτές τις μέρες με λεωφορείο σε αποβιομηχανοποιημένη ζώνη στην πολιτεία της Βιρτζίνια, έχει υιοθετήσει ως σύνθημα το «Πρωταρχικός μας στόχος η απασχόληση» και εξήγγειλε 10 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας την πρώτη θητεία του στον Λευκό Οίκο, αποδίδοντας στον αγώνα κατά της ανεργίας πολύ μεγάλη σημασία και κατηγορώντας συνάμα τον Πρόεδρο Μπους ότι είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά το «κραχ» του 1929, στη διάρκεια της θητείας του οποίου χάθηκαν θέσεις εργασίας.

Επίσης, δεσμεύτηκε να ακολουθήσει μία «επιθετική» βιομηχανική πολιτική, κάμπτοντας διάφορους εμπορικής φύσεως διεθνείς περιορισμούς, να πατάξει την παιδική εργασία, ζητώντας ιδίως να γίνει έρευνα για ανάλογες πρακτικές στην κινεζική επικράτεια.

Τέλος, υποσχέθηκε να φροντίσει ώστε ούτε η Κίνα, ούτε η Ιαπωνία να είναι δυνατόν να ακολουθούν τη συναλλαγματική πολιτική που εφαρμόζουν τα λίγα τελευταία έτη, δηλαδή μια «αυθαίρετη» και «ανελαστική» ισοτιμία των νομισμάτων τους έναντι του δολαρίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιρρήσεις σε νέες υποψηφιότητες Μπάιντεν και Τραμπ (2022-07-15 00:00:00.0)
Νέα απάντηση στις αμερικανικές προκλήσεις (2006-02-21 00:00:00.0)
Στο ίδιο έργο θεατές (2004-11-04 00:00:00.0)
Δύο οι όψεις ένα το νόμισμα... (2004-11-02 00:00:00.0)
Μία ανάσα πριν... (2004-10-31 00:00:00.0)
Συζητούν ως και αναβολή των εκλογών (2004-07-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ