Τετάρτη 28 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΠΑΤΡΑ 2006»
«Χορηγοί» και επιτροπές

Με «χορηγούς», «εναλλακτικά» έσοδα και... επιτροπές επιχειρεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ να «στήσει» το πρόγραμμα της Πάτρας ως «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας» της Ευρώπης για το 2006.

Αυτό προκύπτει από την προχτεσινή συνάντηση στο ΥΠΠΟ, στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Πολιτισμού, Π. Τατούλης, ο δήμαρχος Πάτρας, ο νομάρχης Αχαΐας, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας, η ηγεσία του ΤΕΕ, εκπρόσωπος της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πάτρας, ο καλλιτεχνικός διευθυντής, ο εντεταλμένος σύμβουλος, ο υπεύθυνος επικοινωνίας, οι αρμόδιοι για τα τεχνικά έργα του φορέα... μέχρι και ο υπουργός Αμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, με την ιδιότητα του βουλευτή Αχαΐας... αν και ποτέ δεν ξέρει κανείς.

Ολοι αυτοί οι άνθρωποι, λοιπόν, συζήτησαν για την προετοιμασία της Πάτρας για έναν, έτσι κι αλλιώς διάτρητο ιδεολογικά θεσμό. Για την «ανάπτυξη» των «πολιτιστικών υποδομών» συμφωνήθηκε να γίνει «κλιμακωτά», «στοχεύοντας και στην επόμενη ημέρα μετά τη λήξη του θεσμού». Στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟ για τη συνάντηση αναφέρεται πως «ενδεικτικό της αποφασιστικότητας του υπουργείου να σταματήσουν τα λόγια και να αρχίσουν οι πράξεις, είναι η εντολή του υφυπουργού για άμεση συγκρότηση επιτροπής παρακολούθησης των έργων» (!) και η έναρξη των διαδικασιών του κλειστού θεάτρου στο παλιό εργοστάσιο Λαδόπουλου, «οι οποίες με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες θα καταλήξουν σε ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό».

Εκτός όμως από τη δημιουργία μιας ακόμη επιτροπής, η σύσκεψη συμφώνησε και στη «διεύρυνση του ΔΣ του φορέα, κατά 6 μέλη», η οποία, σύμφωνα με το ΥΠΠΟ, «αποτελούσε πάγιο αίτημα των ανθρώπων της πόλης ώστε να αξιοποιηθεί πλήρως το ανθρώπινο δυναμικό της Πάτρας». Δεν αναφέρεται ωστόσο ποιοι είναι αυτοί. Για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος ο υφυπουργός μίλησε «για μια τεράστια ευκαιρία για την Πάτρα ώστε η "Πολιτιστική Πρωτεύουσα" να αναδείξει τα νέα ταλέντα της περιοχής και να μη μείνει προσκολλημένη στην πεπερασμένη λογική της μονομερούς επίτευξης μαξιμαλιστικών εκδηλώσεων από γνωστά σχήματα του εξωτερικού»... Αλλά, τα οικονομικά θα «οριστικοποιηθούν» σε άλλη συνάντηση. Ο Π. Τατούλης δεν έχασε την ευκαιρία να πει ότι «είναι σημαντικό βήμα για την ίδια την πόλη αν εισαχθεί με όρους πλήρους διαφάνειας και εύρυθμης συνεργασίας ο θεσμός των χορηγιών και των εναλλακτικών προσόδων εξασφάλισης μέρους των συνολικών δαπανών». Θυμίζουμε ότι οι «χορηγοί» μνημονεύονται πολύ θετικά στο πολιτιστικό πρόγραμμα της ΝΔ. Οσο για τις «εναλλακτικές προσόδους» παραπέμπουν προφανώς στην πλήρη εμπορευματοποίηση του θεσμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ