Τετάρτη 28 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το «Καλυπτο... μάρμαρο»

Από τη... «διακόσμηση»του Σταδίου το 1997

Sportidea

Από τη... «διακόσμηση»του Σταδίου το 1997
Μετά τις... «ολυμπιακές» τράπεζες, τα «ολυμπιακά» αυτοκίνητα και τα «ολυμπιακά» αναψυκτικά, μας προέκυψε και η... «ολυμπιακή διακόσμηση». Αυτή η κωμικοτραγική φράση περιλαμβανόταν στον τίτλο του θέματος για τη διαμόρφωση του Παναθηναϊκού Σταδίου ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων που εισήχθη στην προχτεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, την πρώτη μετά τις εκλογές.

Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης έγκειται στην ανομολόγητη προσπάθεια να «καθαγιαστεί» οτιδήποτε συμβαίνει σε αυτή την πόλη με αφορμή τους Αγώνες, προτάσσοντας το επίθετο «ολυμπιακός - ή - ό». Η κατάσταση θα ήταν μόνο φαιδρή αν δεν αφορούσε μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς και δημόσιο χρήμα. Στην προκειμένη περίπτωση, η προμελέτη που συζήτησε το ΚΑΣ για την «ολυμπιακή διακόσμηση» του Σταδίου «ήθελε» το μνημείο να καλύπτεται σχεδόν εξ ολοκλήρου με γιγάντια πανό, επίσης γιγαντιαία ταινία κατά μήκος του στίβου με ζωγραφισμένους «τοξότες» - αφού εκεί θα γίνει το αγώνισμα της τοξοβολίας - και άλλα «συμβολικά» αντικείμενα, όπως οι ολυμπιακοί κύκλοι, στεφάνια, λάβαρα κλπ. στην είσοδο, σε όλο το μήκος και εκατέρωθεν του μνημείου. Ηταν δε τόσο εξόφθαλμα κακόγουστη - αλλά και επικίνδυνη για το μνημείο - η προμελέτη, που μεταξύ σοβαρού και αστείου ακούστηκε στο συμβούλιο πως από Καλλιμάρμαρο το Στάδιο θα μετατρεπόταν σε... «Καλυπτομάρμαρο».

Στην παρέμβασή του, ο νέος γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ, Χ. Ζαχόπουλος είπε ότι το Στάδιο διατηρείται σε χρήση, άρα, με την ευρεία έννοια... «ακόμη και οι θεατές καλύπτουν το μνημείο». Μετά από αυτό το «λογικό άλμα» (αφού είναι προφανές ότι ταυτίζει τη φυσική παρουσία των θεατών με τα γιγαντοπανό που θα κρέμονται σε τεράστιες σκαλωσιές πάνω από τα μάρμαρα), πρόσθεσε ότι η παρέμβαση είναι «ήπιας μορφής, πρόσκαιρη και αναδεικνύει το μνημείο» και πρέπει να την «εγκρίνουμε ως έχει».

Με το... «φάντασμα» της «ρωμαϊκής αρένας» στην οποία είχε μετατραπεί το Στάδιο με αφορμή το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου το 1997 να «πλανάται» πάνω από το ΚΑΣ, αλλά και την αρνητική εισήγηση της Γ΄ ΕΠΚΑ για τη «διακόσμηση» - πλην των λογότυπων του «Αθήνα 2004» και των πανό αλλά σε άλλα σημεία - το συμβούλιο αποφάσισε να αφαιρεθούν η οριζόντια ταινία με τους τοξότες και τα λάβαρα, αλλά να παραμείνουν τα πανό. Ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε για τα τελευταία, με το σκεπτικό ότι το ίδιο το μνημείο προσδίδει αξία στους αγώνες και δε χρειάζεται γιγάντιας κλίμακας «καλλωπισμούς», δεν έτυχε ευρύτερης αποδοχής.

Στην πλατεία του Σταδίου φαίνεται πως θα γίνουν πιο ήπιες παρεμβάσεις, αφού η αντικατάσταση των φθαρμένων πλακών δε θα προκαλέσει εκσκαφές μεγαλύτερου βάθους από 30 εκατοστά λόγω των αρχαιοτήτων που βρίσκονται από κάτω, ενώ θα «χαμηλώσουν» και τα φωτιστικά σώματα από τα 2,10 μ. που προβλεπόταν αρχικά στο πιο «ανθρώπινο» ύψος του 1,80 μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ