Τετάρτη 28 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Κονδύλια μόνο για λίγους μεγάλους!

Λίγα και μεγάλα έργα σε λίγες και μεγάλες εταιρίες, είναι η φιλοσοφία που διέπει και την κυβέρνηση της ΝΔ, σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Χρ. Φώλια

«Λίγα και μεγάλα έργα, σε λίγες και μεγάλες εταιρίες»! Αυτό είναι το δόγμα της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως διατυπώθηκε χτες με δηλώσεις του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομίας Χρ. Φώλια. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υφυπουργού, η κυβέρνηση της ΝΔ θα διατηρήσει άθικτο το καθεστώς παράδοσης και εκμετάλλευσης των μεγάλων έργων, όπως το παρέλαβε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με μικροαλλαγές που δε θίγουν το γενικό πλαίσιο. Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη διατήρηση του καθεστώτος - που εφάρμοζε η απελθούσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την ...κατηγορούσε η ΝΔ - ο υφυπουργός είπε πως αυτό το ζητάει επίμονα και η Ευρωπαϊκή Ενωση (η οποία ΕΕ μαζί με τις εθνικές κυβερνήσεις εκπροσωπεί τα συμφέροντα των μεγάλων ευρωπαϊκών κατασκευαστικών οίκων και των μεγαλοεργολάβων της χώρας, οι οποίοι γιγαντώθηκαν χάρη στα κοινοτικά πλαίσια).

Στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε ο - αρμόδιος για τις οικονομικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση - υφυπουργός της ΝΔ επιχείρησε και αυτός - στα πλαίσια της γενικότερης κυβερνητικής τακτικής - να παρουσιάσει μια εικόνα «δημοσιονομικού χάους» σε ό,τι αφορά στον τομέα ευθύνης του. Ετσι, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, προκύπτει ότι:

  • Το έλλειμμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του 2004 θα είναι αυξημένο κατά 2 δισ. ευρώ, λόγω της υστέρησης είσπραξης εσόδων από την ΕΕ και των υπερβάσεων στις δαπάνες των Ολυμπιακών έργων.
  • Σύμφωνα με τα προσωρινά απολογιστικά στοιχεία για το κλείσιμο του Β` Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, οι οριστικές απώλειες κεφαλαίων από τα ταμεία της ΕΕ ανέρχονται στα 742 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 792 εκατ. ευρώ τίθενται υπό αίρεση...

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Φώλια, ποσό το οποίο αγγίζει το 1 δισ. ευρώ και αφορά έργα του Γ` ΚΠΣ κινδυνεύει να χαθεί οριστικά, λόγω της χαμηλής απορρόφησης που παρουσιάζουν συγκεκριμένα έργα και του στενού χρονικού ορίζοντα, που έχει θέσει η ΕΕ για την ολοκλήρωση των έργων.

Στην εικόνα κακοδιαχείρισης που εμφάνισε ότι κυριαρχούσε επί κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ο υφυπουργός υποσχέθηκε βελτίωση του διαχειριστικού πλαισίου από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Και το πρώτο δείγμα γραφής, το έδωσε με την εξαγγελία για παράδοση κοινοτικού πλαισίου στις μεγάλες κατασκευαστικές πολυεθνικές ...με το επιχείρημα της επιτάχυνσης της πορείας των έργων. Προφανώς, η νέα κυβέρνηση επιδιώκει, μεταξύ άλλων, να ξαναμοιράσει την τράπουλα στο χώρο των κατασκευαστικών εταιριών, όπου το ΠΑΣΟΚ, λόγω της μακροχρόνιας παραμονής του στην εξουσία, είχε και έχει ισχυρά ερείσματα και πιστούς φίλους κατασκευαστές...

Οσον αφορά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2004, σύμφωνα με την αναθεωρημένη παρουσίαση των στοιχείων, θα παρουσιάσει υπέρβαση του ελλείμματος κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, καθώς:

  • Τα έσοδα θα εμφανίσουν υστέρηση πάνω από 1 δισ. ευρώ (από 4.120 στα 3.047 δισ. ευρώ), λόγω των χαμηλότερων εισπράξεων από την ΕΕ.
  • Οι δαπάνες θα εμφανίσουν υπέρβαση 1 δισ. ευρώ (από 9,250 δισ. ευρώ στα 10,250 δισ. ευρώ) λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμού των Ολυμπιακών Αγώνων από 1,400 δισ. ευρώ σε 2,400 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι Ολυμπιακές δαπάνες συνολικά αναμένεται να ανέλθουν στα 5,415 δισ. ευρώ. Ποσό κατά πολύ χαμηλότερο από τα 10,000 δισ. ευρώ, στο οποίο εκτιμούν ότι θα ανέλθει ο προϋπολογισμός των Ολυμπιακών έργων, αρμόδιοι παράγοντες του ίδιου υπουργείου. Με λίγα λόγια και η νέα κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, συνεχίζει να παραπλανά την κοινή γνώμη, σχετικά με το πραγματικό ύψος των επιβαρύνσεων που επωμίζεται ο ελληνικός λαός από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οσο αφορά στην πορεία του Γ` ΚΠΣ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, κίνδυνος απώλειας κοινοτικών κεφαλαίων υπάρχει για τα εξής προγράμματα:

1) «Ανταγωνιστικότητα» ( 400 εκατ. ευρώ).

2) «Κοινωνία της πληροφορίας» (189,6 εκατ. ευρώ).

3) «Εκπαίδευση και αρχική κατάρτιση» (61,3 εκατ. ευρώ).

4) «Υγεία - Πρόνοια» (40,4 εκατ. ευρώ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ