Τετάρτη 28 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Δε σταματά η ποινικοποίηση των αγώνων

Ισχύει ο ποινικός νόμος, αντέτεινε η κυβέρνηση στην πρόταση του ΚΚΕ να ισχύει η ομόφωνη απόφαση της Βουλής του 1999, για αποποινικοποίηση των αγροτικών αγώνων

Στροφή 180 μοιρών επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση, σχετικά με τις διώξεις ενάντια στους αγρότες που συμμετείχαν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και, παρά το γεγονός ότι προεκλογικά υποσχόταν πως θα σταματήσουν οι διώξεις, τώρα προαναγγέλλει, ουσιαστικά, τη συνέχιση της ποινικοποίησης των αγώνων.

Αυτό προέκυψε από την απάντηση που έδωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου, σχετικά με τις συνεχιζόμενες διώξεις κατά των αγροτών και τις υπέρογκες αποζημιώσεις που ζητάει ο ΟΣΕ από στελέχη του αγροτικού κινήματος.

Ο υπουργός είπε, θυμίζοντας αντίστοιχες απόψεις της προηγούμενης κυβέρνησης, ότι η συνδικαλιστική δράση «δεν πρέπει να αποβαίνει εις βάρος των δικαιωμάτων του κοινωνικού συνόλου με πράξεις βίας και αυθαιρεσίας, που διαταράσσουν την ομαλή κοινωνική και οικονομική ζωή», θέση που πρακτικά σημαίνει συνέχιση της ποινικοποίησης των κοινωνικών αγώνων.

Οταν του ζητήθηκε από τον Αντ. Σκυλλάκο η κυβέρνηση να επαναφέρει την ομόφωνη ρύθμιση της Βουλής, που το 1999 αποποινικοποιούσε τη δράση του αγώνα των αγροτών, είπε ότι αυτό δεν μπορεί να επαναλαμβάνεται συνέχεια και πρόσθεσε ότι πλέον ισχύει ο ποινικός νόμος. Για τις αγωγές που έχει υποβάλει ο ΟΣΕ, είπε ότι «δεν υφίσταται ζήτημα συνέχισης των αστικών δικών που βρίσκονται σε εξέλιξη», αλλά αρνήθηκε να δεσμευτεί για ενδεχόμενες μελλοντικές παρόμοιου είδους αγωγές.

Ο Αντ. Σκυλλάκος, στην παρέμβασή του, επισήμανε τη στροφή της σημερινής κυβέρνησης σε σχέση με όσα έλεγε προεκλογικά και είπε ότι εκφράσεις, όπως «πράξεις βίας που διαταράσσουν την ομαλή ζωή» ανοίγουν το δρόμο για την επιβολή του κράτους του χωροφύλακα. Υπενθύμισε τη ρύθμιση της Βουλής το 1999 και ζήτησε - επειδή έκτοτε έγιναν και γίνονται δεκάδες δίκες - από τη σημερινή κυβέρνηση να την επαναλάβει και να εξαλειφθεί το αξιόποινο. Εάν δε γίνει κάτι τέτοιο, πρόσθεσε, θα συνεχίζονται οι διώξεις κατά των αγροτών, οι οποίοι το μόνο σίγουρο είναι ότι λόγω της αντιαγροτικής πολιτικής, που και η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί, θα ξαναβρεθούν στους δρόμους.

Για την υπουργική θέση σχετικά με τις αγωγές του ΟΣΕ, είπε ότι δε διεκδικούνται τα ποσά που έχουν παραγραφεί, αλλά δεν υπάρχει η παραμικρή δέσμευση ότι στο μέλλον δε θα διεκδικούνται δισεκατομμύρια από τα στελέχη του κινήματος. Καταλήγοντας, τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή δίωξη για ενέργειες που έχουν να κάνουν με τη συνδικαλιστική δράση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ