Τετάρτη 28 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
3η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΝΕΟΛΑΙΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Εφικτή και αναγκαία η Σοσιαλιστική Ευρώπη

Εκκληση προς την Ευρωπαϊκή Νεολαία, μπροστά στις ευρωεκλογές, των 11 Κομμουνιστικών Νεολαιίστικων Οργανώσεων που συμμετείχαν στη συνάντηση

Στιγμιότυπο από την περσινή, 2η Συνάντηση Κομμουνιστικών Νεολαιών της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα
Στιγμιότυπο από την περσινή, 2η Συνάντηση Κομμουνιστικών Νεολαιών της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα
Ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή η 3η Συνάντηση Κομμουνιστικών Νεολαιών της Ευρώπης, που έλαβε χώρα στη Λισαβόνα και φιλοξενήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο από την «Επανάσταση των γαριφάλων». Στη συνάντηση πήραν μέρος εκπρόσωποι των νεολαιών: ΚΝ Πορτογαλίας, ΚΝΕ, Νεολαία ΚΚ Τουρκίας, ΚΝ Ισπανίας, Νεολαία ΚΚ στη Δανία, ΚΝ Νορβηγίας, ΚΝ Σουηδίας, ΚΝ Τσεχίας, Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία, ΚΝ Γαλλίας και Νέοι Κομμουνιστές Ιταλίας, που κατέληξαν σε μια κοινή απόφαση - έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Νεολαία, ιδιαίτερα επίκαιρη μπροστά στις ευρωεκλογές.

Ολόκληρο το κείμενο της έκκλησης των Κομμουνιστικών Νεολαιών έχει ως εξής:

«Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο, στις 13 Ιουνίου, είναι ώρα να αποφασίσουμε τι θέλουμε για την Ευρωπαϊκή Ενωση και για την κάθε μία από τις χώρες μας.

Αυτές οι εκλογές λαμβάνουν χώρα σε μια χρονική περίοδο που σημαδεύεται από την ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και από ανταγωνισμούς που βάζουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις σχετικά με την ΕΕ. Θεσμικοί μηχανισμοί ενός ομοσπονδιακού πυρήνα έχουν αναπτυχθεί. Ενα παράδειγμα είναι αυτό του αποκαλούμενου "Ευρωπαϊκού Συντάγματος", το οποίο σκοπεύει στην ελαχιστοποίηση, υπέρ της εξουσίας των μεγάλων καπιταλιστικών κρατών, της εθνικής ανεξαρτησίας των λαών και της δυνατότητάς τους να λαμβάνουν αποφάσεις σε κάθε χώρα, προσπαθώντας να μποϊκοτάρουν κάθε εναλλακτική πρόταση στον καπιταλισμό, προωθώντας μια λογική σπατάλης, ανταγωνισμού και πολέμου.

Η ΕΕ και οι νομισματικές της πολιτικές ιδιαίτερα, ακολουθώντας την εισαγωγή του Ευρώ, έχει διευρύνει τον αντιδραστικό της χαρακτήρα, δεδομένης σε κοινωνικό επίπεδο της παραπέρα επίθεσης στο κράτος πρόνοιας, στα εργασιακά, δημοκρατικά δικαιώματα. Δημιουργεί ένα εντελώς αρνητικό σύστημα διακυβέρνησης, στο οποίο συντηρητικές και ακραίες δεξιές δυνάμεις ευδοκιμούν. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η συνέχιση της πολιτικής των κλειστών συνόρων για τους πολίτες εκτός ΕΕ και η ένταση της αστυνομοκρατίας, του πολιτικού φακελώματος και παρακολούθησης, η υπονόμευση βασικών ελευθεριών και δικαιωμάτων όπως αυτό της οργάνωσης, του συνδικαλισμού, της συνάθροισης. Είτε σε λειτουργία, είτε σε αναστολή, η Συνθήκη του Σένγκεν δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό φρούριο για λίγους που επιδιώκουν να αποκλείσουν και να εμποδίσουν την ελευθερία του κινήματος και οδηγούν σε παραπέρα φτώχεια και βίαια επίθεση στα δικαιώματα των λαών, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η ΕΕ έχει πάρει αντιδημοκρατικά μέτρα, συγκεκριμένα ενάντια στους μετανάστες, στα πλαίσια της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας μέσα στις χώρες μας.

Ενα κράτος αυταρχισμού έχει δημιουργηθεί ιδιαίτερα σε χώρες της διεύρυνσης, όπου αριστερές και κομμουνιστικές δυνάμεις είναι σχεδόν παράνομες.

Καταδικάζουμε την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση και τις τάσεις ελέγχου της ΕΕ με τις λεγόμενες δυνάμεις ταχείας επέμβασης και τον Ευρωπαϊκό Στρατό, που αποσκοπούν μεταξύ άλλων στην επιβολή και στην παρέμβαση στην πολιτική πραγματικότητα στις χώρες των Βαλκανίων, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, στη Μ. Ανατολή, στη Λατινική Αμερική. Η ΕΕ παίζει αρνητικό ρόλο απέναντι στα αντιιμπεριαλιστικά κινήματα σε όλο τον κόσμο. Αυτό γίνεται φανερό από την πολιτική της ΕΕ στην Παλαιστίνη, το Ιράκ, τη Δ. Σαχάρα, Κολομβία, Βενεζουέλα, Κούβα και στο ζήτημα του κουρδικού λαού. Είμαστε πολύ ανήσυχοι για την αύξηση των αντιδημοκρατικών μέτρων ενάντια σε λαϊκά κινήματα στο εσωτερικό χωρών και ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη.

Η ΕΕ έχει ενδυναμώσει το νεοφιλελεύθερο περιεχόμενο της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρώ χρησιμοποιούνται με αποκλειστικό σκοπό την παντοδυναμία των οικονομικών αγορών ενάντια στους λαούς και τον πλανήτη. Αυτές οι τακτικές έχουν οξύνει την οικονομική ύφεση, έχουν δημιουργήσει περισσότερη ανεργία και έχουν αυξήσει την εκμετάλλευση των εργατών. Εχουν επίσης περιορίσει τα κοινωνικά δικαιώματα και έχουν υποστηρίξει την ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υποχρεώσεων των κρατών και των δημόσιων υπηρεσιών.

Είμαστε ενάντια σε μια ιμπεριαλιστική ΕΕ, η οποία σε συνεργασία ή ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα παλεύει για την παγκόσμια αγορά.

Οι νέοι έχουμε υποστεί τις περισσότερες συνέπειες από αυτό το δρόμο της Ευρώπης του κεφαλαίου, των μονοπωλίων, του ιμπεριαλισμού.

Εμείς νέοι εργάτες, φοιτητές και μαθητές αρνούμαστε αυτό το δρόμο.

Είμαστε αντιμέτωποι σε κάθε χώρα με τα αποτελέσματα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση βάσει των αποφάσεων της Μπολόνια και του Βερολίνου, με στόχο τον πλήρη έλεγχο του εκπαιδευτικού συστήματος από τα μονοπώλια. Περισσότεροι νέοι αναγκάζονται να αφήσουν το σχολείο, ενώ προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις στην ανώτατη εκπαίδευση και η ένταση των ταξικών φραγμών.

Οι νέοι εργάτες έχουν υποστεί τις περισσότερες συνέπειες της ανασφάλειας, της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων.

Οι νέοι εργάτες θα ζήσουν μια ζωή χωρίς εργασιακά δικαιώματα, χωρίς κοινωνική ασφάλιση.

Μαζί με τους μετανάστες και τις γυναίκες αποτελούν τα μεγαλύτερα θύματα της στρατηγικής που στοχεύει στη μείωση του "εργατικού κόστους".

Είμαστε στην πρώτη γραμμή των αγώνων ενάντια στον πόλεμο, στην αλληλεγγύη με τους λαούς, ενάντια στις καπιταλιστικές μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση και στην εργασία, ενάντια στην Ευρώπη του μονοπωλιακού κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού. Χαιρετίζουμε τα μαζικά κινήματα ενάντια στην ΕΕ στις χώρες της Σκανδιναβίας και το τελευταίο αποτέλεσμα του σουηδικού ΟΧΙ στην ΟΝΕ.

Είμαστε αλληλέγγυοι σε όσους παλεύουν για δημοκρατικά δικαιώματα, που αντιμετωπίζουν διακρίσεις και διωγμούς.

Η Ευρώπη του Μάαστριχτ, του κεφαλαίου, των μονοπωλίων, του ιμπεριαλισμού δεν είναι το μέλλον μας. Πιστεύουμε ότι είναι δυνατό να χτίσουμε μια Νέα Ευρώπη ανεξαρτήτων κυρίαρχων κρατών, ίσων σε δικαιώματα, εργαζόμενων για την κοινωνική πρόοδο. Μια Ευρώπη, η οποία υπερασπίζεται το περιβάλλον σε μία βιώσιμη σχέση μεταξύ φύσης και κοινωνίας, η οποία προωθεί την ισότητα στη ζωή για όλους, κερδίζει δικαιώματα για τους εργαζόμενους και τη νεολαία, που σέβεται την πολιτισμική ταυτότητα και ποικιλομορφία, την ανεξαρτησία των λαών. Μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, ειρήνης και συνεργασίας με όλους τους λαούς του κόσμου. Αυτή η Ευρώπη μπορεί να είναι μόνο μια Σοσιαλιστική Ευρώπη.

Ο μόνος δρόμος για τη νεολαία να πετύχει αυτούς τους στόχους είναι μέσω του αγώνα, χρησιμοποιώντας όπλα σαν αυτό της ψήφου.

Είναι σημαντικό να παλέψουμε για:

1. Μια Ευρώπη των Κοινωνικών Δικαιωμάτων και της ισότητας.

Παλεύουμε ενάντια στη στρατηγική της Λισαβόνας, ενάντια στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την ανασφάλεια. Απαιτούμε πλήρη, σταθερή αξιοπρεπή δουλιά, με δικαιώματα για όλους, μείωση του εργάσιμου χρόνου χωρίς μείωση αποδοχών, με μισθούς που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της ζωής.

Θέλουμε μια πολιτική κοινωνικής ανάπτυξης, περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, δίκαιους μισθούς, προστασία δικαιωμάτων.

Πιστεύουμε σε φιλολαϊκή πολιτική, που υποστηρίζει τους εθνικούς τομείς παραγωγής, υπερασπίζεται τις κοινωνικές υπηρεσίες και στηρίζει την έρευνα, επιστήμη και τεχνολογία και επενδύει στην εκπαίδευση και στα εργασιακά δικαιώματα για τη νεολαία, κάνοντας τα προτεραιότητα.

Θέλουμε δημόσια, δωρεάν και ποιοτική παιδεία και υγεία για όλους.

Το δικαίωμα στην αξιοπρεπή κατοικία πρέπει να εξασφαλιστεί.

Θέλουμε μια Ευρώπη που καθιερώνει την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, που θα καταπολεμήσει κάθε μορφή ρατσισμού ή διακρίσεων.

Απαιτούμε την απόσυρση του Συμφώνου Σταθερότητας, που μαζί με τις άλλες Συμφωνίες της ΕΕ αξίζει την πάγια αντίθεσή μας. Καταδικάζουμε το νεοφιλελευθερισμό, τις ιδιωτικοποιήσεις. Πολεμάμε ενάντια στην εκμετάλλευση, τις διακρίσεις και τη φτώχεια, ενάντια στις περιφερειακές ανισότητες και την επιθετικότητα στο περιβάλλον.

2. Μια Ευρώπη ανεξαρτήτων λαών, ίσων σε δικαιώματα.

Υποστηρίζουμε το θεσμικό μοντέλο της συνεργασίας μεταξύ κρατών που είναι ανεξάρτητα και ίσα σε δικαιώματα.

Ενα μοντέλο που προστατεύει και προωθεί την πολιτιστική ταυτότητα και τα εθνικά συμφέροντα, δηλαδή τους παραγωγικούς τομείς της κάθε χώρας.

Για να υπερασπιστούμε αυτή την ανεξαρτησία, είμαστε εναντίον στο λεγόμενο Σύνταγμα της ΕΕ και σε κάθε προσπάθεια εξασθένησης των εθνικών Συνταγμάτων και Κοινοβουλίων για χάρη των θεσμών της ΕΕ, που μειώνει κάθε λαϊκό έλεγχο στις αποφάσεις που παίρνονται.

3. Μια Ευρώπη Ειρήνης και Συνεργασίας.

Απαιτούμε μια Ευρώπη η οποία υπερασπίζεται την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών και κρατών του κόσμου, προωθώντας την ανάπτυξη και καταπολεμώντας την πείνα, τις αρρώστιες και την καταπίεση.

Πιστεύουμε σε μια Ευρώπη η οποία πρέπει να είναι ανοιχτή στον κόσμο.

Λέμε "όχι" σε μια Ευρωπαϊκή Ενωση η οποία είναι εξοπλισμένη και στρατικοποιημένη και ακολουθεί τις στρατηγικές των ΗΠΑ για παντοδυναμία και έλεγχο.

4. Μια Σοσιαλιστική Ευρώπη!

Ωθούμαστε από τα όνειρα και ιδανικά, πιστεύουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να έχει αριστερές αξίες αληθινής δημοκρατίας. Πιστεύουμε ότι μια νέα Σοσιαλιστική Ευρώπη είναι εφικτή και αναγκαία. Εμείς αγωνιζόμαστε γι' αυτήν και σας καλούμε να στηρίξετε αυτές τις προσπάθειες.

Είναι σημαντικό όλοι να συμμετάσχουμε στη δημιουργία των πολιτικών, οι οποίες θα καθορίσουν το μέλλον μας. Γι' αυτό καλούμε όλους τους νέους να χρησιμοποιήσουν στις 12 και 13 του Ιούνη τις εκλογές για να καταδικάσουν τους πολιτικούς εκπροσώπους των αντιλαϊκών νεοφιλελεύθερων πολιτικών σε κάθε χώρα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σας ζητάμε να στηρίξετε τη θέση των κομμουνιστικών δυνάμεων και των σύμμαχων αριστερών ριζοσπαστικών δυνάμεων σε κάθε χώρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ