Τετάρτη 28 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Τεράστια τα προβλήματα των σπουδαστών

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στην ψευτοανωτατοποίηση. Η υποβάθμιση των ΤΕΙ σήμερα έχει επεκταθεί, χαρακτηριστική παράδειγμα το ΤΕΙ Φλώρινας
Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στην ψευτοανωτατοποίηση. Η υποβάθμιση των ΤΕΙ σήμερα έχει επεκταθεί, χαρακτηριστική παράδειγμα το ΤΕΙ Φλώρινας
Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (Παράρτημα Φλώρινας), αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης και Αγγελος Τζέκης, προς την υπουργό Παιδείας Μ. Γιαννάκου.

«Μεγάλα και ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές στο ΤΕΙ Φλώρινας (ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας - Παράρτημα Φλώρινας)», επισημαίνεται στην Ερώτηση.

Και αναφέρεται συγκεκριμένα:

«-- Ιδιαίτερα οξυμένο είναι το πρόβλημα στέγης και το κτιριακό γενικότερα. Οι σπουδαστικές Εστίες, ενώ θα έπρεπε να έχουν παραδοθεί από το Σεπτέμβριο του 2002 δεν έχουν τελειώσει ακόμη. Αλλά και όταν παραδοθούν, δε θα καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες των σπουδαστών. Υπάρχουν μόνο 45 δωμάτια (οι σπουδαστές τα χαρακτηρίζουν "κλουβιά", τα οποία θα καλύψουν περίπου 90 άτομα, όταν το σύνολο των ενεργών σπουδαστών του ΤΕΙ ξεπερνάει τους 1.800! Το αποτέλεσμα είναι, η μεγάλη πλειοψηφία των σπουδαστών, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχεται από φτωχά λαϊκά στρώματα, να πληρώνει ιδιαίτερα υψηλά ενοίκια. Παλιότερα ένας σημαντικός αριθμός σπουδαστών έπαιρνε επίδομα ενοικίου 35.000 δραχμές/μήνα επί 10 μήνες το χρόνο. Σήμερα ελάχιστος αριθμός σπουδαστών καλύπτει τις προϋποθέσεις και παίρνει το (πολυδιαφημισμένο από την προηγούμενη κυβέρνηση) επίδομα των 1.000 ευρώ/χρόνο, ενώ υπολείπεται από το προηγούμενο των 35.000δρχ./μήνα.

-- Ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα είναι και το κτιριακό. Το νέο κτιριακό συγκρότημα (Αμφιθέατρο, Γυμναστήριο, αίθουσες διδασκαλίας), το οποίο και αυτό θα έπρεπε να έχει παραδοθεί από το Σεπτέμβριο του 2002, δεν έχει τελειώσει ακόμη. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε αίθουσες διδασκαλίας και οι σπουδαστές να δυσκολεύονται να κάνουν μάθημα. Χαρακτηριστικό του μεγέθους του προβλήματος είναι ότι οι σπουδαστές αναγκάζονται να γράφουν εξετάσεις και το Σάββατο.

Σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν και σε εργαστήρια και κυρίως σε εργαστηριακό εξοπλισμό.

-- Επίσης. σε βιβλία και συγγράμματα. Οι σπουδαστές ουσιαστικά δανείζονται τα βιβλία για ένα χρόνο και τα επιστρέφουν στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς. Ενώ ακούγεται ότι θα κοπούν και οι σημειώσεις, λόγω έλλειψης κονδυλίων. Να σημειώσουμε ότι τα κονδύλια του Κρατικού Προϋπολογισμού για το ΤΕΙ, χρόνο με το χρόνο, τα τελευταία χρόνια, μειώνονται συνεχώς και υπολείπονται κατά πολύ από το 15% για την Παιδεία από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, που είναι πάγιο αίτημα των σπουδαστών.

-- Πρόβλημα υπάρχει και με τη σίτιση. Σήμερα δε σιτίζονται δωρεάν όλοι οι σπουδαστές. Αίτημα των σπουδαστών είναι να αναλάβει το ίδιο το ΤΕΙ τη σίτιση, να σιτίζονται όλοι οι σπουδαστές και να αυξηθεί το σιτηρέσιο.

-- Πρόβλημα επίσης υπάρχει και με τη μεταφορά των σπουδαστών. Το ΤΕΙ βρίσκεται έξω από την πόλη και οι σπουδαστές μετακινούνται με αστική συγκοινωνία δύο και τρεις φορές την ημέρα με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με περισσότερα από 30 ευρώ/μήνα ο καθένας. (Το ίδιο ισχύει και για τους φοιτητές της Παιδαγωγικής Σχολής, του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών, καθώς και για τους σπουδαστές της Σχολής Μαθητείας του ΟΑΕΔ). Αίτημα των σπουδαστών είναι η δωρεάν μεταφορά από και προς τις σχολές, με κρατική επιδότηση (κάτι ανάλογο με αυτό που γίνεται με τη μεταφορά των μαθητών)».

Η Ερώτηση καταλήγει: «Αυτά είναι μερικά μόνο από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές στο ΤΕΙ Φλώρινας. Σ' αυτά να προστεθεί και το πρόβλημα ότι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και αρκετούς μήνες και οι συμβασιούχοι καθηγητές του ΤΕΙ, λόγω έλλειψης κονδυλίων».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν την υπουργό Παιδείας αν η κυβέρνηση θα πάρει συγκεκριμένα μέτρα και ποια για να αντιμετωπίσει τα παραπάνω ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα των σπουδαστών του ΤΕΙ Φλώρινας;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ