Τετάρτη 28 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Καταγγελίες για υποβάθμιση των σπουδών

Η ΠΚΣ στο πλευρό του καταγγέλλοντος πανεπιστημιακού Β. Τσίκαρη

Το ζήτημα της διαχείρισης των πόρων και των προτεραιοτήτων των πανεπιστημίων έρχεται για άλλη μια φορά στην επιφάνεια. Στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Χημείας Βασίλης Τσίκαρης με επιστολή του με ημερομηνία 19/3/04, προς την Πρυτανεία, με βάση οικονομικά στοιχεία, θέτει ζήτημα όπως σημειώνει: «σωστής, διαφανούς διαχείρισης και ορθολογικής αξιοποίησης των πόρων του παν/μίου». Και συνεχίζει: «αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η συνεχής υποβάθμιση της υποδομής του Παν/μίου, η υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών, η ερευνητική περιθωριοποίηση σημαντικού και ολοένα αυξανόμενου τμήματος των μελών ΔΕΠ και ο διαχωρισμός τους σε ευνοούμενους και μη (μυημένους στην ύπαρξη των κατάλληλων κωδικών και μη)».

Στην επιστολή του Β. Τσίκαρη, η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων απαντάει με έγγραφό της με ημερομηνία 30/3/04 αντιπαραθέτοντας τη δική της άποψη για τις προτεραιότητές της επί των οικονομικών, ενώ επιπλήττει τον πανεπιστημιακό λέγοντας ότι «ενήργησε αντιδεοντολογικά και αντι - ακαδημαϊκά παραπληροφορώντας την Ακαδημαϊκή Κοινότητα» και πως «Η Διοίκηση του Πανεπιστημίου θα εισάγει το θέμα στη Σύγκλητο» ενώ σημειώνει ότι «θα προστατεύσει με κάθε νόμιμο τρόπο το κύρος του Ιδρύματος, από αυτά τα φαινόμενα!».

Τα επίμαχα στοιχεία

Πιο συγκεκριμένα, ο Β. Τσίκαρης, παραθέτει ενδεικτικά προϋπολογιστικά στοιχεία από το 1997 έως το 2004 (του 1998 είναι απολογιστικά) και σε αυτά η Πρυτανεία αντιπαραθέτει απολογιστικά στοιχεία (τι δηλαδή τελικά δαπανήθηκε) τα οποία επισημαίνει ότι έχουν ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ο Β. Τσίκαρης σημειώνει ότι για δαπάνες λειτουργίας ακαδημαϊκών μονάδων (κωδ.4121) το 1997 προϋπολογίστηκαν 184 εκατομμύρια δρχ. (539.985 ευρώ) και σταδιακά έως το 2004 έφτασαν το 1.055.000 ευρώ. Υπογραμμίζει πως η αύξηση είναι ανεπαίσθητη παρά ότι οι φοιτητές αυξήθηκαν, δημιουργήθηκαν νέα τμήματα και νέες εκπαιδευτικές, ερευνητικές ανάγκες. Η Πρυτανεία πάνω σε αυτό απαντάει ότι η ενίσχυση των τμημάτων δεν απεικονίζεται πλήρως στις δαπάνες και πως τα τμήματα του Πανεπιστημίου έχουν ενισχυθεί μέσω άλλων κωδικών.

Ο Β. Τσίκαρης για άλλους δύο κωδικούς, 4129 που αφορά δαπάνες κάθε είδους για την εκπαίδευση και έρευνα και τον 7131 που αφορά προμήθεια επιστημονικών οργάνων, αναρωτιέται γιατί να τους διαχειρίζεται η Πρυτανεία που δεν εκτελεί εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο χωρίς να έχουν λόγο για αυτό τα τμήματα που διεξάγουν ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο. Σημειώνει, ακόμα, ότι σε όλους τους προϋπολογισμούς, παρατηρούνται οικονομικά άλματα το 1999 και το 2002. Η Πρυτανεία απαντάει πως ο κωδ. 7131 για την προμήθεια εργαστηριακών οργάνων αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία της ίδιας και της Συγκλήτου που... θα εγκριθεί ενώ για τον 4129 σημειώνει ότι «το πλεόνασμα που δημιουργήθηκε από την εξορθολογισμένη πολιτική του Πανεπιστημίου επικεντρώνει την προσοχή στην ενίσχυση των υποδομών του». (Σημειωτέον οι απολογισμοί είναι πολύ μικρότερα ποσά, π.χ. 1999: προϋπ. 100.000.000 δρχ. και απολ. 50.817.732 δρχ.).

Αξιοσημείωτο είναι το ύψος των προϋπολογισμών για δημόσιες σχέσεις που ουσιαστικά είναι τα μισά των χρημάτων από αυτά που δίνονται για δαπάνες που αφορούν την εκπαίδευση των χιλιάδων φοιτητών (π.χ. 2004: 1.055.000 ευρώ για εκπαίδευση και 448.000 ευρώ για δημόσιες σχέσεις!). Η Πρυτανεία σε αυτό το σημείο δεν απαντάει επί της ουσίας. Ο Β. Τσίκαρης επισημαίνει ότι για την καθαριότητα (κωδ. 845) που έχει δοθεί εργολαβία, αξίζει να διερευνηθούν τα ποσά που δίνονται (π.χ. 2004: 650.000 ευρώ) και η Πρυτανεία απαντά ότι τα ποσά εξαρτώνται από τις ανάγκες κάθε φορά.

Ταυτόχρονα στα στοιχεία που παραθέτει ο Β. Τσίκαρης, υπάρχουν κωδικοί για αγορά κειμηλίων (κωδ.1813) και αγορά έργων τέχνης (κωδ. 1814). Εκεί π.χ. το 2002, προϋπολογίστηκαν 314.012 ευρώ και σύμφωνα με την Πρυτανεία δαπανήθηκαν 7.463,96 ευρώ, χωρίς να υπάρχει καμία επεξήγηση.

Την υποβάθμιση καταγγέλλουν πανεπιστημιακοί και φοιτητές

Την ομοφωνία τους με την άποψη του B. Τσίκαρη και τη διαφωνία τους με τη στάση της Πρυτανείας εκφράζουν το ΔΣ του Συλλόγου των μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Ντ. Ρίζου, και με επιστολή προς τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας οι καθηγητές Φ. Πομώνης, Στ. Κωνσταντόπουλος, Γ. Μαυρομάτης.

Η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας σε σχετική ανακοίνωση σημειώνει ότι ο προϋπολογισμός διακατέχεται από πρωτοφανή έλλειψη διαφάνειας, ότι ελάχιστα κονδύλια δίνονται για προπτυχιακές σπουδές και δημιουργεί κατάλληλο έδαφος για παραπέρα ιδιωτικοποίηση του Πανεπιστημίου ενώ, αναδεικνύει με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις προτεραιότητες που έχει η πρυτανική αρχή. Συμπεραίνει ότι υπάρχουν χρήματα, έστω λίγα, που όμως δε δίνονται στα τμήματα. Καλεί τους φοιτητές να συσπειρωθούν στην ΠΚΣ και να πάρουν θέση σ' αυτό το τερατούργημα και με την ψήφο τους. Τους καλεί να αγωνιστούν για πραγματική δημόσια δωρεάν παιδεία, για διπλασιασμό των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό, για ειδίκευση στο πτυχίο και δουλιά με δικαιώματα για όλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ