Παρασκευή 30 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΡΙΝΑ ΖΕΑΣ
Να σταματήσουμε την καταστροφή

Στην τσιμεντοποίηση και των τελευταίων ελεύθερων ακτών του Πειραιά και την αποκοπή των κατοίκων του από τη θάλασσα προς όφελος των συμφερόντων των ισχυρών του χρήματος, οδηγούν με ταχύτατους ρυθμούς τα έργα που ήδη γίνονται στη μαρίνα Ζέας. Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε από μια επίσκεψη στην περιοχή του «Ρ», μαζί με τον Κώστα Τζατζάνη, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Πειραιάς - Αναγέννηση».

Σε όλο το μήκος της μαρίνας Ζέας κάθε τετραγωνικό μέτρο γεμίζει από μπετόν, οι ακτές σκάβονται και θεμελιώνονται νέες προβλήτες μήκους 845 μέτρων, για να φιλοξενήσουν εκατοντάδες σκάφη αναψυχής. Κάτω από τα σπίτια της παραλιακής, στην πλατεία Αλεξάνδρας και περιμετρικά του τείχους, ξεκινούν οι εγκαταστάσεις, όπου θα στεγάσουν έξι δεξαμενές τροφοδοσίας καυσίμων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πόλη. Τα σχέδια θέλουν την περιοχή υπό πλήρη αστυνόμευση που θα εμποδίζει την είσοδο ακόμα και στους πεζούς κατοίκους.

Ολα ξεκίνησαν το Δεκέμβρη του 2002, όταν η χρήση και η εκμετάλλευση της μαρίνας παραχωρήθηκε από την ΕΤΑ ΑΕ σε ιδιώτες για 45 χρόνια. Αυτό, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Πειραιά του 1988, έχει καθιερωθεί ως χώρος αναψυχής και περιπάτου με απαγόρευση της κυκλοφορίας και της στάθμευσης των αυτοκινήτων.

«Ο κόσμος πρέπει να ξεσηκωθεί»

«Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα όλος ο κόσμος του Πειραιά πρέπει να ξεσηκωθεί και να αποτρέψει το νέο αυτό περιβαλλοντικό έγκλημα», τονίζει, μιλώντας στον «Ρ», ο Κώστας Τζατζάνης. Επισημαίνει, παράλληλα, τις ευθύνες της δημοτικής αρχής της πόλης, η οποία, μέσα από το περιβόητο «μνημόνιο συνεργασίας» με την ΕΤΑ, απεμπόλησε τα δικαιώματα του δήμου στις ακτές. «Μαζί με τους κατοίκους, τονίζει, πρέπει άμεσα να απαιτήσουμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να ανακαλέσει την απόφασή του για το μνημόνιο συνεργασίας. Παράλληλα, να ζητήσουμε από την κυβέρνηση να ακυρώσει τη σύμβαση με την ΕΤΑ και από το Νομαρχιακό Συμβούλιο να πάρει σαφή θέση ότι δε θα εγκρίνει καμιά μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα επιτρέπει στο ελάχιστο την επιβάρυνση της περιοχής».

Η συνέργεια, όμως, της δημοτικής αρχής της πόλης σε αυτή την καταστροφή φαίνεται και από την άδεια που έδωσε για την κατασκευή υπαίθριου πάρκινγκ στην πλαζ Βοτσαλάκια, μπαζώνοντας την παραλία και αλλοιώνοντας το φυσικό περιβάλλον. Ενα σημείο που, παρά την υποβάθμιση που έχει γίνει, αρκετοί κάτοικοι εξακολουθούν να κολυμπούν. Βρίσκοντας, λοιπόν, οι επιχειρηματίες ανοιχτό το δρόμο, ετοιμάζουν την κατασκευή προβλήτας, στην οποία θα ελλιμενίζονται εκατοντάδες νέα σκάφη μήκους 50 και πλέον μέτρων, και την εγκατάσταση των έξι δεξαμενών τροφοδοσίας καυσίμων.

Η «επιχειρηματική δράση» όμως του δήμου Πειραιά φαίνεται πως έχει και νέα σχέδια. Ακριβώς δίπλα από την πλαζ, στην πλατεία Αλεξάνδρας την οποία αναπλάθει, έχει τοποθετήσει μεγάλες μεταλλικές κολόνες, οι οποίες, όπως καταγγέλλουν περίοικοι, θα στεγάζουν σκεπαστά αναψυκτήρια δύο και πλέον ορόφων, αποκόπτοντας παντελώς τη θέα και αλλοιώνοντας το φυσικό περιβάλλον.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αδιαφορεί πλήρως γι' αυτές τις μεθοδεύσεις, αφού απέναντι ακριβώς από το κτίριο του υπουργείου δεκάδες μισοβυθισμένα σκαριά και κάθε λογής σκουπίδια «κοσμούν» εδώ και χρόνια το θαλάσσιο περιβάλλον χωρίς κανένας αρμόδιος να επεμβαίνει.

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, οι κάτοικοι έχουν ήδη ξεσηκωθεί και έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθεί η σύμβαση με την εταιρία, που έχει αναλάβει την «αξιοποίηση» της μαρίνας. Η υπόθεση θα συζητηθεί στις 4 Ιούνη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη Μαρίνα Ζέας (2005-01-08 00:00:00.0)
Καταγγέλλεται η εκχώρηση του Πασαλιμανιού σε ιδιώτες (2004-11-19 00:00:00.0)
Προσφυγή για τα έργα στη μαρίνα Ζέας (2004-09-23 00:00:00.0)
Σε αγωνιστική ετοιμότητα (2004-07-23 00:00:00.0)
Οι κάτοικοι αντιδρούν στο ξεπούλημα (2004-04-28 00:00:00.0)
«Οχι» στα τηλεσκουπίδια (2003-03-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ