Παρασκευή 30 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ
Θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τετάρτη

Πληροφορίες για έλλειψη διάθεσης περί επανάληψης του δημοψηφίσματος

Συνεδρίασε χθες, για πρώτη φορά μετά από το δημοψήφισμα, το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, δήλωσε ότι «έγινε μία ενημέρωση των μελών για τις τελευταίες εξελίξεις και αντηλλάγησαν απόψεις». Ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι η συνεδρία του Συμβουλίου θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τετάρτη, στις 5 το απόγευμα.

Ο Μιχάλης Παπαπέτρου, ο μόνος από τα μέλη που ζήτησε να κάνει δηλώσεις, ανέφερε ότι στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου «έγινε αντιληπτό ότι δεν υπάρχει διάθεση για επανάληψη των δημοψηφισμάτων, αλλά ούτε και διάθεση για εξασφάλιση εγγυήσεων για την εφαρμογή της λύσης».

Ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι οι Ενωμένοι Δημοκράτες (ΕΔΗ) στη συνεδρία διατύπωσαν τις απόψεις και τη διαφωνία τους για τη στήριξη μιας πολιτικής, που, κατά την εκτίμησή τους, δεν είναι υλοποιήσιμη.

Οι εκτιμήσεις των ΕΔΗ, συνέχισε, είναι ότι υπό τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί «η όλη στρατηγική μας εξαντλείται στο πώς θα αποτραπούν οι δυσμενείς επιπτώσεις πάνω στην Κύπρο, από όλα τα μέτωπα και όλες τις χώρες, που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε σημαντικές».

Είπε ακόμη ότι από όσα ακούστηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο, ενισχύθηκε η άποψη των ΕΔΗ ότι οι προοπτικές για επανάληψη των διαπραγματεύσεων δεν είναι ορατές στο προβλεπτό μέλλον.

Κι αυτό, όπως εξήγησε, γιατί ούτε η τουρκοκυπριακή κοινότητα και η Τουρκία, αλλά ούτε και τα Ηνωμένα Εθνη, δείχνουν τέτοια διάθεση.

Κατά συνέπεια, είπε ο κ. Παπαπέτρου, οι ΕΔΗ διατύπωσαν την άποψη ότι «ο μόνος τρόπος για να απεμπλακεί η ελληνική κυπριακή πλευρά από τον ιστό, που καθημερινώς υφαίνει τη διχοτόμηση της Κύπρου, είναι να επιδιώξει, μέσω εγγυήσεων και διαβεβαιώσεων από τα Ηνωμένα Εθνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση, να καθησυχάσει τον κυπριακό λαό και να συγκατατεθεί σε επανάληψη του δημοψηφίσματος».

Ομως, κατέληξε ο κ. Παπαπέτρου, στο Εθνικό Συμβούλιο έγινε αντιληπτό ότι δεν υπάρχει διάθεση για κάτι τέτοιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ