Παρασκευή 30 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Μας ανησυχεί γιατί δεν υπάρχει διαχωρισμός κράτους - εκκλησίας

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την αντιπαράθεση Πατριαρχείου και Ελλαδικής Εκκλησίας

«Σε καμία περίπτωση ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να διαιρεθεί σε οπαδούς του αρχιεπισκόπου της Ελλάδας και σε οπαδούς του πατριάρχη. Ο ελληνικός λαός πρέπει να ενώνεται πάνω στα προβλήματά του», σημείωσε χτες η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αντιπαράθεση που εκδηλώνεται μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Συγκεκριμένα, η Αλέκα Παπαρήγα ανέφερε: «Το θέμα εμφανίζεται σαν ένα πρόβλημα διαφορών διοικητικού χαρακτήρα. Ετσι εμφανίζεται. Και ως μη πολιτικό ζήτημα. Εμείς δεν έχουμε ενδιατρίψει από τα μέσα σ' αυτά τα ζητήματα, πόσο είναι διοικητικό και πόσο έχει και κάποια πολιτική χροιά.

Από τη στιγμή που το ΚΚΕ είναι υπέρ, καταρχήν, του διαχωρισμού της εκκλησίας από το κράτος, θα μπορούσα να πω ότι τα πράγματα θα ήταν αρκετά εύκολα και απλά αν αυτή η διένεξη ήταν μέσα στα πλαίσια της ανεξάρτητης, από το κράτος, εκκλησίας. Από εκεί και πέρα κανένας δε θα μπορούσε να επέμβει. Ετσι όπως είναι μπλοκαρισμένα τα πράγματα, μας ανησυχεί. Το ότι δεν είναι διαχωρισμένη η εκκλησία από το κράτος είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί.

Εμείς σ' αυτή τη φάση δεν πρόκειται να πάρουμε τη θέση του ενός ή του άλλου, παρά το γεγονός ότι παρακολουθούμε τις εξελίξεις, σεβόμενοι αυτό, ότι η εκκλησία πρέπει να τα βρει μεταξύ της και να μην πολιτικοποιηθεί το ζήτημα. Πάντως, σε καμία περίπτωση ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να διαιρεθεί, σε οπαδούς του αρχιεπισκόπου της Ελλάδας και σε οπαδούς του πατριάρχη. Ο ελληνικός λαός πρέπει να ενώνεται πάνω στα προβλήματά του».

Στο μεταξύ, χτες και προ της σημερινής απόφασης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μετά την απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, να προχωρήσει σε εκλογές, χειροτονήθηκε από τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και ο μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος Παπαλεξίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ